FETÖ'nün medya yapılanması davasından: "Göçerim kaçmam''
FETÖ'nün medya yapılanması davasında, tutuklu yargılanan Seyid Kılıç'ın, "Göçerim kaçmam" demesi dikkat çekti
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) medya yapılanmasına ilişkin, aralarında "fuatavni" hesabının kurucusu olduğu tespit edilen Said Sefa'nın da bulunduğu 26'sı tutuklu 29 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında, 9 sanık savunmasını tamamladı.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki üçüncü duruşmada, tutuklu sanıklar Hüseyin Aydın, Murat Aksoy, Muhammet Sait Kuloğlu, Mustafa Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Seyid Kılıç, Ufuk Şanlı, Yakup Çetin ile tutuksuz sanık Muharrem Tanık'ın savunmaları alındı.
Savunmasını yapan tutuklu sanıklardan Erkan Acar, hakkındaki suçlamaları reddetti. Acar, Bank Asya’ya talimatla para yatırmadığını öne sürerek, “2013'te Zaman gazetesinden ayrılmıştım. Tazminatımı vermişlerdi. Bank Asya hesabımda bu maaş hesabımdır. Ayrıca hesap açmadım. Para yatırmadım. Hesabıma yatırıldığı iddia edilen para tazminatımdır.” dedi.
Tutuklu sanıklardan Mutlu Çölgeçen ise mahkeme heyeti başkanına, “Sulh Ceza Hakimiyken beni siz tutuklamıştınız” diyerek savunmasına başladı. Çölgeçen, hakimlik sorgusunda kendisini iyi ifade edemediğini belirterek, şunları anlattı:
“Sayın başkan, sizi şimdi karşımda gördüğüm için çok mutluyum. Tutuklandığım zaman size kendimi ifade etmek için yeterince fırsat bulamamıştım. Birçok gazetede çalıştım. Sabah gazetesinde de savunma muhabirliği yaptım. 2010 yılında Yüksek Askeri Şura’daki istifalardan tutun da Ergenekon terör örgütüne kadar birçok askeri habere imza attım. Sabah gazetesinin genel yayın yönetmeni Erdal Şafak’ın benim hakkımda yazdığı çok yazı vardır. Suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum.”
Sanık Çölgeçen, Twitter'da "Darbenin arkasında Cemaat olduğunu düşünmüyorum. Fetullahçı subaylar varsa da tespit edilsin" diye yazdığı için tutuklu olduğunu öne sürerek, tahliyesini talep etti.
Tutuklu sanık Seyid Kılıç da savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, ''Darbe ile suçlanmamıza rağmen cezaevinde darbeci gazeteciler geldi dediler. 15 Temmuz'un ardından olunca öyle oluyor. Acaba her şey bir plan çerçevesinde gerçekleşiyor diye düşünmeden edemiyorum. Sanki komedi unsurlarıyla süslenmiş bir gerilim filimin içindeyim aslında bu bir devam filmi...'' ifadesini kullandı.
KPSS'den 63 alarak TRT'ye girmiş
Bank Asya hesabını maaş için kullandığını iddia eden sanık Kılıç, kaçma şüphesinin olmadığını öne sürerek, ''Başkaları kaçtı diye benim de kaçacağım anlamına gelmez. Göçerim kaçmam. Çalıştığım sürece algı operasyonu yapmadım. Tahliyemi talep ediyorum'' dedi.
Sanık Kılıç'ın ifadesinin ardından çapraz sorgusuna geçildi. Sanık avukatının, ''STV'den TRT'ye niçin ve nasıl geçtin'' diye sorduğu sanık Kılıç, STV'de durumların kötü olduğu için TRT'ye geçtiğini belirterek, ''KPSS sınavına girdim 63 civarında puan aldım ve geçtim'' cevabını verdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı İbrahim Lorasdağı, ''KPSS sınavının taban alt puanının 70 olması gerekmiyor mu?'' diye sordu. Sanık Seyid, "Zannetmiyorum 60 falan olabilir'' yanıtını verdi.
Tutuklu sanıklardan Ufuk Şanlı hakkındaki terör örgütü üyeliği suçlamasını kabul etmediğini, iddianamede yer alan örgütün şifreli mesajlaşma programı olan Bylock'u kullanmadığını belirterek, tahliyesini talep etti.
Duruşmada, tutuklu sanıklardan Said Kuloğlu, Yakup Çetin ve tutuksuz sanık Muhterem Tanık da savunma yaparak haklarındaki iddiaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti, savunmalara ara vererek, duruşmayı yarına erteledi.
Bu arada 3 gün boyunca yapılan duruşmalarda toplam 25 sanık ifade verdi. Yarınki duruşmada da ifadesi alınmayan 2 sanığın daha savunma yapması bekleniyor. Böylece firari sanıklar Bülent Ceyhan ve Said Sefa haricinde tüm sanıkların savunması tamamlanmış olacak.