Tedavi gördüğü Florance Nightingale Hastanesi’nde 90 yaşında hayata gözlerini yuman usta foto muhabiri Ara Güler için dün ilk tören Galatasaray Meydanı’nda düzenlendi. Buradaki törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile birlikte çok sayıda siyasi, sanatçı ve Güler’in sevenleri katıldı. Beyoğlu Belediyesi’nce bir platforma Güler’in Türk bayrağına sarılı naaşı getirildi. Fotoğrafları ile Güler’in hayatını anlatan bir film platforma kurulan ekrandan gösterildi.
Türk bayrağına sarıldı
Ara Güler için “Tarihi zapt eden bir insandı” diyen AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, burada görüldüğü üzere insan hayatıyla, insanın dertleriyle ilgilenmiş gerçek bir dervişi uğurladıklarını belirtti. Çelik ayrıca “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tabutu Türk bayrağına sarıldı. Biliyorsunuz, milletimize devletimize hizmet etmiş, değer üretmiş insanlar bu şekilde onurlandırılıyorlar. Ona da bu şekilde bir onurlandırma yapıldı. Burada tek bir vurgu, aynı zamanda onun hepimizin ortak değeri olduğu, hepimizin hayatına dokunmuş bir şekilde dokunmuş gerçek bir insan olduğunu vurgulayan bir şeydi. Başımız sağ olsun” dedi.
Dünyanın gözüydü
Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Ara Güler’in İstanbul’un gözü olarak bilindiğini ancak bir dünya fotoğrafçısı olduğunu söyledi. Kalın, “Son mülakatlarından birinde ben milletin kokusunu almıştım demişti. O kokuyu bütün dünyaya hissettirebilen büyük ustaydı” diye konuştu.
Arşivi millete emanet
Ara Güler’in asistanı Fatih Aslan, törene katılanları selamlayarak, “Umuyorum huzurlu gitti. Son anına kadar yanındaydım. Her şey istediği gibi oldu. Müzesini açtı, arşivini, önemli ellere kıymetli insanlara ve bütün Türk milletine emanet etti. Türk milletinin malıdır” dedi.
Fotoğraf makinesi baş ucuna konuldu
Galatasaray’daki törende Güler’in Türk bayrağına sarılı naaşı da platforma getirildi. Karanfillerin yer aldığı platformda, mumlar yakıldı. Yakınları ve foto muhabirleri naaşın başında bir süre nöbet tuttu. Asistanı Fatih Aslan tarafından getirilen fotoğraf makinesi çantası tabutun başına konuldu. Güler için saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra sahnede duduk ve keman sanatçıları, “Dle yaman”, “Sarı Gelin” ve “Grunk” türkülerini seslendirdi.
Devlet erkanı cenazedeydi
Galatasaray Meydanı’ndaki törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AK Parti Milletvekili Hasan Turan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Garo Paylan’ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri, Beyoğlu Belediye Ahmet Misbah Demircan ile Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Aram Ateşyan ve Güler’in çok sayıda seveni katıldı.
Kilise sevenleriyle dolup taştı
Fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in Türk bayrağına sarılı tabutu Galatasaray Meydanı’nda düzenlenen ilk törenin ardından Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi’ne getirildi. Sanatçının tabutunun üzerini sevenlerinin çiçekleri süslerken, kilisenin dolup taştığı görüldü. Törende Güler için mumlar yakıldı, dualar edildi. Buradaki törende de Güler’in hayatını anlatan belgesel büyük ekranda gösterildi. Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ara Güler için yayınladığı taziye mesajı da okundu.
Ulusalı evrensele bağlayan bir köprüydü
Ara Güler’in öğrencisi olan foto muhabir Coşkun Aral da, ustasının yereli ulusala, ulusalı da evrensele bağlayan bir köprü olduğunu vurguladı. Aral, Güler ile ilgili anılarını anlattı: “İnsan olma özelliğini yitirmeyen, yaşamların hepsine saygı duyan bir insandı. Onun geçmişte yapmış olduğu röportajlar benim gibi foto muhabirlerinin hepsine örnek oldu. Ara’nın diğer gazetecilerden farkı birincisi sadakate önem vermesi, ikincisi insanları yargılamadan eylemleri sorgulaması. En nefret ettiği kişileri bile kaybettiğimiz haberini duyduğunda ‘Allah rahmet eylesin’ diyen bir insan. Bütün inançlar arasında, kültürler arasında empati kurarak onları anlamaya çalışırdı.”
Bizi ve büyük ustayı onurlandırdınız
Beyoğlu Üç Horan Kilisesi’nde düzenlenen törende Ara Güler için dua eden Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan şunları söyledi: “Hizmetleri ve katkıları anlatılıyor her yerde fotoğrafları tekrar tekrar gündeme geliyor. Hakkındaki sohbetler ve anma programları ekranları dolduruyor. İşte bu kilise de tıklım tıklım insan almıyor. Herkes burada Ermenisi, Rum’u, Süryani’si, Yahudi’si, Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı, Arnavut’u, Gürcü’sü, Laz’ı, Boşnak’ı tüm Türkiye mozaiği burada. Devlet erkanı, milletvekilleri, konsoloslar, belediye başkanları, sanatçılar, şarkıcılar, ressamlar doldurmuşlar bu mabedi. Basın mensupları, televizyoncular, yazarlar, şairler ve din adamları hepsi yerleri almışlar. Beyoğlu esnafı ve genç fotoğrafçılar hepsi son saygılarını sunmak için buradalar. Bu vesileyle tüm misafirlerimize gönül dolusu saygılarımızı sunuyoruz. Onurlandırdınız bizi ve büyük ustayı. Biz de buradayız elbette onun öz halkı. Yaşamı işi, işi yaşamı olan ender insanlardandı. Ara’nın yanıp tutuşmasından dünyanın nice karanlık köşesi, özellikle güzel İstanbul’umuz aydınlandı. Onun aydınlatıp kaydettiği anlar anılar ve tarihi tanıklıklar hiç kaybolmayacak.”
Memleketinden getirilen toprak mezarına konuldu
Kilisedeki törenin ardından Güler’in tabutu cenaze aracına kadar omuzlarda taşındı. Güler’in tabutunun üzeri sevenleri tarafından karanfillerle donatıldı. Güler’in naaşı daha sonra Şişli Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verildi. Bu arada, Ara Güler’in babasının memleketi olan Giresun Şebinkarahisar’dan getirilen toprak vasiyeti üzerine mezarına konuldu.