Gazete Vatan Logo

‘Frankeistein Somon’a izin!

GDO Somon, ABD’nin sağlık otoritesinden onay aldı

‘Frankeistein Somon’a izin!

Çabuk büyüyen ve dayanıklı olan iki ayrı balıktan alınan genler eklenerek geliştirilen GDO Somon, ABD’nin en büyük sağlık otoritesinden onay aldı. Ancak bu girişimi eleştirenler hormonlu somonun insanlarda alerjiye, denizlerde doğal somon nüfusunun azalmasına yol açabileceğini savunuyor.

GDO’lu mısır tartışması tüm dünyada devam ederken şimdi de dünyanın ilk GDO balığı sofralarımıza geliyor. Bundan iki yıl önce bilim adamları dünyanın ilk genetiği değiştirilmiş somon balığını geliştirdiklerini açıklamıştı. Somon balığını üreten Massachusetts merkezli AquaBounty şirketi, balığın hem tüketim hem de çevreye etkisi açısından güvenli olduğunu savundu. Ancak o açıklamanın ardından balığın satışa sunulmaması için özellikle GDO’lu ürünlere karşı savaş veren örgütler büyük kampanyalar yaptı. Normalden iki kat hızlı büyüyen balığın süpermarket raflarında yerini almasının ardından, bu ürünü tüketen insanların genetik yapısında da bozulmaya sebep olacağı ve çare bulunmaz hastalıklara kapı aralayacağı iddia edildi.

‘Frankeistein Somon’a izin



Devrim ve endişe

Balığın ilk tanıtıldığı dönemde bir grup bilirkişi, ABD’nin en yüksek sağlık otoritesi olan Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’e bilgi vererek, söz konusu somon balığını insan tüketimine sunmanın güvenli göründüğünü belirtmiş, ancak uzun vadeli etkileri konusunda daha fazla deney yapılması gerektiğini vurgulamıştı. İşte o etkilerin araştırıldığı 2 yıllık süreç dün tamamlandı. FDA, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kategorisindeki somonlar hakkında kararını verdi ve bu şekilde yetiştirilen Atlas Okyanusu somonunun insan sağlığına olumsuz etkisi olduğuna dair bir veriye rastlanmadığını açıkladı. Bu sayede, balığın raflardaki yerini almasının da önü açılmış oldu. FDA’in sadece bu somon balığı için aldığı karar aslında balık ve hatta hayvancılık endüstrisinde GDO teknolojisinin kullanılmasının da kapısını açan devrim niteliğinde bir karar oldu. Bu girişimi eleştirenler ise, “Frankenstein balığı” dedikleri somonun insanlarda alerjiye, denizlerde doğal somon nüfusunun azalmasına yol açabileceğini savunuyor.

Haberin Devamı