Gazete Vatan Logo

Faruk Çelik'ten Soma açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Manisa Soma’daki kömür ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklama yaptı

Bakan Çelik, "İlgili kömür işletmesi, son 4 yılda 8 kez programlı teftişe tabii tutulmuş ayrıca, ilgili iş yerindeki şikayet ve kazalardan dolayı da 8 kez inceleme teftişi gerçekleştirilmiş. 13-18 Mart 2014 tarihinde, yapılan teftişlerde ise, mevzuat açısından herhangi bir noksanlığın olmadığı iş yerinde yapılan teftişlerle tespit edilmiştir" dedi. Patlamadan duyduğu üzüntüyü dile getiren Bakan Çelik şunları söyledi: "Hayatlarını kaybeden maden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimize, kederli ailesine başsağlığı diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. İlgili kömür işletmesi, son 4 yılda 8 kez programlı teftişe tabii tutulmuş ayrıca, ilgili iş yerindeki şikayet ve kazalardan dolayı da 8 kez inceleme teftişi gerçekleştirilmiş. Bu inceleme teftişlerinde elektrik panolarında kilitlenme sisteminin olmadığı, lastik tekerlekli yükleyicilerin geri vites sinyallerinin olmadığı, acil toplanma yerinin belirlenmediği, ateşçiler için, antistatik elbisenin eksik olduğu, bant taşıyıcıların ikaz sistemlerinin yeterli olmadığı şikayetler sonucunda ortaya çıkan hususlar. 2012-2013 yıllarında yapılan şikayetler ve meydana gelen kazalar neticesinde ortaya çıkan eksiklikler o dönem içerisinde giderilmiş. En son 13-18 Mart 2014 tarihinde, yapılan teftişlerde ise, mevzuat açısından herhangi bir noksanlığın olmadığı iş yerinde yapılan teftişlerle tespit edilmiştir."

YASA TAM ZAMANLI ÇALIŞACAK HEKİM VE UZMANINIZ OLACAK VE DENETİM YAPACAK DİYOR

Müstakil İş Sağlığı Güvenliği yasasına değinen Bakan Çelik, "30 Haziran 2012’den sonra Türkiye’nin müstakil bir iş sağlığı güvenliği yasası oldu. Bu yasaya bağlı olarak ikincil mevzuatta yürürlüğe girmiş oldu. Yasa risk değerlendirme zorunluluğu getirdim diyor. Maden, inşaat gibi çok tehlikeli iş yerlerinde, risk değerlendirmesi yapıp, muhtemel riskler varsa onlar giderilmeden burada çalışma yapılamayacağı şartını kuralını getiriyor bu yasa. Yasa, bu gibi yerlerde, tam zamanlı çalışacak hekim ve uzmanınız olacak ve denetim yapacak diyor" diye konuştu.

15 DEĞİL 19 YAŞINDA

Çelik, "Kayıt dışı bir çalışma olduğuyla ilgili bize bir bilgi gelmedi. 15 yaşındaki çocuğun çalıştırıldığı yönünde bir bilgi geldi. Arkadaşlarımıza talimat verdik. Soma'da bir kriz merkezi kurduk. Bu konuda müsteşarımızla birlikte biz sürekli irtibatlıydık. Gelişen tüm olaylara anında müdahale ettik. 15 yaşında değil bu delikanlının 19 yaşında olduğunu tespit ettik" diye konuştu.

DAHA ACI OLAY İSE...

"İş sağlığı ve güvenliği yasası bildiğiniz gibi 30 Haziran 2012'de yürürlüğe girdi. Amacımız şuydu. İş sağlığı güvenliği konusunu geliştirmek ve iş sağlığı güvenliği farkındalığını oluşturmak. Bu konuda çok farklı çalışmalar yapıldı. Acı olaydan sonra daha acı bir olayı izliyorum ki, Türkiye'de böyle bir yasanın çıkıp çıkmadığını konuşan kişiler görüyorum."

Haberin Devamı