Gözler Baykal'ın üzerinde!
651 için gözlerin çevrildiği Baykal, Genel Merkez’den olumlu yaklaşım bekleyor...
Tüzük kurultayında son düzlüğe giren CHP'de gözler Baykal ve ekibinde. Genel Merkez'den olumlu yaklaşım bekleyen Baykal'ın, aksi halde kurultaya katılmayacağı belirtiliyor.
BAYKAL: SABOTE ETMEK İSTEMİYORUM
Akşam gazetesinden A. Rezzak Oral'ın haberine göre, hafta sonu çifte tüzük kurultayına hazırlanan anamuhalefet partisinde gözler eski Genel Başkan Deniz Baykal ve ekibinin izleyeceği tutumda. Zira Baykal'ın Genel Merkez'den olumlu bir yaklaşım beklediği aksi takdirde kurultaya katılmayacağı belirtiliyor.
Bu durumda, delegelerin yarısından bir fazlası yani 651 kişi toplanamadığı için kurultay açılamayacak. Baykal'ın yakın çevresine, 'CHP'yi ve kurultayı sabote eden konumuna düşmek istemiyorum, bilakis bütünleştirici, birleştirici, kucaklayıcı bir misyon üstlenmek istiyorum. Ama yapacak başka bir şey bırakmıyorlar. İkinci kurultayı manasız, sembolik hatta gereksiz hale düşürdüler. Bu hukkuki de değil, siyasi de değil. Bunu kabul edemeyiz' dediği öğrenildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap'ın salt çoğunluğun sağlanmasına yönelik, 'CHP'liler birbirini arkadan hançerlememelidir' şeklindeki sözlerini ise Baykal'a yakın bir isim AKŞAM'a, şöyle değerlendirdi: 'Herhalde bugünkü CHP MYK'sını bu güzel temenniden muaf tutmak lazım gelir. O kadar büyük hata yaptılar ki. Her gün de yapmayı sürdürüyorlar. Bu işin sonunu nereye kadar vardıracaklar merak ediyorum.'
SAV VE EKİBİ SALONDA YOK
İmza toplama sürecinde Baykal ve ona yakın isimlerle ters düşen Önder Sav ve ekibi, birinci günkü kurultaya katılmama yönündeki iradesini koruyor. Ancak delegasyonla temasları da sürüyor. Bu ekibin önemli isimlerinden Hakkı Süha Okay, 'Bizim gidip gitmememiz önemli değil. Asıl önemli olan yaşanan olumsuzlukları delegasyonun nasıl algıladığıdır. Bunu da kurultayda göreceğiz' diye konuştu.
İKİ KURULTAY, TEK KART
CHP yönetiminin 26-27 Şubat'taki 16. ve 17. olağanüstü tüzük kurultayları için bin 249 kişilik delegasyona 'tek kart' bastırdığı öğrenildi. Delegeler, iki ayrı kurultaya bu tek kartla girebilecek. Kartların üzerinde delegelerin ismiyle kurultayların rakamı ve tarihlerinin yazılı olduğu bildirildi. Delegelere, bu kartların birinci kurultayın toplanacağı salonun kapısında verileceğini öne süren muhalifler ise tepkili.
MiT Yasası bu hafta AYM'de
MİT mensuplarına soruşturma yapılmasını Başbakan'ın iznine bağlayan yasa yürürlükte ancak tartışma sürüyor. CHP, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmaya hazırlanıyor. Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 'Dilekçe hafta sonu yazılmaya başlandı. Bu hafta içinde başvuru yapılacağını düşünüyorum' dedi.
Cumhurbaşkanının kısa süre içinde yasayı onaylamasını 'Millet iradesine aykırılık' olarak nitelendiren Hamzaçebi, 'Demokratik rejimde olması gereken özel yetkili mahkemelerin yürürlükten kaldırılmasıdır' yorumunu yaptı.