FETÖ yurtları kapatılacak
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, “Yurt kapasitesi 545 bine çıkacak, dar gelirli kardeşlerimizin yurda girişte önceliği var. 831 FETÖ yurdundan 131’ine KYK tabelası asacağız. Yurt kapılarında ‘x-ray’ olacak” dedi
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bu yıl Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı öğrenci yurtlarına yapılan başvuruların yüzde 60’ının karşılanabildiğini ancak dar gelirliye öncelik verildiğini söyledi. Bakan Kılıç, KYK Genel Müdürlüğü’nde üniversite öğrencilerinin kaldığı devlet yurtları ile kredi ve burslara ilişkin açıklamalar yaptı.
‘Yüzde 60’ı yerleşebilecek’
Bu yıl KYK’ya 383 bin 538 başvuru geldiğini söyleyen Kılıç, “Bu başvuruların 364 bini geçerli sayıldı; devlet yurtlarının kapasitesi ise 525 bin. Başvuruları geçerli sayılanlardan 227 bini yurtlarda barınacak. Bu yıl üniversiteye başlayacak öğrencilerin yurt taleplerini karşılama oranımız yüzde 60 olacak” dedi. Üniversiteler açılıncaya kadar yurtlar için üç liste açıklayacaklarını söyleyen Kılıç, “Birinci yedek liste 9 Eyül’de, ikinci liste 17 Eylül’de, üçüncü liste ise 22 Eylül’de açıklanacak” dedi.
‘2019’da 755 bin yatak olacak’
KYK’nın kapasitesinin Ocak 2014’te 285 bin olduğunu, bugün bu rakamın 525 bine çıktığını belirten Kılıç, şunları söyledi: Yurt kapasitesi bu yıl sonu 545 bin olacak, yatak kapasitesi 22 bin artacak. 2017’de 123 bin artışla 668 bin, 2018’de 697 bin, 2019’da da 755 bin yatak kapasitesine ulaşılacak. Yurtlarda kalan öğrencilere yapılan beslenme yardımları da artık ‘fiş’ yerine elektronik sistemle yapılacak. Güvenlik için de her yurdun girişine x-ray cihazı konulacak.
‘FETÖ yurduna KYK tabelası’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, yurtlarda ranzalı sistemden bazalı sisteme geçildiğini hatırlatan Kılıç, “İstanbul Maltepe’deki 4 bin 100 kapasiteli Mimar Sinan Yurdu’na, iki yıl önce FETÖ tarafından kullanılmak üzere hazırlanırken devletçe el konuldu. İnşaatı bitti. Bu sene KYK yurdu olarak öğrencilerimize hizmet verecek” dedi. Hem kendileri hem de FETÖ açısından bazı yurtların sembolik anlamı olduğunu belirten Kılıç, “Sembolik yerlere özellikle KYK’nın tabelasını asma konusunda çok büyük kararlılığımız var. İnşallah yakında Ankara’da da önümüzdeki günlerde bir yurdun tabelası KYK olarak değişecek” diye konuştu.
Kimlerin bursu kesiliyor?
Bakan Kılıç, kapatılan FETÖ yurtlarının KYK’ya devrine ilişkin, “FETÖ terör örgütünce kullanılan binalardan kullanabildiğimiz, şu anda alıp da sisteme dahil edebildiğimiz 821 binadan 131 bina var. Bu yurtlarla 20 bin yatak kapasitesi bize geçti. Diğerleri de farklı hizmet verebilecek devlet kurumlarımıza tahsis edilecek” dedi. “FETÖ soruşturmalarında KYK’dan burs alan öğrencilerle ilgili soruşturmalar ve kesilen burslar var mı” sorusuna Kılıç, şu karşılığı verdi: Öğrencilerin terör örgütüyle ilişkisi olup olmadığı konusunda ciddi araştırma yapılıyor. Daha önce sadece yılda bir yapılan araştırmayı biz bir yıldır her ay yapıyoruz. mesela kaydını yapıp gelmeyen bazı kişilerin, olumsuz birtakım olayların içerisinde adı geçti. Bunu engellemek için her ay burs ve kredi, öğrencinin hesabına yatırılmadan önce tekrar 11 kurum tarafından özellikle güvenlik açısından taranıyor. Sizin eğer Adalet Bakanlığı veya emniyetle alakalı bir sorununuz olduysa bu doğrudan sisteme düşüyor. Bu geldiği anda bizim kriterlerimizde bunun karşılığı neyse o yapılıyor. Yani bursu da kredisi kesilen de oldu. Ayrıca güvenlik soruşturmasından geçemeyenin yurtla da ilişiği kesiliyor.
Dar gelirliye yurt önceliği...
Kılıç, “Çok sayıda öğrenci yurt bulmak için başka kapılara gidecek. Öğrencilerin FETÖ benzeri yapılara girmelerinde çekince var mı” sorusuna şu yanıtı verdi:
Açıkçası çekincem yok. 15 Temmuz’dan sonra bu yapının gerçek, kanlı yüzünün ortaya çıkmasıyla birlikte halkımızın artık bunlara prim vereceğini ya da bunların faaliyetlerini sürdürebileceğine inanmıyorum. Tabii ki devletimizin de çalışmaları var. Yurtlara yerleştirmede de dar gelirli kardeşlerimizin önceliği var. Bu örgütün en çok suiistimal ettiği, kullanmaya çalıştığı öğrenciler, maddi anlamda çok fazla imkânı olmayan kardeşlerimizdi. Biz tarama sistemi ile onlara öncelik veriyoruz. Geriye kalan kardeşlerimize de farklı şekillerde destek olacağız. Sivil toplumla birlikte çalıştığımız konular da var. Devlete aykırı olmayan çalışmaları olan vakıflar da mevzubahis. Bunlar da belli hizmetleri veriyor. Dolayısıyla ben bu tip bir sıkıntının yaşanacağını zannetmiyorum.
206 yurda ehil danışman
Bakan Kılıç, Diyanet İşleri Başkanlığı ile yaptıkları protokol çerçevesinde bu yıl 81 ildeki 206 öğrenci yurdunda Diyanet personelinin görev yapacağını söyleyerek, “Genç kardeşlerimizin danışmak istedikleri konular olabiliyor. Burada çok ciddi bir iletişim alanı var. Bu kardeşlerimize yardımcı olabilecek olan ehil personelin burada görev yapmasının çok faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
‘Kaset iddiası doğru değil’
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ise Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın uluslararası bir medya kuruluşu ile yaptığı röportajla ilgili, ‘Kayıtlara el konulduğu’ ifadesinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Bant kaydı olarak gerçekleştirilen röportaj sırasında sunucu tarafından ‘Maksadını aşan ifadeler ve ithamlar’ kullanılması üzerine ilgili televizyon yetkililerine söz konusu röportajın yayınlanmaması talebimiz iletilmiştir. Talebimiz üzerine Röportajın yayınlanmamasıyla ilgili tasarrufumuz, söz konusu medya kuruluşunun yayın merkezi olan ülkede hassasiyetle uygulanmakta olan ‘Authorization/Yetkilendirme’ kuralının yerine getirilmesidir.