Gazze’ye 10 bin ton bayram kolisi gidiyor!
Başbakan Binali Yıldırım ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu eş zamanlı yaptıkları basın toplantılarıyla tarihi anlaşmayı açıkladı. İlk icraat olarak Gazze’ye 10 bin ton yardım gidecek. İşte 6 yıl sonra gelen normalleşmenin detayları...
Başbakan Yıldırım, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi çerçevesinde gelinen noktayla ilgili saat 13.00’te Ankara’da düzenlediği basın toplantısında açıklama yaparken, aynı saatte İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise Roma’da varılan mutabakatla ilgili konuştu. İlişkilerin normale döndürülmesi sürecinin resmen başladığını duyuran Yıldırım, özetle şu bilgileri verdi:
Metin parafe edildi: Görüşmeler, müzakereler dün itibariyle bir mutabakat metni iki tarafça uzlaşıldı. Kararlaştırıldı ve parafe edildi. Böylece ilişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Bu mutabakat metni yarın (bugün) Dışişleri Müsteşarımız Türkiye tarafından ve İsrail tarafından muhatabı ile imzalanacak. Bu imzadan sonra onay süreçleri var. İsrail’de onay kabinede bizde ise Meclis’te tamamlanmış olacak. Akabinde de en kısa sürede karşılıklı büyükelçilikler faal hale getirilecek ve büyükelçilerin ataması yapılmış olacak.
20 milyon dolar tazminat: Mavi Marmara olayında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödenecek. O tazminat miktarı da 20 milyon dolar tutarında.
Ambargo hafifliyor: Filistin’e, Gazze’ye uygulanan ambargoların hafifletilecek, insani yardımların, yapılacak yatırımların önü açılacak. Mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi Filistin’de, Gazze’de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları zorluklardı. Önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz İsrail’in Aşdod Limanı’na 10 bin tonu aşkın insani yardımla birlikte hareket edecek. Dolayısıyla oradaki ambargo da Türkiye’nin öncülüğünde ortadan kalkmış oluyor.
Elektrik, su, hastane: Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik, su ihtiyacının karşılanması için hemen çalışmalara başlanacak. Ayrıca Gazze’de kaba inşaatı tamamlanan 200 yataklı Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi’nin de iç donanımlarının yapılarak, bir an önce hizmete alınması bu mutabakatta anlaşılan diğer bir husus. Ayrıca TOKİ’nin Gazze’de konut projesi var. Bunun da önünü bu şekilde açmış oluyoruz.
En önemlisi özür: Mavi Marmara ile Gazze bölgesi başta olmak üzere Filistin’e topyekün uygulanan ambargo Türkiye’nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor. Diğer yandan Mavi Marmara’da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi şartı yerine gelmiş oluyor. En önemlisi de İsrail’in 2010’da gerçekleşen bu baskından dolayı Türkiye’den özür dilemesi sağlanmış oluyor. Hayırlı, uğurlu olsun.
Erdoğan’a teşekkür: Bu anlaşmanın bugünlere gelmesinde en büyük iradeyi ortaya koyan ve bu konudaki kararlılığımızdan asla geri adım atmayan Sayın Cumhurbaşkanı’mıza da teşekkür ediyoruz. Şükranlarımızı sunuyoruz.
Hamas açıklaması: Mutabakatta Hamas’ın Türkiye’de ofis açmasının yer almaması sorulan Yıldırım, “Tabi ki Türkiye’de Filistin’le Türkiye Cumhuriyeti’nin ilişkilerini takip edilmesi için gerekli diplomatik mekanizmalar eskiden olduğu gibi bundan böyle de olmaya devam edecek” dedi.
‘Tazminat davalar kapanınca gelecek’
İsrail basını, anlaşma uyarınca Mavi Marmara mağdurlarına ödenmesi öngörülen 20 milyon doların, Ankara’nın İsrailli üst düzey yetkililer hakkında, yerel ve uluslararası mahkemelerde açtığı davalardan vazgeçmesinin ardından transfer edileceğini duyurdu.
‘Leyla Hanım’ cuma günü yola çıkıyor!
Türkiye Gazze’ye insani yardım malzemesi ve oyuncak taşıyan bir gemi gönderecek. AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre Lady Leyla (Leyla Hanım) kargo gemisi 1 Temmuz Cuma günü öğlen saatlerinde Mersin Limanı’ndan demir alıp İsrail’in Aşdot Limanı’na yol olacak. 48 saat sürecek yolculuktan sonra yardımlar Ramazan Bayramı’nda Gazze’ye ulaşmış olacak. Gemide, bayramda Filistinli Çocuklara dağıtılmak üzere 10 bin oyuncağın yanı sıra 10 bin gıda kolisi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gönderdiği 5 bin ton un, 2 bin ton pirinç ve Kızılay’ın gönderdiği 3 bin ton şeker bulunacak.
Ateşkes imzalamıyoruz
Hamas’ın İsrail’e saldırmayacağı yönünde Türkiye’nin taahhüdü olduğuyla ilgili İsrail tarafından yansıyan haberler de sorulan Yıldırım, şöyle konuştu: Biz bir ateşkes anlaşması falan imzalamıyoruz. Biz Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normale dönüştürülmesi konusunda bir mutabakata vardık. Burada savaşı tetikleyen, durduran, konumuzla ilgisi olmayan hiçbir hüküm yok.
İsrail basını tepkili: Teslim olduk
İsrail basını, Tel Aviv’in Mavi Marmara saldırısı sonrasında bozulan ilişkilerin yeniden tesisi için Ankara’yla yaptığı anlaşmanın sadece Türkiye ve Hamas için kazanç olduğu yorumunu yaptı.
Erdoğan ve Hamas kazandı: Jerusalem Post gazetesi yazarı Ariel Ben Solomon ise, Türkiye’yle varılan anlaşmada kazananların Türkiye ve Hamas olduğunu belirterek, anlaşmayı ‘Erdoğan için zafer’ diye tanımladı.
Türkiye’nin zaferi: Ülkenin etkili gazetelerinden Times of İsrael, mutabakatı “Türkiye diplomatik zafer kazandı” başlığıyla okuyucularına duyurdu.
Haysiyetimiz ne olacak: Haber sitesi Ynet ise “Teslim Koşulları” başlıklı yazıda “İsrail hükumetinin Türkiye’ye teslimiyet anlaşmasını onaylaması üzüntü verici. Bir devletten özür dileyip, tazminat ödemeyi kabul ediyorsanız suçlu olduğunuz anlamına gelir. Türkiye ile ilişkilerimiz önemli ama ulusal haysiyetimiz de önemli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin onurunu birinci önceliği olarak belirledi” ifadelerini kullandı.