Gazeteciler sanık sandalyesinde!
34 gazeteci ilk kez hakim karşısına çıktı
KCK’nın “basın komitesi” olduğu iddiasıyla aralarında arkadaşımız Çağdaş Ulus’un da bulunduğu 44 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Salonun küçük olması nedeniyle gerginlik yaşanan ilk duruşmada tahliye çıkmadı
Çağlayan’daki Adalet Sarayı’ndaki İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 34’ü gazeteci olan toplam 44 sanık KCK yöneticisi ve KCK üyesi olmakla suçlanıyor. Adliye içinde ve önünde yoğun güvenlik önlemi alındı. Adliye içinde de duruşma salonuna girilen koridorda güvenlik barikatı kuruldu. Duruşma salonunda çok sayıda jandarma görevlisi ise sanıklar ve izleyiciler arasında etten duvar ördü. Duruşmayı CHP Milletvekilleri Oktay Ekşi ve İlhan Cihaner ile BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Hasip Kaplan, Sebahat Tuncel, Gülten Kışanak ve Aysel Tuğluk izledi. 1. KCK davasında tutuksuz yargılanan Prof. Büşra Ersanlı ve Oda Tv davası tutuksuz sanığı Ahmet Şık da duruşmayı izleyenler arasındaydı. Davayı izleyen gazetecilerden biri de Vatan yazarı Mustafa Mutlu’ydu.
Sanıkların salona alınmasının ardından avukatlar ve izleyiciler salona girdi. Tutuklu sanıklar ve tutuksuz sanıkların arasında jandarma durması dikkat çekti. İzleyicilerin sanıklarla konuşması ve salonda sessizliğin sağlanamaması Mahkeme Başkanı Ali Alçık’ı kızdırdı. Sessizliğin sağlanmaması durumunda salonu boşaltacağını söyleyen Başkan herkes yerlerine oturana kadar duruşmaya başlamayacağını söyledi. Avukatlara ayrılmış olan bölümde ise birkaç avukatın ayakta olduğunu gören başkan Alçık avukatların izleyici tarafında oturmasını istedi. Avukatlar başkanın bu sözlerine tepki gösterinde Başkan “oturma düzeni sağlanana kadar ara veririm” dedi. Bunun üzerine salonda alkış sesleri ve zılgıt sesleri duyulunda mahkeme heyeti salonu terk etti. Bir süre daha devam eden alkış ve zılgıt seslerinin ardından tutuklu sanıklar jandarma tarafından salondan çıkarıldı. Polisin uyarılarına rağmen izleyiciler salonu boşaltmayınca duruşmaya 13.00’a kadar ara verildiği duyruldu.
Bugün de devam edecek
Verilen aranın ardından mahkeme başkanı Ali Alçık, usüle ilişkin taleplerin alınacağını belirtti. İlk olarak söz alan Avukat Baran Doğan, yeni düzenleme sonrasında mahkemenin yargılama yapamayacağını savunarak Özel yetkili mahkemelerin geçici hale geldiğini ifaderek, “Bu mahkemeler neden devam ediyor anlamıyoruz. Elindeki dosyalar bitene kadar devam edecek. Yani davaya özgü bir mahkeme. Mahkemeniz adil yargılama yapamaz” dedi. Aynı suçlamalarla ilgili farklı mahkemelerde yargılamalar yapıldığını ifade eden Doğan, “Mahkemenin yargılama yapması anayasaya aykırıdır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını, yargılama geri bırakılarak Anayasa Mahkemesi’nin kararının beklenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Mahkemede ayrıca diğer KCK davalarında olduğu gibi Kürtçe krizi yaşandı. Bazı sanıkların taleplerini Kürtçe anlatmak istemesine izin verilmedi. Duruşmaya bugün de devam edilecek.
Gazetecilerden destek
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı adliye önünde BDP milletvekilleri ile Almanya’da bir dönem milletvekilli yapmış Prof. Dr. Norman Paech basın açıklaması yaptı. Davayı izlemeye gelen gazeteciler arasında gazetemiz yazarı Mustafa Mutlu ile, Oda TV davasında uzun süre tutuklu yargılanan gazeteci Ahmet Şık da vardı.