Fethullah Gülen’e yakalama kararı
14 Aralık soruşturmasını yürüten savcıların talebi üzerine, Sulh Ceza Hakimliği Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkardı. Kırmızı bülten için de Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verildi. Savcıların yakalama talebinde, Gülen için ‘Suç örgütünün lideri” denildi...
STV Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca’nın tutuklandığı silahlı terör örgütü soruşturması Pensilvanya’da yaşayan Gülen’e ulaştı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın da şüphelileri arasında bulunan soruşturmayı yürüten İstanbul Terör Bürosu Savcıları’ndan İrfan Fidan ve Hasan Yılmaz, Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak Fethullah Gülen hakkında yakalama ve kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verilmesini talep etti. Talep yazısının girişinde, ‘Tahşiyeciler grubuna yönelik kumpas’ iddiaları anlatıldı, Gülen Cemaati’ne ilişkin tanımlama yapıldı ve şöyle dendi:
‘Suçlarına ilişkin somut bulgu’
“Hizmet hareketi olarak bilinen; medya, ekonomi, bürokrasi alanlarında kanun ve nizamlara aykırı yapılandığı değerlendirilen suç örgütünün lideri şüpheli Fethullah Gülen’in 1998 yılında yurt dışına çıktıktan sonra bir daha ülkeye dönmediği, halen ABD’de yaşayan şüphelinin atılı suçları işlediğine dair yeterli somut bulgulara ulaşıldığı, yurt dışında olduğundan kendisine ulaşılmasının mümkün görülmediği anlaşılmakla hakkında yakalama kararı çıkarılması talep olunur.”
‘İnterpol’e başvurulacak’
Talebi inceleyen İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun, yakalama kararını çıkarttı. Karar Adalet Bakanlığı’na gönderilecek. Bakanlık da kırmızı bülten çıkarılması talebiyle Interpol’e başvuracak. Interpol Genel Sekreterliği’nin talebi kabul etmesi durumunda Gülen için kırmızı bülten çıkarılacak.
‘Ayrım gözetmeden’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gülen’e kırmızı bülten çıkarılması konusunda şunları söylemişti: “Fethullah Gülen’le ilgili de soruşturma neyi gerektiriyorsa mutlaka yargı onun gereğini yapacak. Herhangi bir suç söz konusu olduğunda hangi işlem yapılıyor ise hiçbir ayrım gözetmeden eşit durumdaki bir vatandaşa ne uygulama yapılırsa o yapılır.”
Kırmızı bülten nasıl çıkarılıyor?
Kırmızı bülten, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve akabinde iade edilmesi amacıyla Interpol’e üye ülkelerin talebi üzerine, Interpol Genel Sekreterliği tarafından çıkarılıyor. Eğer talep kabul edilirirse, Interpol’e üye 190 üye ülkeye dağıtılan kırmızı bülten üzerinde Gülen’e ait kimlik bilgileri, işlediği suç türü, mevcut ise fotoğraf ve parmak izi, verebilecek azami ceza ve zamanaşımı gibi bilgiler yer alacak. Bültenin geçerlilik süresi 5 yıl. Gülen’in adresi belli, bu nedenle Türkiye ABD’den iadesini isteyecek.
15 yıldır ABD’de yaşıyor
1941 Erzurum Pasinler doğumlu Fethullah Gülen, 1971’de, 12 Mart döneminde TCK’nın 163. maddesinden tutuklandı. 7 ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
İki kez beraat etti
1974 yılında beraat etti ama 1980’de 12 Eylül darbesinden sonra yine askeri cunta tarafından yakalanma emri yayınlandı. Gülen 1999 yılı Mart ayında sağlık sorunları nedeni ile ABD’ye gitti. Haziran ayında da ulusal televizyon kanallarında yayınlanan bazı video görüntüleri Türkiye’deki, laik düzen yerine şeriata dayalı bir İslam devleti kurmak için taraftarlarını teşvik ettiği suçlamalarına neden oldu. Bunun üzerine, 22 Ağustos 2000 tarihinde aleyhinde dava açıldı. 2006 yılında bu davadan beraat etti.
ABD ile iade anlaşmamız ne?
ABD yasalarına göre, suç örgütü kurmak ya da üyesi olmak sınır dışı edilmek için yeterli. İadesi istenen kişinin varlığı veya eylemlerinin ABD’nin dış politikası açısından ciddi negatif sonuçları olduğu kanaati de ABD için iade sebebi. Kenan Evren’in imza koyduğu 1980 tarihli ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmaya göre iade taleplerini reddetme gerekçeleri veya kabul koşulları özetle şöyle:
Ret gerekçeleri
- Siyasi ve askeri suçlar
- Zaman aşımı
- İadesi istenen kişi ABD’de yargılanmış ve beraat etmişse.
- İddia edilen suç ABD ve Türkiye’de daha önce af konusu olmuşsa.
- Kişinin iade isteyen ülkede yargılanması devam ediyorsa.
- İadesi istenilen kişi hakkında, bulunduğu ülkede yargı karar vermişse.
- İadesi istenen kişi 3. bir ülkede yargılanıp beraat etmiş veya mahkûm olmuşsa.
Kabul koşulları
ABD yasalarına aykırı davranmak, kaçakçılık, sahte evlilik, ahlaki suçlar, cinayet, cinsel suçlar, uyuşturucu bağımlılığı, kaçakçılık, ateşli silahların suç için kullanılması, sabotaj,casusluk, isyana kışkırtma, devlete ihanet, aile içi şiddet, düzeni bozan davranışlar, çocuklara yönelik suçlar, çocuk istismarı, evrakta sahtecilik ve yanlış bilgilendirme, kamu ve ABD ulusal güvenliğini bozacak her türlü suç ve girişim, terör eylemlerine katılmak, üyesi olmak, suç örgütü üyeliği, Nazi zulmü...