Gençlik kamplarında haremlik - selamlık!
İşte bakanlığın gerekçeleri...
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, gençlik kamplarındaki "karma" yöntemi sona erdirerek, kız erkek ayrımı içeren haremlik-selamlık uygulamayı getirdiği eleştirileri yapılmıştı. İzmir'de yaşan Kemal Açıkel adlı vatandaş, TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak, gençlik kamplarında kız erkek ayrımı yapan uygulamaya son verilmesini istedi.
Açıkel'in dilekçesini işleme koyan Komisyon, Gençilk ve Spor Bakanlığı'ndan bu konuyla ilgili bilgi istedi. Bakanlık tarafından Meclis'e gönderilen yazıda, "Kız katılımcı sayısını artırmak doğu ve güneydoğu illerinden daha fazla kız öğrencinin kamplara katılımını sağlamak için ve yoğun talepler nedeniyle böyle bir uygulamaya gidildi. Bu yolla kızların sosyal ve kişisel gelişimlerine daha fazla destek verildi" denildi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, TBMM Dilekçe Komisyonu'na gönderdiği yazı şöyle:
"Gençlik kampları, yıllar içinde uygulamalar, tecrübeler, gençler ve velilerden alınan geri dönüşler doğrultusunda uygulama talimatları çerçevesinde yürütülüyor. Bu uygulama talimatlarında gençlerin bu kamplardan en üst seviyede yararlanması, kişisel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlanması hedefleniyor.
Geçmiş yıllarda düzenlenen gençlik kamplarının genel bir değerlendirmesi yapıldığında, gençlik kamplarına ortalama olarak yüzde 65-70 erkek, yüzde 35-30 kız katılımcının katıldığı özellikle doğu ve güneydoğu illerinden katılan kız sayısının çok daha az olduğu görülüyor.
YOĞUN TALEP NEDENİYLE BU UYGULAMAYA GİDİLDİ
Yeni bir bakanlık olan Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2012 yılında kız katılımcı sayısını artırmak, özellikle doğu ve güneydoğu illerinden daha fazla kız öğrencinin kamplara katılımını sağlamak ve bu yönde gelen yoğun talepler nedeniyle böyle bir uygulamaya gitti.
Gençlik kamplarında 2010 ve 2011 yılında katılımcıların yüzde 65-70'inin erkek, yüzde 35-30'unun ise kız katılımcıdan oluştuğu, yapılan çalışmalar neticesinde 2012 yılında hem katılımcı sayısının arttırıldığı hem de kız katılımcıların oranının yüzde 44'e çıkarıldığı, bu yolla kızların sosyal ve kişisel gelişimlerine daha fazla destek verildiği görülmektedir."