Güneş tutulması gözlüğü nasıl yapılır (evde), malzemeleri nelerdir? İğne deliği projektörü nasıl yapılır?
2022’nin ikinci güneş tutulması salı günü gerçekleşecek. Tutulmanın Rusya'dan görüleceği maksimum noktada, Güneş'in tam olarak yüzde 82'si Ay tarafından tutulacak. Avrupa’da ise yüzde 15-30 oranında kısmı görünecek. Tutulma Türkiye saati ile 12:40 ve 15.05 saatleri arasında meydana gelecek. Güneş tutulmasını izlemek isteyenler ise güneş gözlüğü ile ilgili aramalarını yoğunlaştırdı. Peki, Güneş tutulması gözlüğü nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?
Parçalı Güneş tutulması, Türkiye Saati ile 12:40 ve 15.05 saatleri arasında meydana gelecek. Güneş tutulmasını izlemek için tutulma gözlüğü kullanmalı, tutulması gözlüğünün mevcut olmadığı durumlarda ise güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmalıdır. Peki, Güneş tutulması gözlüğü nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İğne deliği projektörü nasıl yapılır?
Güneş tutulması (iğne deliği projektörü) gözlüğü nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?
Güneşe korunmasız gözlerle bakmak, aşırı ultraviyole ışığın retinaya taşması ve göze zarar vermesi durumunda ortaya çıkan güneş retinopatisine neden olabilir. Belli bir ISO 12312-2 uluslararası standardı olan sertifikasyon bilgileri yazan gözlükleri alın.
Kendi ev yapımı filtrelerinizi kullanmayın. Günlük kullandığınız güneş gözlüğü, mercekleri her ne kadar koyu renkte olursa olsun iyi bir seçenek değildir.
2 adet 19,5 cm x 32 cm boyutlarında siyah maket karton
2 adet 10 cm x 32 cm boyutlarında siyah maket karton
2 adet 10 cm x 18,5 cm boyutlarında siyah maket karton
1 adet 8 cm x 8 cm boyutlarında alüminyum folyo
1 adet 8 cm x 17 cm boyutlarında beyaz kâğıt
Harita çivisi
Pergel
Katı yapıştırıcı
Cetvel
Kurşun kalem
Silikon tabancası ve silikon
Maket bıçağı
İki adet beyaz renkli kartonla yapılabilir. Kartonlardan birinin merkezine düzgün ve küçük bir delik açılır ve bu delikten geçirilen Güneş ışığı ikinci bir karton ekran üzerine düşürülürse, Güneş’in ters dönmüş bir görüntüsü elde edilir. Görüntü boyutunun daha büyük olmasını istiyorsanız delikli karton ile ekran kartonu arasındaki uzaklığı arttırmanız gerekir, ancak bu uzaklık arttıkça görüntünün parlaklığının düştüğünü göreceksiniz. Bunun tersine, görüntünün daha parlak olmasını istiyorsanız bu durumda ekran ile delikli karton arası uzaklığı azaltmanız gerekecektir, ancak uzaklık azaldıkça görüntü boyutunun da küçüldüğünü göreceksiniz. Karton üzerine açtığınız deliğin boyutu çok büyük olmamalıdır, aksi halde Güneş’in görüntüsü yerine sadece belli kalınlıkta geçen ışın demetinin aydınlığını ekranda görürsünüz.
Bu pratik kamera, Güneş’e sırtınız dönük iken kullanılabilmektedir. Delikli kartonu omuzunuzun hizasında sabit tutup ekran kartonunu delikli kartona paralel olacak şekilde uzaklaştırıp yakınlaştırarak kendinize en ideal görüntünün yerini bulabilirsiniz (Dikkat! Göz emniyeti açısından, karton üzerine açılmış delikten doğrudan Güneş’e kesinlikle bakmayınız).