Feyzioğlu'nun önerileri ne anlama geliyor?
04.01.2014 - 18:46 | | KEMAL GÖKTAŞ / VATAN ANKARA
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a götürdüğü "yeniden yargılama" ve özel görevli mahkemelere ilişkin öneriler, devletin zirvesinde sıcak karşılanınca gündemin üst sıralarına oturdu. Feyzioğlu'nun önerilerinin kamuoyunun gündemindeki davaları nasıl etkileyeceği ve nasıl bir süreç izleneceği konusunda ise çeşitli yorumlar yapıldı. İşte Feyzioğlu'nun önerileri ve muhtemel sonuçları:
ÖZEL YETKİLİ (GÖREVLİ) MAHKEMELER KALDIRILSIN: 3. Yargı Paketi ile "özel yetkili mahkemeler" kaldırılmış yerine Terörle Mücadele Kanunu ile görevli "yeni özel yetkili mahkemeler" kurulmuştu. Ancak kanun, kaldırılan ÖYM'lerde devam eden davaların yeni kurulan mahkemelere devrini öngörmemiş, aksine bu davalarda eski mahkemelerde devam edilmesini düzenlemişti. Ergenekon ve Balyoz davaları ile çok sayıda KCK davası bu eski mahkemelerde devam etti. Balyoz ve Ergenekon'da bu mahkemeler karar verdi. Şimdi Feyzioğlu, bu mahkemelerin tamamen kaldırılmasını istiyor.
ÖYM'LERİN KARARLARI BOZULSUN: ÖYM'lerin kaldırılmasının ardından bu mahkemelerin verdiği mahkumiyet kararları da kanuna konulacak madde ile kaldırılacak. Bunun için kanunla "yeniden yargılama" zorunluluğu getirilecek. Böylece Balyoz, Ergenekon ve KCK davalarında verilen kararlar kaldırılacak. Bu davalar olağan ağır ceza mahkemelerinde yeniden görülecek.
TMK KALDIRILSIN: Terörle Mücadele Kanunu tamamen kaldırılacak. Terörle mücadele konusunda Türk Ceza Kanunu'nda zaten yeterince düzenleme olduğu için hukuksal bir boşluk doğmayacak.
GEREKÇESİZ KARARLARDA TAZMİNATLARI HAKİM ÖDESİN: Anayasa Mahkemesi veya AİHM'in "insan hakkı ihlali" olarak gördüğü haksız tutuklama kararlarını veren hakimler devletin mahkum olduğu tazminatı ceplerinden ödeyecek. Yüklü tazminatlar söz konusu olunca tutukluluğun istisnai bir tedbir olması ilkesi de hayata geçecek.
KATOLOG SUÇ: Ceza Muhakemesi Kanunu'nda devlete karşı işlenen suçlar başta olmak üzere kanunda tek tek sayılan bazı suçlarda, diğer suçlarda tutuklama için aranan şartlar olmasa bile hakimin tutuklama kararı vermesine olanak sağlayan madde kaldırılacak. Böylece büyük mağduriyet yaratan ve eşitliğe aykırı bulunan keyfi tutuklamalar büyük ölçüde ortadan kalkacak.
ADLİ KOLLUK TEŞKİLATI: Son yolsuzluk soruşturmasında tartışyma konusu olan Adli Kolluk Teşkilatı, yasada geçse bile bağımsız bir organ olarak polis teşkilatı içinde yer almıyor. Feyzioğlu'nun önerisine göre bağımsız bir adli kolluk teşkilatı kurulacak ve savcıya doğrudan bağlı olacak. Böylece savcıların polisin etkisinde kalarak görev yaptığına ilişkin yaygın şikayetler de son bulacak.
Haberin Devamı