‘Firma denetimi erteledi’ iddiası
12.09.2014 - 21:59 | | VATAN HABER MERKEZİ
Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Cenk Cihangir, 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör kazasından önce, asansörler için denetime gidildiğini ancak asansör firması tarafından geri çevrildiklerini öne sürdü.
Mecidiyeköy’de Torunlar İnşaat’a ait rezidans inşaatında 10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör kazasıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. İnşaattaki asansörler için mayıs ayında ‘olumlu’ rapor verilmişti. Bu raporun süresi 30 Ağustos’ta bitti. Makina Mühendisleri Odası (MMO)İstanbul Şubesi de asansör testlerini yenilemek için inşaata 1 Eylül’de bir ekip gönderdi. Şube Sekreteri Cenk Cihangir’in anlatımlarına göre, asansör firması Geda Major’ın çalışanları ‘yük testi için ağırlıkların hazır olmadığını’ söyledi. Cihangir, şunları anlattı: “Şirket ‘Ağırlıkları hazırlayalım sonra sizi çağıralım’ diyor. Ondan sonra da kaza meydana geliyor. Bu tür denetlemelerde fonksiyon ve emniyet testlerinin yanı sıra yük testi de yapılıyor. 30 Ağustos’ta denetim tarihi geçtiyse, bir sonraki denetime kadar asansörün kullanılmaması gerekiyordu. Burada periyodik kontrolden sorumlu olan asansör firmasıdır. Torunlar İnşaat da ekipmanların denetiminin yapılıp yapılmadığını, süresinin geçip geçmediğini kontrol etmeliydi.”
Firma: Talep olursa eğitim var
Asansör firması Geda Major ise asansörlerin işletimi ve denetimiyle ilgili sorumluluğunun olmadığını savundu. Firma tarafından yapılan açıkmamada şunlar kaydedildi: “Kiracı ile şirketimiz arasındaki sözleşme uyarınca asansörlerin işletilmesi ve güvenli çalışması kiracının sorumluluğundadır. Çalışan personele talep olduğu takdirde eğitim verilmesi ve asansörlerle ilgili şikayet yapıldığında arızanın giderilmesinden ise şirketimiz sorumludur. Sözleşmede yer almadığı halde şantiyede bulundurduğumuz iki teknik görevlimiz, mesai saatinden sonra meydana gelen kaza haberi kendilerine ulaştırıldığı için şantiyeye dönmüşlerdir.” Firma ayrıca, asansörlerin çalışmasının kremayer adlı bir sistemle olduğunu belirterek, sistemin bir tarafının dişli bant, diğer tarafının da dişli makara olduğunu belirtti.
Haberin Devamı
10 işçi 5 TL’lik mesai ücreti için mi öldü?
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 10 işçinin öldüğü asansör faciasına ilişkin Torunlar GYO ve TOKİ yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Tanal’ın gündeme getirdiği iddialar şöyle:
- Proje TOKİ ile Torunlar GYO’nun hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçirildi. TOKİ, Mart 2013’te tarihinde 520 milyon lirayı peşin alarak projeden çekildi.
- TOKİ projenin sahibi olarak görüldüğü için buranın belediyelerce denetlenmesi imkansız.
- İşçilerin fazla mesaileri de bordrolarında gösterilmemiş. İşçiler 12 saatten sonra her saat başı 5 TL mesai ücreti aldığını söyledi.
- Adliye önünde konuşan inşaatın asansör sorumlusu Ercan Kılavuz ise “Eğitimden geçmedim. Eğitim dedikleri sadece 30 saniye, o da yukarı tuşu, aşağı tuşu ve durdurma tuşu. Olaydan bir gün önce asansörün elektrik panosunun üst bölümünde patlama olmuştu” dedi.
Haberin Devamı