FETÖ’cü subaylara Almanya kucak açtı
FETÖ soruşturması kapsamında görevden alınan ve Türkiye’ye gelmek yerine Almanya’ya sığınma başvurusu yapan Türk NATO subaylarına sığınma hakkı verildi
15 Temmuz’dan sonra FETÖ’cü subayların 1 numaralı adresi Almanya oldu. Geçen ay yayınlanan haberlerde Alman medyası 15 Temmuz’dan sonra yüksek rütbeli 40 Türk NATO subayının Almanya’ya iltica başvurusu yaptığını yazdı. Hükümetin küçük ortağı CSU, “Hiç kuşkusuz bu kişileri Türkiye’ye geri veremeyiz” açıklaması yaptı. Der Spiegel, Türk askerlerin başvurusunun Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından incelendiğini belirtti. Alman Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen ise “Sığınma başvurusuna ilişkin süreç tamamen hukukidir, siyasi düşüncelerin etkisi olamaz ve olmayacaktır” diye konuştu. Alman dergisine konuşan iki FETÖ’cü asker “Türkiye’de tutuklanır, işkence görürüz” iddiasında bulundu.
Üçü general
Nitekim dün İçişleri Bakanlığı incelemesinin sonlandığı ortaya çıktı. Alman Süddesutsche Zeitung gazetesinin haberine göre Berlin, ülkeye sığınma başvurusu yapan FETÖ’cü askerlere aileleriyle birlikte Almanya’da hayatlarını devam ettirme imkanı tanıdı ve başvurularını kabul etti. Gazete bu kişilerin sayısını öğrenmek istediğinde ise Bakanlık bu konuyla ilgili açıklama yapmayacaklarını duyurdu. Ancak daha önce açıklanan 40 rakamı akıllara geldi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasına göre NATO’da görevli 462 Türk subayından 237’si FETÖ’cü. Bunlardan en az 200’ü ‘geri dön’ çağrısına uymadı. NATO’da görevli FETÖ’cülerden 3’ü general rütbesinde. Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu ve Tuğgeneral Numan Yediyıldız kaçak, Tuğgeneral M.Y. Almanya’da. Uğurlu’nun darbe girişiminden sonra arandığı halde, NATO toplantısına katıldığı ortaya çıkmıştı.
‘İdam propagandasına izin vermeyiz’
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’de idam cezasının yeniden yürürlüğe sokulması için düzenlenecek olası bir referandumda Almanya’nın tutumu ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Merkel, Alman WDR5 radyosuna yaptığı açıklamada, Türkiye’nin idamı yeniden yürürlüğe sokmak için referandum düzenlemesi durumunda Alman topraklarını propaganda için kullanamayacağını söyledi. Türkiye’den henüz bu konuda bir başvuru yapılmadığını sözlerine ekleyen Merkel, “Ancak maalesef konu o kadar da varsayımlara dayalı değil. Çünkü konu Türkiye’de tartışılmakta” dedi. Merkel, idam cezası gibi Almanya’nın kesin bir şekilde reddettiği bir konuya Alman topraklarında izin çıkmayacağını söylemenin duruma açıklık getireceğini belirtti.
Pankartı açtırana soruşturma yok!
İsviçre’nin Bern kentindeki bir gösteride Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı başına silah dayalı şekilde gösteren pankarta ilişkin başlatılan soruşturmada, organizatörlerin suçlanmayacağı açıklandı. Söz konusu pankartta “Erdoğan’ı kendi silahıyla öldürün” ifadesi yer alıyordu. 26 Mart’taki protesto gösterisi, AKP yetkililerinin Türkiye dışında yaşayan seçmenlere yönelik referandum kampanyası düzenleme taleplerinin tartışma yarattığı dönemde gerçekleşti. Pankartla ilgili harekete geçen Türk Dışişleri Bakanlığı yasal işlem talep etmişti. NZZ gazetesinin haberine göre, Bern Emniyet Müdürü Marc Heeb yürütülen soruşturma kapsamında, gösteriyi organize eden kişilerin suçlanmayacağını açıkladı. Ancak aynı haberde, Bern kenti savcılarının, bireysel bazda, “şiddete teşvik” şüphesi ile soruşturmayı sürdürdüğü belirtildi. Savcılık ofisinin, şüphelilerin kimliklerinin belirlenip belirlenmediği konusunda bir açıklama yapmadığı bilgisi de haberde yer aldı.