Firavun karıncalar 96 yıl sonra Edirne'de görüldü
Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Nihat Aktaç, bir çok hastalığın taşıyıcısı olan ve boyları çok küçük olduğu için güçlükle görülebilen firavun karıncalarının 96 yıl sonra Edirne'de ortaya çıktığını söyledi
Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nün karımcalar üzerinde yaptığı bir araştırmada bir öğrencinin tesadüfen getirdiği karıncanın sadece sıcak ortamlarda yaşayan ve Türkiye'de 96 yıl önce İzmir'de görülen Latince adı `Monomorium pharaonis' olan firavun karınca olduğu tespit edildi. Bunun üzerine çevrede yapılan araştırmalarda firavun karıncalara birkaç evde daha rastlanırken, Prof.Dr. Nihat Aktaç bu karıncalarının özellikle fırınlar, bakkallar, fabrikalar, apartmanlarda, hapishaneler, okullar ve hastaneler gibi binalarda barındıklarını söyledi.
Boylarının 2 milimetre olduğunu belirten Prof.Dr. Aktaç, "Çok küçük oldukları için çıplak gözle görünmesi çok zordur. Bu karıncalar en ufak badana çatlağından girip yuvalarını oralara yapabiliyorlar. ABD'de insanlara büyük sıkıntı veriyorlar. Kapı eşiklerinden bile girip çok kötü ısırıyorlar. Isırıkları sivrisineklerden daha etkili. Asya kökenli olduğu için Türkiye'de dağılımı olan bir tür değil. Firavun karıncanın Balkan ülkelerinden eşya ve yiyecek maddeleriyle kente geldiğini tahmin ediyoruz" dedi.
Firavun karıncalar ayrıca bir çok hastalığın mikroplarını taşıyorlar. Prof.Dr. Aktaç bu karıncaların özellikle, Pnevmoni, besin zehirlenmesi, bağırsak ve idrar yolları enfeksiyonu, şarbon gibi hastalıklara neden olduğunu söyledi.
Şu anda firavun karıncalarının Edirne'de ne kadar olduğunu bilmediklerini ifade eden Prof.Dr. Aktaç araştırmalarına devam edeceklerini ve tespit edikten sonra mücadele edeceklerini belirtti.
Türkiye'de uzun yıllar sonra ilk kez Edirne'de bulunan karıncalar 26-30 Haziran'da Kuşadası'nda yapılacak, `18'inci Ulusal Biyoloji Kongresi'nde Dr. Kadri Kıran'la birlikte tartışmaya açılacak.