Görme engelli kadına ‘rehber köpek’ engeli
Rehber Köpekler Derneği Başkanı görme engelli Avukat Nurdeniz Tunçer, kendisine yol gösteren eğitimli rehber köpeği ‘Kara’ ile metrobüse alınmadı. Tunçer, 40 dakikalık uğraş sonucu metrobüse binebildi.
Rehber Köpekler Derneği Başkanı Avukat Nurdeniz Tunçer, Söğütlüçeşme metrobüs durağında rehber köpeğiyle metrobüse binmek istedi. Güvenlik görevlileri köpekle metrobüse binilmeyeceğini söyleyerek engel oldu. O sırada turnikeden geçen Onur Yarar isimli vatandaş olaya müdahale etti. Rehber köpeklerin uçak dahil tüm alanlara binebileceğini anlatan Yarar, tüm uğraşlarına rağmen güvenlik görevlilerini ikna edemedi. Bunun üzerine resmi mercilerle iletişime geçen Yarar, 40 dakikalık uğraşın ardından rehber köpeğin metrobüse binebilmesi için gerekli izni aldı. Avukat Tunçer, yoluna devam ederken Yarar “Güvenlik görevlileri köpekle metrobüse binilemeyeceğini söyledi. Ancak bu durum rehber köpekler için geçerli değil. Çünkü rehber köpekler, görme engellilerin yolda rahatça yürüyebilmeleri için eğitilmiş, son derece uysal köpeklerdir. Rehber köpek sahibiyle uçağa bile biner. Görevlilerle uzun telefon trafiğinin ardından Nurdeniz Hanım’ın metrobüse binmesini sağladık” dedi. Nurdeniz Tunçer ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kendisine yardımcı olan Onur Yarar’a teşekkür ederek “Bir görevlinin rehber köpekler hakkında bilgisi olmaması dolayısıyla daha önce birçok kez kullandığımız halde metrobüse binme sırasında uzun süreli bir gecikme yaşadık. Türkiye Cumhuriyeti 2009’dan beri Birleşmiş Milletler’in Engelli Sözleşmesi’ne taraftır ve Anayasa’nın 90. maddesi de bunu konu alır” dedi.
En büyük destekçisi İngiliz Büyükelçinin eşi Maggie
Rehber Köpekler Derneği Başkanı Avukat Nurdeniz Tunçer’in faaliyetlerindeki en büyük destekçisi İngiltere Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un eşi Maggie Moore da görme engelli. Tunçer gibi rehber köpeği bulunan Maggie Moore, aynı zamanda derneğin kurucu üyelerinden biri. Rehber köpeklerin görme engellilerin günlük yaşamında çok önemli rol oynadığını vurgulayan Moore, İngiltere’de rehber köpeklerden bu amaçla yaygın olarak yararlanıldığını söylüyor. Moore, 1931 yılında başlayan rehber köpek uygulamasından yılda beş bin kişinin yararlandığını aktardı. Maggie Moore rehber köpeği ‘Star’ sayesinde günlük hayatının çok kolaylaştığını anlattı. Moore “İngiltere’de bir rehber köpeğin bedeli 50 bin sterlin ama bu köpeğin tüm hayatı için bir rakam, üretme ve rehber köpek olmayı başaramayanların masrafını da içeren programın fiyatı. Türkiye’de çok daha ucuz olacak” dedi.