Gemiler yola çıktı tezkere arkadan geldi
31'inci tezkereye şu partiler destek verdi...
Hükümet Libya’da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara TSK’nın da katkıda bulunabilmesi için TBMM’den 1 yıllığına ‘sınırsız’ yetki aldı. Kapalı oturumda görüşülen tezkere BDP ve DSP’li vekillerin ‘ret’ oyuna karşılık Ak Parti, CHP ve MHP’nin desteğiyle kabul edildi
ANKARA - TBMM, Hükümetin talebi doğrultusunda, BM kararları çerçevesinde Libya’da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara TSK’nın da katkıda bulunmasına onay verdi. Meclis’te yaklaşık 3 saat süren kapalı oturumda görüşülen Libya tezkeresi, BDP ve DSP’lilerin “ret” oyuna karşılık, AK Parti, CHP ve MHP’lilerin desteğiyle kabul edildi. CHP’li ve MHP’li bazı milletvekillerinin oylamaya katılmadığı öğrenildi. Sabah saat 10.00’da Meclis’e sunulan tezkerede, yetki talebinin gerekçesi “Libya’da 15 Şubat’ta başlayan olaylar neticesinde ortaya çıkan şiddet ortamının sona erdirilebilmesi için BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar doğrultusunda, Libya’da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak” olarak ifade edildi. BM Güvenlik Konseyi’nin “ateşkes sağlanması, uçuşa kapalı hava sahası oluşturulması ve insani yardım sağlanması” şeklinde hükümler içeren kararlarına dayandırılarak hazırlanan Başbakan Erdoğan’ın imzasını taşıyan ve konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararının da ekli olduğu tezkere metni şöyle: “Libya’da 15 Şubat 2011 tarihinde başlayan olaylar neticesinde ortaya çıkan şiddet ortamının sona erdirilebilmesini teminen BM Güvenlik Konseyi tarafından 26 Şubat 2011 tarihli ve 1970 sayılı karar ile 17 Mart 2011 tarihli ve 1973 sayılı kararda kayıtlı hüküm ve çağrıları dikkate alarak ve mezkur kararlar çerçevesinde Libya’da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere, lüzum, sınır, kapsam, şekil, yöntem ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından yapılması için Anayasa’nın 92. maddesi uyarınca TBMM’den 1 yıl süreyle izin verilmesini arz ederim.”
Liderler katılmadı
Tezkerenin TBMM’ye sunumunun ardından AK Parti grup yöneticileri, muhalefet grup başkanvekilleriyle görüşerek, tezkerenin aynı gün ele alınmasını önerdiler. Muhalefet ile sağlanan uzlaşma çerçevesinde de Libya tezkeresi dün Genel Kurul’da görüşüldü. Genel Kurul saat 14.00’de açıldı.Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “kapalı oturum” önergesi doğrultusunda tezkere görüşmeleri için gizli oturum yapıldı. Tezkerenin oylaması da kapalı oturumda gerçekleştirildi. El kaldırma usulüyle işari olarak yapılan oylama sonucu AK Parti, CHP ve MHP’li milletvekillerinin desteğiyle tezkere kabul edildi. BDP ve DSP’li milletvekillerinin “ret” oyu kullandıkları oylamaya hiçbir lider katılmadı.
31. tezkere
Hükümetler, 1950’den bu yana yurt dışına asker gönderme konusunda TBMM’den 30 kez izin aldı. Libya tezkeresi Meclis’in kabul ettiği 31. yetki tezkeresi oldu.
Devlet sırrı
Meclis İçtüzüğü’ne göre, Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine Genel Kurul’ca daha önce yayımlanmasına karar verilmediği müddetçe, dünkü kapalı oturumda yapılan görüşmeler 10 yıl boyunca devlet sırrı sayılacak.
MAVİ DOSYAYLA GELDİ
Davutoğlu, Genel Kurul’a dosyalarla geldi. Davutoğlu oturum başlamadan kısa bir süre önce Genel Kurul’dan ayrıldı. Bakan yeniden salona geldiğinde bu kez elindeki mavi dosyalar dikkat çekti. Kapalı oturum nedeniyle basın koridorunda genel kurul salonuna yakın odalar kilitlendi.