Hafta sonu hafta içi yasakları ve tedbirlerle ilgili son dakika gelişmesi! 81 ilde değişti, resmen açıkladı: Başlıyor, kapanma...
.

Hafta sonu hafta içi yasakları ve tedbirleriyle ilgili flaş açıklama yapıldı. Son dakika kararı. Resmen belli oldu. Türkiye'de koronavirüs vaka ve vefat sayıları kritik seviyede seyretmeye devam ediyor. Vaka ve vefatların yüksek olması nedeniyle tedbir ve yasakların tekrar uygulanıp uygulanmayacağı merak ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2-8 Ekim arasında illere göre haftalık koronavirüs vaka sayısı haritasını paylaştı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de vaka sayılarında durum kritik. Karadeniz bölgesinde de sekiz ilde rekor vaka yoğunluğuna ulaşıldı. Bakan Koca, en çok vaka artışı yaşanan 10 ilimizi de açıkladı. Öte yandan tedbir ve kapanmayla ile ilgili son dakika açıklaması geldi. İşte yaşanan tüm gelişmeler...

Sağlık Bakanlığı 17 Ekim 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı.

Son 24 saatte yapılan 341 bin 426 testte 24 bin 114 vaka tespit edildi. 186 kişi hayatını kaybederken, 24 bin 403 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi.

18 yaş ve üzeri nüfusun aşılanması verilerinde 1'inci doz Türkiye ortalaması yüzde 88,38, 2'nci doz ortalaması yüzde 76,21 olarak ölçüldü. Ayrıca, 1'inci dozda 54 milyon 858 bin 848, 2'nci dozda 47 milyon 303 bin 190 ve 3'üncü dozda 10 milyon 857 bin 836 olmak üzere toplam 113 milyon 971 bin 512 aşı uygulandı.

En az 2 doz aşı olmuş kişi oranının en yüksek olduğu iller; Kırklareli, Muğla, Ordu, Amasya, Çanakkale, Eskişehir, Osmaniye, Edirne, Balıkesir ve Burdur olurken, 2 doz aşı olmuş kişi oranının en az olduğu iller ise Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Muş, Siirt, Mardin, Bitlis, Bingöl, Ağrı ve Bayburt oldu.

'GENÇLERİ SAĞLIK KURUMLARIMIZA BEKLİYORUZ'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Herkesin huzurunda gençlerimize çağrıda bulunmak istiyorum: Yarın yeni bir hafta başlıyor. Sizleri, aşılarınızı olmak üzere sağlık kurumlarımıza bekliyoruz. Aşı olmaya kararlı gelmeniz şart değil, bir sorunuz varsa cevap vermeye hazırız. Ne olursa olsun, yeter ki ihmal etmeyin" dedi.

Sağlık Bakanı Koca, 2-8 Ekim arasında illere göre her 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka sayılarının güncellendiği haritayı paylaştı.

Haritaya göre, 100 bin kişide vaka sayısının İstanbul'da 274,98, Ankara'da 356,49, İzmir'de 48,95 olduğu görüldü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı haftalık vaka sayısı haritasında 100 bin kişide en çok vaka artışı Giresun, Ordu, Ardahan, Kastamonu, Çorum, Samsun, Tokat, Amasya, Kahramanmaraş, Karabük'te oldu.

Bu illerde vakalar 100 bin kişide Giresun 394,01, Ordu 459,68, Ardahan 350,45, Kastamonu 538,56

Çorum 436,31, Samsun 413,18, Tokat 459,81, Amasya 297,47, Kahramanmaraş, 303,64 ve Karabük 408,02 olarak kayıtlara geçti.

3 KENT DE 'KIRMIZI' RENKTE
Eskişehir, Bilecik ve Kütahya'da güncellenen vaka sayıları, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasına da yansıdı. 3 şehrin, 'yüksek risk' anlamına gelen kırmızı renkle yer aldığı görüldü.

'Mavi' kentler arasında yer alan Eskişehir'de aşılama oranı en az iki doz olmuş 18 yaş ve üstü kişilerin nüfusa oranı yüzde 80,4, Bilecikte 77,7 olurken, 'Sarı' kentler arasında yer alan Kütahya'da ise 73,2 olarak açıklandı.

3 İLDE VAKALAR DÜŞÜŞTE
Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Gümüşhane ve Bayburt ise vaka sayılarının düştüğü 3 kent oldu. Güncel haritaya göre, vaka sayısı Rizede 399,29dan 392,61e, Gümüşhanede 220,18den 211,01e, Bayburtda ise 220,97den 179,47ye geriledi.

Öte yandan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, bölge için ek tedbirler uygulanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Bölgemizde uzun süredir vakalar yüksek seyrediyor ve artık insanlarda hassasiyet kayboldu. Maske takmayan duyarsız kişiler, aşısızlar ve aşılarını tamamlamayanlar nedeniyle pandemi sürüyor.

Kapanmanın olanağı yok ama Karadeniz için ek tedbir uygulanmalı ve denetimler geri gelmeli. Maske takmayarak insanların vebaline girenlerin denetimsizlik nedeniyle olduğunu düşünüyorum.

Bu bakımdan toplu ulaşımlar ve kalabalık yerlerde maskenin zorunlu olduğu her ortamda söylenmeli. Günde ortalama 200 ölüm ciddi bir sayıdır. Ayda 6 bin civarında insan demektir. Bütün bu riskleri göz önüne alıp yaşamımızı sürdürmeliyiz."

'KARADENİZLİYİZ, BİZE BİR ŞEY OLMAZ MANTIĞI VAR'
Samsun'da insanların maske konusunda duyarsız kaldıklarından şikayet eden Ceyhan Kara, "Sosyal mesafe yok, sorumluluk yok. İnsanlar kendi sağlıklarını düşünmüyor. Kimse kapalı demiyor, açık demiyor. Bütün alanlarda iç içe, dip dibe bulunuyor. İnsanlarda 'Karadenizliyiz, bize bir şey olmaz' mantığı var. Ama bu hastalık, soy, ırk, mezhep fark etmeden öldürüyor.

Dikkat etmek lazım. Yoksa bu işin faturası kışın çok ağır olacak. Her yerde sosyal mesafeye dikkat edelim diyorlar ama biraz da şu mekanları denetlesinler. Yeri geldiğinde çift maske takıyorum. İki sefer aşımı oldum ve koronayı atlattım. İnsanlar kendinden önce başkasının sağlığını düşünmek zorunda. Son zamanlarda vaka sayılarını takip edemiyorum, canım sıkılıyor. Çok karamsar görüyorum. Böyle giderse 5-6 sene daha kurtulamayız" dedi.

'İNSANLAR REHAVETE KAPILDI'Yaz sonrası insanların rehavete kapıldığını belirten Kemal Sevindik de "Maske kullanımı konusunda büyük bir düşüş olduğunu da görebiliyoruz. Özellikle gençlerde bu oran daha fazla.

Bir de aşıyla alakalı hala emin olmayan insanlar var. Zaten açıklamalarda, aşı olmayanların daha fazla yoğun bakımda oldukları söyleniyor. İnsanları aşı olmaya ve maske kullanımına dikkat etmeye çağırıyorum" diye konuştu.

'GENÇLERE ALLAH AKIL FİKİR VERSİN'
Pandemiden bu yana korkudan ancak dışarı çıkabildiğini anlatan Fikriye Bozbaş ise "Gençliğe Allah akıl fikir versin, maskeyi kollarına takıyorlar. Bakın ben 2 tane takıyorum, boğuluyorum maskeden. Kimsede 'tedbir alayım' demek yok. Kolonya dökmekten ellerim inceldi artık" ifadelerini kullandı.



- Hafta sonu yasakları
- flaş açıklama
- 2-8 Ekim arasında illere göre haftalık koronavirüs
- vaka sayısı
- koronavirüs vaka sayısı
- Sağlık Bakanı
- Fahrettin Koca
- Karadeniz bölgesi
- İstanbul
- ankara
- izmir
- bursa
- kapanma gelecek mi
- sokağa çıkma yasağı gelecek mi
- tedbirler gelecek mi
- tam kapanma
- hafta içi yasağı
- pcr testi
- aşı
- biontech
- vaka yoğunluğu
- ordu
- trabzon
- giresun
- yüz yüze eğitim
- okullar kapanacak mı
- üniversiteler açılacak mı
- bugün vaka sayısı
- kaç kişi vefat etti