Gazete Vatan Logo

Filyasyon ne demek? Filyasyonun kelime anlamı nedir? Corona virüsü kapsamında yapılan filyasyon ekimleri nasıl çalışıyor?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından vaka artış hızının düşüşe geçmesini Filyasyon yöntemi ile sağladıklarını belirterek, filyasyonun önemine dikkat çekti. Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklama sonrası Filyasyon ne demek? Filyasyonun kelime anlamı nedir?

Filyasyon ne demek? Filyasyonun kelime anlamı nedir? Corona virüsü kapsamında yapılan filyasyon ekimleri nasıl çalışıyor?

Türkiye’nin corona virüsle mücadelesi sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından vaka artış hızının düşüşe geçmesini Filyasyon yöntemi ile sağladıklarını belirtti. Vakaların sayısının tüm dünyada arttığına işaret eden Koca, yöntemlerde benzerlik olsa her ülkenin kendi mücadelesini kendi şartlarında verdiğini söyledi. Filyasyon ne demek? Filyasyonun kelime anlamı nedir? Corona virüsü kapsamında yapılan filyasyon ekimleri nasıl çalışıyor?

FİLYASYON NE DEMEK, FİLYASYONUN KELİME ANLAMI NEDİR?

Prof. Dr. Levent Yamanel, “Filyasyon bir defa pozitif çıkan vakanın etrafını yani ona temas etmiş olanları bizim ekiplerimiz tarıyor bu temaslının temaslılarını da tarıyorlar baya büyük bir çember taranıyor. Ve bu hastalığa yakalanmışlar mı bakıyorlar ve onları da izolasyon altına alıyorlar. Bu da salgın sınırlamasında en önemli stratejilerden bir tanesi bu, bunu yaptığımız için zaten vaka sayı hızlarımız yavaş yavaş azalmaya başladı. Bu durum salgınların kontrolünün temel taşıdır. Özellikle İstanbul’da çok fazla miktarda bu konu ile ilgili ekip oluşturuldu.” dedi.

Haberin Devamı

CORONA VİRÜSÜ KAPSAMINDA YAPILAN FİLYASYON EKİMLERİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Aslında bir çeşit iz sürme olan filyasyon sürecinin halk sağlığı birimleri tarafından yönetiliyor. Filyasyon ekibi olası temaslı olan kişileri saptıyor. 2 gün içerisinde vakaların kimlerle temas ettiğini bularak, bu kişilerin hastalık belirtisi gösterip göstermediğini gözleniyor.

Filyasyon ekibi koruyucu kıyafetleriyle tanı konulan hastalarının hikayelerini dinledikten sonra tek tek semptomları olan kişilerle temasa geçiyor ve bu kişileri yaşadıkları yerlerde ziyaret ediyorlar. 48 saat içinde vaka görülen hastanın çevresinde tarama yapılıyor. Sonrasında çağrı merkezinde yer alan ekipler de temas sağlanan kişilere 14 gün boyunca yakından takip ediyor. Çağrı merkezi corona virüs semptomu gösteren veya hastalık teşhisi konulan kişileri her gün arıyor, şikayetleri ve belirtileri var mı yok mu gibi soruları soruyorlar. Bu süreç 14 gün sürüyor.

Haberin Devamı