YTÜ’nün Antalya’nın dünyaca ünlü falezleriyle ilgili hazırladığı raporda yer alan tespitler : Dalgalar kayalıkları eritiyor. Bölgedeki ev ve otellerde kalan binlerce kişi tehlike altında.
Antalya’da kentin doğal simgesi falez kıyı bandında yer alan Konserve Koyu’nda şiddetli yağışların meydana geldiği 2010 şubatında yaklaşık 30 metrekarelik kaya kütlesi denize kaydı. Uzmanların uyarısıyla Konserve Koyu’ndaki 10 ev heyelan riski nedeniyle boşaltıldı.
Bu olayın ardından Antalya Valiliği’nin talebi üzerine Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü heyelanın yaşandığı bölgeye ilişkin bir rapor hazırladı. Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım başkanlığındaki heyet tarafından hazırlanan rapor, 2.5 yıllık çalışmanın ardından Antalya Valiliği’ne teslim edildi.
Yarım ay şeklinde koruma
Raporla ilgili bilgi veren Prof. Yıldırım, dalgalar ve tuzlu suyun kayalıkları eritmesi sonucu bölgede toprak kayması yaşandığını söyledi: “Sadece Konserve Koyu’nda değil, buranın 3 kilometre batısında da dalgaların eritmesiyle kaymalar devam ediyor. Yarım ay şeklinde koruma duvarları yapılmazsa heyelan riski Lara Caddesi ve daha ilerisine kadar devam edecektir. Bu riskten yerleşim yerleri, turizm tesislerinin de arasında bulunduğu mevcut binalar etkilenecek, binlerce insan tehlike altında kalacaktır. Bu koyda yüzen, gezen, balık tutan insanlar her zaman tehlike altında. Bir deprem olsa kaya parçacıkları dökülüp, buradaki insanların üzerine düşebilir.”
Yağmur suları da tehdit ediyor
Prof. Dr Mustafa Yıldırım, yağmur sularının falezlerdeki çatlaklara sızmasının da sorun olduğunu söyledi. Bu durumun falezlerde kaymalara neden olacağını belirten Prof. Yıldırım, “Lara Caddesi’nde yüzey suları tahliye kanalı yapılmalı” dedi. Yıldırım önerdikleri önlemlerin alınması durumunda herhangi bir heyelan olmayacağını da kaydetti.
Haberin Devamı