FETÖ, çalışanlarının maaşlarına da el koymuş
Çorum'da FETÖ ile bağlantısı nedeniyle kayyum atanan şirketlerde daha önce iş müfettişlerince gerçekleştirilen denetimde eksik ödeme yapıldığı belirlenen personele yeniden ödeme yapılmasının sağlandığı ancak söz konusu ödemelerin örgüt üyelerince çalışanlardan zorla alındığı ortaya çıkarıldı
Çorum'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantısı sebebiyle kayyum atanan şirketlerde yapılan usulsüzlükler, araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılıyor.
Kentte faaliyet gösteren Özel Çorum Eğitim Hizmetleri AŞ ile Murathan Özel Eğitim Hizmetleri AŞ'ye FETÖ ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle nisan ayında Çorum Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla kayyum atandı.
Bir idareci, bir mali müşavir ve bir avukattan oluşan kayyum heyeti, 26 Nisan'dan itibaren söz konusu şirketlerin bünyesindeki özel okul, yurt ve dershanelere yönelik yönetim, muhasebe ve tapu kayıtları başta olmak üzere çeşitli konularda inceleme ve araştırmalarını sürdürüyor.
Bugüne kadar ulaşılan bilgilerde müfettişlerin uyarıları sonucunda eksik maaş verilen 8 personele ek ödeme yapıldığı, bu kişilerin bankaya götürülüp ödenen paranın ellerinden alındığı belirlendi. Kişi başı 3 bin lira civarında olan ek ödeme sonucunda yaklaşık 20 bin liranın çalışanlardan geri alındığı, parayı vermemekte direnen 3 kişinin işine son verildiği tespit edildi.
Kayyum heyeti üyesi Ali Akcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayyum olarak atandıktan sonra emniyet mensupları eşliğinde şirketlerin merkezine giderek durumu tebliğ ettiklerini, sonra da şirketlerin kasalarını ve muhasebe kayıtlarının tamamını tutanakla teslim aldıklarını söyledi.
Öğrencilerin eğitiminde aksaklık olmaması için titizlikle çalıştıklarını vurgulayan Akcan, "Göreve başladığımız dönemde kayyum atamalarına yönelik yoğun bir karalama kampanyası vardı. Bu karalama kampanyalarının asılsız olduğunu kamuoyuna ispat edebilmek için velilerle toplantı yaptık. Bu toplantılarda birçok öğrenci velisi ikna edildi. Diğer yönden, militan yapılı bu örgütün içerisinde görev almış insanlar toplantılarımızı sabote ettiği için ciddi sıkıntılar yaşadık." diye konuştu.
Personele yapılan ödemeleri zorla geri almışlar
Kayyum heyeti olarak incelemeler sonucunda ortaya çıkarılan usulsüzlükleri anlatan Akcan, kayyum atamasından önce iş müfettişlerinin yürüttüğü denetimde personele bazı ödemelerin eksik yapıldığının belirlendiğine dikkati çekti.
Eksik ödemelerin bir an önce ödenmesiyle ilgili ikazlar yapıldığını aktaran Akcan, "Eksik ödemeler, ikaz üzerine çalışanların maaş hesaplarına yatırılıyor. Yatırıldığı gün çalışanlar toplu şekilde bankaya götürülmek suretiyle paraları çektiriliyor ve tekrar ellerinden alınıyor. Parayı iade etmek istemeyen çalışanların iş akitleri feshediliyor. Bunlarla ilgili çalışanlardan görüntülü ve sözlü beyan aldık." ifadelerini kullandı.
Okullarda çalışacak öğretmenler örgüt içerisinden seçilmiş
Akcan, şirket bünyesindeki okullarda çalışan öğretmenlerin, öncelikle FETÖ'ye bağlı örgütsel yapıdaki insanlardan temin edildiğini kaydederek, "Kendi içlerinde bulamadıkları çeşitli branşlardaki öğretmenleri dışarıdan getirmek suretiyle görevlendirdiklerini belirledik ancak okulda rutin yapılan toplantılara bu öğretmenleri almadıklarını tespit ettik." değerlendirmesinde bulundu.
İncelemelerde, 1 Kasım 2015'teki Milletvekilliği Genel Seçimi'nden sonra şirkete ait birçok evrakın okullarda yakıldığını tespit ettiklerini belirten Akcan, "Yine şirkete bağlı hizmet veren binalara baktığımızda, bu binaların tamamına yakınında özel odaların olduğu, buralara giriş ve çıkışların ya gizli bölmelerle yapıldığı veya devamlı kilit altında tutulduğu, diğer personelin dahi buralara giremediği tespit edildi." şeklinde konuştu.