Gazete Vatan Logo

Geçen yıla göre hareket etmeyin!

Yüzde 10’un mutlu olacağı, yüzde 90’ı ilgilendirmeyen, ama ortaokuldan mezun olan öğrencilerin neredeyse yüzde 100’ünün girdiği sınavın sonuçları dün açıklandı.

Geçen yıla göre hareket etmeyin!

78 bin kontenjan hedefi

2 Haziran’da yapılan sınav iki bölümden oluşuyordu; sözel ve sayısal. Sınavın zorluk derecesi de iki bölümden oluşuyordu; çok kolay ve çok zor. Sınavdan çıkan öğrencilerin psikolojisi de iki bölümden oluşuyordu; gülerek ve ağlayarak. Yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı LGS sonuçlarına göre, 1.367 okuldaki 126 bin 510 kontenjana sınavla girilecek. Bu öğrencilerden 126 bin 240’ı beş farklı türde sınavla öğrenci alan bir okula yerleştirilecek. LGS’ye giren yaklaşık 1 milyon adayın gerçek hedefi ise beş okul türü içinde toplam kontenjanı 78 bin 480 olan Fen Lisesi, Anadolu Lisesi veya Sosyal Bilimler Liselerinden birine yerleşmek. Yani LGS’ye giren adayların yaklaşık yüzde 8’i hedefine ulaşacak! Sınava katılanların yüzde 8’inin alınacağı bir sınavın zor olacağı, daha baştan aşikar. Ancak sınavın ilk bölümünün çok kolay, ikinci bölümünün çok zor olması, bünyeye zarar! Ölçme değerlendirme açısından tutarsızlık, eğitim bilimleri açısından dengesizlik...

Binlerce birinci çıkmaz

Haberin Devamı

Sonuçlar yeni açıklandı, sayısal veriler henüz açıklanmadı. Dolayısıyla Türkiye derecesi yapan öğrencilerin durumunu bilmiyoruz. Ancak şurası kesin, TEOG veya daha önceki SBS ve OKS’de olduğu gibi binlerce tam yapan, yani birinci öğrenci çıkmayacak. Sayısal bölüm çok zordu, bilhassa matematik testi çok daha zordu. Birkaç boş, bir iki yanlışla en iyi okullara girilebileceğini sanıyorum. Dolayısıyla aileler ve öğrenciler kesinlikle karamsar olmasınlar, belki de beklentilerinin çok üzerinde bir sonuçla da karşılaşabilirler. Burada yapılacak en önemli tavsiye şu: “Kimse, bu sonuçlarla şu okul kesinlikle olmaz demesin, en azından yazsın, kaybedecek bir şey yok, en azından sonradan pişman olmazlar.” Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Liseye girişte, 5 sınavla alan, 5 evine yakın, 5 de daha uzakta pansiyonlu okullardan olmak üzere, her öğrenciye 15 okul seçme hakkı vereceğiz” açıklamasını yaptı. Yani sınava girmeyen öğrencilerin 10, girenlerin 15 okul tercih hakkı var .

Geçen yıla göre hareket etmeyin

Sınavla öğrenci alan 5 okulun tercihi yapılırken, veliler ve adaylar şöyle davranmalı: İlk bir iki tercih gönüllerinde yatan okullar, sonraki iki tercih kazanacakları okullar, son tercih de, kazandığında okuyacağı, pişman olmayacağı, özel okula tercih edeceği, mahalli yerleştirmeden önce düşündüğü okul olmalı. Tercihleri yaparken yüzdelik sıralara bakın, bunu dikkate alın. Tercihlerde esas, öğrencinin içinde bulunduğu yüzdelik dilim olacak. Korkum şu: Çocukların sınavdaki yüzdelik dilimini bileceğiz, ama MEB acaba okulların yüzdelik dilimlerini bildirecek mi? Pek sanmıyorum... MEB, bundan kaçınacaktır, inşallah yanılırım. Açıklamasa da, bize size yol gösteririz...

Haberin Devamı

Sakın şu hataya düşmeyin: Bu yılın verilerini, geçen yılın verileriyle kıyaslamayın. Geçen yılki sınav sistemi, puanlama yöntemi, değerlendirme şekli, sınavların içeriği, sınavların uygulanma biçimi tamamıyla birbirinden farklıydı.

Düşünsenize, geçen yılki sınavlarda 17 bin dolayında birinci çıkıyordu. Bu yılki sınavdan ise kesin olmayan sonuçlara göre 18 birinci çıktı. Şimdi kalkıp bu iki sınav neticesini ve tercihleri nasıl birbiriyle kıyaslayabilirsiniz ki!

Haberin Devamı

LGS yerleştirme kılavuzunun, 27-29 Haziran 2018 tarihlerinde açıklanması bekleniliyor.

Ön kayıtlar 1 Temmuz saat 17.00’ye kadar...

LGS sonucuyla bir okula yerleşemeyen adayların yüzde 90, adrese dayalı olarak evine yakın okullara kaydedilecek. Hiçbirine giremeyen adaylar, açık liseye yerleştirilecek. Önce özel okulların önkayıt ve yerleştirme işlemleri yapılacak. Özel okul kayıtları tamamlandıktan sonra Temmuz ayının ilk haftasından itibaren resmi okullar için tercih ve başvuru süreci başlayacak. Devlet liseleri için öğrencilerin tercihleri Temmuz’un ilk haftasından itibaren alınacak. Bazı özel okullar da, merkezi sınav puanına göre öğrenci alacak. Sınavla öğrenci alan Türk ve yabancı özel okullar, bugün akşama kadar taban puanlarını ilan edecek. 1 Temmuz saat 17.00’ye kadar önkayıt alacaklar. Puanı birkaç koleje birden tutan aday, istediği okula (birden fazla) önkayıt yaptırabilir. 1 Temmuz akşamı saat 20.00’de okulların asil ve yedek listeleri ilan edilecek. Özel okullara kayıtlar 6 Temmuz’a kadar sürecek, 6 Temmuz’da ise serbest kayıt dönemine geçilecek. Özel okula kesin kayıt olup MEB sisteminden sınav sonuçlarına göre tercih yapanların listesi MEB tarafından iptal edilecek.

Haberin Devamı

LGS kılavuzu açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının ardından, yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin merakla beklediği liseler için tercih ve yerleştirme kılavuzu açıklandı. Buna göre tercihler için kontenjan tabloları 2 Temmuz’da yayınlanacak. 2-13 Temmuz arasında tercihler alınacak. 30 Temmuz’da yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek. 27 Haziran-13 Temmuz’daysa özel okullar ile yetenek sınavları ile öğrenci alan okullar kayıtlarını tamamlayacak.