Gezi’ye ilk terör davası!
Gezi Parkı eylemleriyle ilgili olarak ilk ‘terör’ iddianamesi hazırlandı. Terörle Mücadele Kanun’un 10. Maddesi ile görevlendirilen son günlerin olay ismi savcı Muammer Akkaş tarafından hazırlanan 95 sayfalık iddianame İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 4’ü tutuklu olmak üzere 36 sanığın bulunduğu iddianamede 9 polis memuru ve Taksim’de olan bir otelin müdürü mağdur olarak yer aldı. İlk olarak Gezi olaylarının çıkış sebebinin “Taksim Meydanı yayalaştırma projesi” olarak anlatıldığı iddianamede protestoların bir süre sonra demokratik tepkinin ötesine geçerek terör örgütleri ve marjinal grupların yönlendirmesiyle terör örgütlerinin propagandalarına ve eylemlerine dönüştüğü ifade edildi.
‘Sivil vatandaş geri çekildi’
İddianamede 11 Haziran 2013 günü Taksim Meydanı’nda terör örgütü mensuplarının güvenlik güçlerine molotofkokteyli, taş ve sapanlarla saldırdıkları anlatılırken, eylemlere katılan sivil vatandaşların geri çekilerek terör gruplarından ayrıştığı belirtildi. Yapılan eylemlerin terör örgütünün propagandasına dönüştürüldüğü anlatılan iddianamede, molotof, ses bombası, havai fişek, sapan, taş sopa ve balyoz kullanan saldırgan grupların Taksim Meydanı’nı savaş alanına çevirdiği belirtildi ve şöyle dendi:
‘Bombalı, molotoflu saldırı’
“Taksim ve çevresindeki işyerlerinde hayat durmuş, oteller boşalmış, eylemci haricinde Taksim’e giriş çıkış durmuştur. Dünyada ülkemizi zor duruma sokmak, devletimizi itibarsızlaştırmak isteyen terör örgütlerinin istediği ortama son vermek, Atatürk Kültür Merkezi’nde ve Atatürk anıtındaki illegal pankart ve dövizleri indirmek amacıyla güvenlik güçleri Taksim Meydanı’na girmiştir. Ancak başlarını Devrimci Karargah örgütünün çektiği terör örgütü mensupları bombalı, molotoflu, havai fişekli saldırıda bulunup çok sayıda polisi yaralamıştır.”
Gezi’nin bilançosu
Gezi’nin bilançosuna da yer verildi. Olaylarda sopa, taş, sapan, havai fişek, molotofkokteyliyle yapılan saldırılarda 280 işyeri, 103 polis otosu, 259 araç, 5 kamu binası, 12 parti binası, 1 polis merkezi, reklam panoları, otobüs durakları, aydınlatma direkleri, 915 vatandaş ve 514 güvenlik görevlisinin yaralandığı belirtildi.
‘SDP legal parti olsa da...’
İddianamede “ESP, SDP üyesi olan şüphelilerin her ne kadar legal bir parti içerisinde faaliyet gösteriyor olsa dahi, bu partilerin MLKP ve Devrimci Karargah Örgütü’nün alt örgütlenmesi olduğu, örgüt içerisinde illegal eylemlerine katılarak faaliyet gösterdikleri, eylem çağrılarına uyarak eylemlere katılmaları nedeniyle terör örgütü üyesi oldukları kanaatine varılmıştır” denildi.