Gazete Vatan Logo

Güzergâhı belli oldu!

Ankara-Sivas arası iki saate iniyor

Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin güzergâhı belli oldu. İlk olarak Ankara-Sivas hattında hizmete girecek olan tren, iki il arasını 2 saate indirecek.

Geçen ay tanıtımı yapılan Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin güzergâhı belli oldu. İlk olarak Ankara-Sivas hattında hizmete girecek olan tren, ülkenin doğusu ile batısını birleştirmeye hazırlanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, çalışmaları devam eden Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile ilgili hem Ankaralılar hem de Sivaslılar'a sürpriz yapacak.

2017'DE BİTECEK

Cumhuriyet tarihinde önemli bir yere sahip olan Sivas demiryolları da milli trenle hak ettiği yeri bulmuş olacak. Projenin bitimiyle birlikte İstanbul-Ankara-Sivas arasında bir hat oluşturulacak. Ankara-Sivas bölümünün 2017 yılında bitirilmesi planlanırken, projenin hayata geçmesiyle 602 kilometre uzunluğundaki mevcut demiryolu hattının uzunluğu 405 kilometreye düşecek.

ULAŞIM 2 SAATE İNECEK

İki il arasındaki seyahat süresi YHT sayesinde 2 saate inecek. Ankara-İstanbul hattının da devreye girmesiyle birlikte İstanbul-Sivas arası 5 saat olacak. Türkiye'nin en önemli limanlar ve metropollerine demiryolu yük ve yolcu taşımacılığının yapıldığı Sivas, coğrafi olarak sahip olduğu önemini YHT ile pekiştirecek.

PROJEDE BİN 900 KİŞİ GÖREV ALACAK

Milli Tren Projesi'nde ana sorumlu olarak Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) belirlendi. Projede Milli Yüksek Hızlı Tren, Milli Elektrikli ve Dizel Tren Seti, Milli Yeni Nesil Yük vagonu temalı dört ayrı çalışma gurubu oluşturuldu. Bu projelerin tümünde 280'i bilim adamı, bin 56'sı mühendis, 520'si teknik ve idari uzman olmak üzere toplam bin 856 kişinin çalışacağı bildirildi. Milli trenlerin iç ve dış dizaynını tamamen Türk estetiği dikkate alınarak hazırlanıyor.

ÜRETİM TCDD FABRİKALARINDA

Milli trenlerin yapımında TCDD'nin 3 fabrikası görev alacak. Yüksek Hızlı Tren yapımını TÜLOMSAŞ, Elektirikli ve Dizel Tren setlerini TÜVASAŞ gelişmiş yük vagonlarını ise TÜDEMSAŞ yürütüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi, Aselsan ve 153 özel sektör şirketi projenin çözüm ortakları arasında yer alıyor. Ar-Ge konusunda da TÜBİTAK devrede. Türkiye'nin milli projesi olan YHT, Türkiye demiryollarında önemli bir güce ulaştığının simgesi olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı