Grevde uzlaşma sağlandı
THY’de 5 aydır süren toplu iş sözleşmeleri, dün sürpriz bir anlaşmayla sonuçlandı
THY’de sihirli formülü bulundu, herkes kazandı
THY’de 5 aydır süren toplu iş sözleşmeleri, dün sürpriz bir anlaşmayla sonuçlandı. “Yüzde 10’un üzerinde zam vermem, bu bile bütçeye 77 milyon YTL yük getiriyor” diyen THY yüzde 10’a ek olarak seyyanen 80 YTL zammı kabul etti. Böylece THY’de en düşük maaşa zam yüzde 19’u buldu. Tüm tarafları memnun eden formülle THY maliyetini 72 milyon YTL’ye düşürmüş oldu
Türk Hava Yolları (THY) toplu iş sözleşmesi, grev kararının alınması ile yaşanan gergin günlerin ardından anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşma çerçevesinde birinci yıl tüm ücretlere ortalama yüzde 10 zam, 80 YTL de seyyanen zam yapılırken, 2008 yılında birinci 6 ay için yüzde 3 artı enflasyon farkı, ikinci 6 ay için yüzde 4 ve enflasyon farkı öngörüldü. Ayrıca, düşük ücretle çalışanların aylıklarında da iyileştirmelere gidildi. Hem çalışanı hem işvereni mutlu eden sihirli formül, devlet bütçesi üzerindeki yükü de azalttı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, THY A.O. ve Hava-İş Sendikası yöneticilerini bir araya getirdiği THY Genel Müdürlüğü’ndeki görüşmenin ardından anlaşmanın detaylarını THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin ile birlikte açıkladı.
Kimse sabote etmedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla arabulucu olarak görevlendirilen Başesgioğlu, “10 günlük arabuluculuk faaliyetleri içinde gerçekten gerek taraflar, gerekse arabulucu arkadaşlarımız çok titiz bir çalışma yapmışlar ve taraflar soruna akılcı, sorumlu, hem çalışanları koruyan hem de şirketin gelecekteki performansını düşünen bir anlayışla yaklaşmışlardır. Hiçbir kesim bu sürecin sabote edilmesi konusunda tek bir olumsuz davranış içerisinde bulunmamıştır. Bu da bizi ayrıca memnun etmiştir” dedi.
Murat Başesgioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yaptığımız arabuluculuk faaliyetleri itibarıyla geldiğimiz nokta şudur; şu saat itibariyle THY ve Hava-İş Sendikası arasındaki uyuşmazlık konusu tüm maddelerde tam bir anlaşmaya varılmıştır. Bu mutabakatla çalışanlara birinci yıl yüzde 10 zam verildi. Yüzde 10 zamma ek olarak tüm çalışanlara 80 YTL seyyanen zam verilmiştir. İkinci yıl ise ilk 6 ayında yüzde 3 artı enflasyon, ikinci 6 ayında ise yüzde 4 artı enflasyon oranında zam verilmesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca, düşük ücretle çalışanların aylıklarında da iyileştirmelere gidilmiştir. Her iki taraf da anlaşma şartlarını içeren daha detaylı bir açıklamada bulunacaklardır.”
Uçuş emniyeti iyileştirildi
Başesgioğlu ayrıca, uçucu personelin çalışma koşullarında daha önce yönetmeliklerde yapılan iyileştirmelerin yeniden teyit edildiğini ve geleceğe yönelik olarak da uçuş emniyeti açısından herhangi bir pürüz yaşanmaması noktasında önemli hükümlerin taraflarca birlikte kaleme alındığını ifade etti. Başesgioğlu’nun verdiği bilgiye göre ayrıca, düşük ücretle çalışanlara yüksek oranda iyileştirmeler yapılırken, THY Teknik’teki personelinin geçmişe dönük hak kayıpları da telafi edildi.
Part-time çalışan sayısı yüzde 5’i geçemeyecek
*Hava-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, “Anlaşamadığımız 38 maddeden 10’unu geri çektik ve Hava İş olarak anlaşmanın önünü açtık” dedi.
*Hafta sonunda yapılan görüşmeler akşam geç saatlere kadar sürdü.
*İşveren 2008 için enflasyon+yüzde 1 olan ilk teklifini revize etti. Oranı ilk altı ay yüzde 3, ikinci altı ay için ise yüzde 4 yaparak enflasyon farkını da ekledi.
*THY’nin 4 bin çalışanının mazeret izinleri arttı.
*Ucuz iş gücünü engellemek için part-time çalışanların 9 ay sonra kadroya geçişlerine ek olarak, part-time personel sayısının toplam çalışan sayısının yüzde 5’ini geçmemesi üzerinde anlaşıldı.
77 milyon YTL’lik maliyeti şişirmedi
THY toplu sözleşmesi, çalışanları memnun ederken bütçeye getirdiği yükü azaltmasıyla büyük bir başarı olarak nitelendirildi. Seyyanen zam sayesinde anlaşma, beklenenden daha düşük bir maliyetle grev olasılığını ortadan kaldırdı. THY yönetimi daha önce yaptığı açıklamada, bu yıl için önerilen yüzde 10’luk zammın ve diğer sosyal yardımların öngörülen bütçeye 77 milyon YTL’lik ek maliyet getireceğini bildirmişti. Oysa seyyanen 80 YTL zam ve 60 YTL’lik sosyal yardım artışı öngören yeni anlaşma ile hem düşük maaş alanların ücretlerinde yüzde 19’lara varan artış oldu hem de bütçe üzerindeki yük 72 milyon YTL’ye düştü.
Kılıç: İmzalanan en iyi toplu sözleşme oldu
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, sözleşmenin 2007 yılında yapılan tüm toplu iş sözleşmelerinden en iyisi olduğuna işaret ederek “Grev ve lokavt kararı dahil bütün haklar sonuna kadar kullanılmış, ama en sonunda uzlaşma şartları oluşarak, tüm bunlara gerek kalmadan çözüm ortaya konmuştur. Bunda çalışanların özellikleri ve nitelikleri iyi olduğu kadar THY yetkililerinin de çabaları büyüktür” diye konuştu. Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin de çalışanlar adına iyi bir sözleşme imzaladıklarını söyledi.
DİPNOT
THY ve Hava-İş arasında anlaşma sağlandığı yönündeki haberin ardından borsada % 5.17 yükselen THY hisseleri günü %4.6 artışla 9.10 YTL’den kapattı.
İLGİLİ HABERLER
THY’de sürpriz uzlaşma Bakan’ı İstanbul’a getirtti