Feci bilanço
* Resmi rakamlara göre depremde 17 bin 510 kişi öldü, 43.953 kişi ise yaralandı. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 kişi yaşamını kaybetti, 100 bin kişi yaralandı.
* Yıkılan ve ağır hasarlı bina: 16 bin 649
* Orta hasarlı konut: 90 bin 536
* Orta hasarlı işyeri: 14 bin 133
* Az hasarlı konut: 102 bin 822
* Az hasarlı işyeri: 13 bin 344
Sivil örgütler öfkeli ve endişeli
İsmet Cengiz (Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı): Türkiye nüfusunun yüzde 95’i deprem tehlikesi altında yaşıyor ve büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98’i, barajların yüzde 93’ü deprem bölgesinde bulunuyor. Gelecekteki afetler daha fazla can ve mal kaybına neden olabilir. Böyle bir ülkede, depreme karşı önlem almamak cinayettir.
Emin Koramaz: (Makine Mühendisleri Odası Başkanı): Kapıdaki Marmara depremi dolayısıyla günü birlikçi yaklaşımlar reddedilmeli, köktenci önlemler bütünü devreye sokulmalı ve gerekli yasal düzenlemeler hızla yapılmalı. Depremlerin yıkıcı sonuçlarına karşı sanayi tesisleri ve binalardaki mekanik tesisat ve doğal gaz tesisatlarına yönelik önlemler öncelikli deprem önlemleri arasında yer almalı.
Deprem davalarına zaman aşımı
Depremin ardından, binaların fenni sorumluluları ile müteahhitlerin yasal sorumlulukları uzun süre tartışıldı. Bu kargaşa içinde birçok dava açıldı. Yasal belirsizlikler nedeniyle 7.5 yıllık süre bu yılın şubat ayında dolduğu için, karara bağlanmayan davalar da düşmüş oldu. Kocaeli Bölgesi’nde açılan 900 davadan sadece 60’ı mahkumiyetle sonuçlandı. Bunların da büyük bir bölümü para cezasına çevrildi. 9 kişi de hapis cezasına çarptırıldı. Bunlardan biri de belediye başkanı. İhsaniye Beldesi’nin belediye başkanı olan ve başkanlığı da düşmeyen mimar Ahmet Levent, 1985’te Değirmendere’de çöken binanın fenni mesulü olarak cezaevinde bulunuyor. Diğer 8 kişi ise mimar ve müteahhit.
Veli Göçer’den mektup var
Deprem davalarının simgesi haline gelen ve 17 Ağustos 1999 Depremi’nde 195 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 18 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edilen müteahhit Veli Göçer, DHA’ya gönderdiği mektupta suçsuz olduğunu ileri sürdü. Halen Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’ndeki E tipi cezaevinde yatan Göçer mektubunda, dava konusu yıkılan binaların tamamlanmasından sonra şirkete ortak olduğunu, ancak bunun gözardı edildiğini anlattı. Deprem davalarıyla ilgili 2434 emsal dosya bulunduğunu, bunlarda 2 yıl 11 aydan fazla ceza verilmediğini ileri süren Veli Göçer, ’Adil yargılama hakkının ihlali ve yasanın eşit olarak uygulanmadığı’iddalarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağını söyledi.