FETÖ’nün mali şifreleri...
FETÖ’nün mahrem imamlarına yönelik yürütülen soruşturma sonrasında hazırlanan iddianamede örgütün mali kaynakları ortaya çıktı. 731 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameye göre, örgütün kasalarında hâlâ 8 milyon doların üzerinde para var. İddianamede paraları kimlerin sakladığı ve örgütün fişlemelerine de yer verildi
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılınca, FETÖ’ün emniyetteki mahrem imamlarına yönelik yürütülen soruşturma tamamlanarak, 731 şüpheli hakkında düzenlenen iddianame mahkemeye gönderildi. Cumhuriyet Savcısı Serhat Özveren tarafından hazırlanan 708 sayfalık iddianamede, FETÖ’nün emniyetteki mahrem yapılanması ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. İddianamede, devam eden soruşturmalar kapsamında Nisan 2017’de ‘garson’ kod adlı bir kişinin verdiği bilgiler ışığında silahlı terör örgütünün mali yapılanması anlatıldı.
Paylaşımı planlamışlar
İddianamede örgüt üyelerinin kendi aralarındaki yazışmalarına göre, darbe girişimi sonrasında himmet paralarında azalma yaşandı. 15 Kasım itibariyle genel muhasebe varlığımız bölümünde; “Emanet bölümünde 7 milyon 249 bin dolar, fiili işleyen kasa bölümünde 882 bin 723 dolar olmak üzere toplam 8 milyon 31 bin 723 dolar bulunmaktadır. Mali heyetimiz öğretmen sayıları, güncel irtibat oranları gibi verilerden hareket ederek elimizdeki paranın paylaşımını şöyle planlamıştır; Yunus Bey’e 1 milyon 140 bin dolar, üniversiteye 3 milyon 150 bin dolar, liseye 3 milyon 741 bin 723 dolar. “
Öğretmen ve öğrencilere yardım
İddianamede örgüt üyelerinin özellikle açığa alınan veya görevden atılan öğretmenler ve öğrenciler için de ödeme planı oluşturulduğu anlatıldı. Buna göre; kurumda çalışan 2 bin 30 personelin büyük bir kısmı için sistem üzerinden ‘sakıncalı’ ibaresi konulduğu ve bu nedenle başka yerde iş bulamayacakları anlatılırken, ilk etapta 600 öğretmene ayda 2 bin TL maaş verilmesi gerektiği belirtiliyor.
Kamuda çalışan personelin de desteklenmesi gerektiğinin vurgulandığı görüşmelerde, ihraç olan 36 personele ayda 2 bin TL verilmesi planlanırken, açıktaki personellerin ihraç edilmesi durumunda da onlara da aynı maaşın verileceği belirtiliyor.
Memleketine dönen personelin nakil giderlerinin de hesaplandığı yazışmalarda şu an tutuklu olan öğrencilere de 1 milyon 400 bin TL, ihraç olan öğrencilere 4 milyon 280 bin TL takviye verildiği anlatıldı.
Türkiye’yi 10’a bölmüşler
İddianamede tüm yapısı anlatılan örgütün Emniyet Genel Müdürlüğü içerisindeki yapılanması da şu şekilde anlatıldı;
1- Ankara Büyük Bölge Temsilciliği
2- İstanbul/Marmara Büyük Bölge Temsilciliği
3- İzmir/Ege Büyük Bölge Temsilciliği
4- Gaziantep Büyük Bölge Temsilciliği
5- Erzurum Büyük Bölge Temsilciliği
6- İRFAN BEY Temsilciliği (Polis Akademisi ve Polis Koleji)
7- OKUL (Polis Okulları Büyük Bölge Temsilciliği)
8- DİL Kursu Büyük Bölge Temsilciliği (İDB-Yıldız)
9- Kimya Dersi Temsilciliği (KOM)
10- Tarih Dersi Temsilciliği (TEM)
Yapılanmanın bu 10 ana kısımdan oluştuğu belirtilerek, “Bu kısımların üstünde bunları yöneten 1 birim abisi vardır. Bu kişi sözde EGM’yi yöneten imamdır. Emniyet imamına bağlı çalışan bir sekreter vardır. Bu sekreter FETÖ’nün mali yapısını ve personel yapısını takip eder. Temsilciliklere bağlı Küçük Bölge Mesulü/Genel Müdürü vardır. Her temsilciliğin altında 4’er adet küçük bölge bulunmaktadır” denildi.
Mahrem imamlara dağıtılan paralar da ortaya çıktı
İddianamede mahrem imamlara dağıtılan paralara da yer verildi. Buna göre;
Türkiye emniyet imamı Temel Alsancak’a bağlı mahrem hizmetler birimi için aylık 200 bin dolar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı mahrem hizmetler birim sorumlusuna 167 bin dolar, bürokratlara yönelik mahrem hizmetler birim sorumlusuna 167 bin dolar, adliyeye yönelik mahrem hizmetler birim sorumlusuna 167 bin dolar, akademisyenlere yönelik mahrem hizmetler birim sorumlusuna 58 bin 600 dolar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mahrem hizmetler birim sorumlusuna 54 bin 200 dolar, Jandarma Komutanlığı mahrem hizmetler birim sorumlusuna 54 bin 200 dolar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı mahrem hizmetler birim sorumlusuna 28 bin 300 dolar, medyaya yönelik mahrem hizmetler birim sorumlusuna 41 bin 700 dolar, MİT’e yönelik mahrem hizmetler birim sorumlusuna 22 bin 500 dolar, avukatlara yönelik birim sorumlusuna 16 bin 700 dolar, siyasete yönelik birim sorumlusuna 8 bin 300 dolar, bilişime yönelik mahrem hizmetler birim sorumlusuna 5 bin 800 dolar”
Himmeti standarda bağlamışlar
İddianameye göre, himmet paraları da bir standarda bağlanmış. Buna göre, memur rutbesindeki örgüt üyesi 110 TL, meslekten geçme amir örgüt üyesi 160 TL, polis akademisi mezunu amir ve müdür rütbesindeki örgüt üyelerinden 220 TL., himmet adı altında aylık para alınmasının esas olduğu belirlenmiş.
Yakın olmayan fişlenmiş
İddianamede, ‘güncel liste kitabı’ başlığı adı altında Türkiye’de görevli tüm polis memurlarıyla ilgili bilgilerin bulunduğu anlatıldı. Gizli tanığın verdiği kartlardan elde edilen bilgilere göre, örgüt kendilerine yakın olmayan kişileri de farklı kodlarla fişlemiş.