‘F-16 pilotlarının tamamı örgüt üyesi’
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ’nün Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilişkin mahrem yapılanması ve hakkında iddianame hazırlandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ’nün Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilişkin mahrem yapılanması ve hakkında hazırlanan “Mahrem imamlar” iddianamesinde, örgütün onay vermediği kişilerin F-16 pilotu olamadıkları, son yıllarda F-16 pilotu olan subayların büyük çoğunluğunun FETÖ üyesi oldukları, istisnai olarak örgüt üyesi olmamasına rağmen F-16 pilotluğuna yükselen subayların ise örgütün kendi kadrolarının yetersiz olması ya da kişisel başarı ve ilişkileri nedeniyle örgüt tarafından konulan engelleri aştığı belirlenerek şu çarpıcı tespitler yer aldı: “2013-2014-2015-2016 yıllarında Akıncı 4. Ana Jet Üs’süne F-16 pilotluğu eğitimi için gelen tüm kursiyer sayısı ve örgüte bağlı kursiyer sayıları karşılaştırıldığında, son yıllardaki kursiyerlerin neredeyse tamamının örgüt üyesi olduğu, bu bağlamda son yıllarda F-16 pilotu olan subayların neredeyse tamamının örgüt üyesi olduğu, örgütün başarısız darbe girişiminde F-16 ya da diğer jet uçaklarının pilotu olan üyelerinin çok küçük bir bölümünü kullanmadığı görülmüştür.”
Hiyerarşik yapı
Örgütün, komutanlıkları kendi içerisinde bölgelere ayırdığı, her komutanlığın bir “müdür”ünün bulunduğu, bu müdüre bağlı “müdür yardımcıları”, müdür yardımcılarına bağlı “öğretmen” grupları, öğretmenlere bağlı ise “öğrenciler” yani subayların yer aldığı aktarılan iddianamede, müdürlerin tüm sorumluluk bölgesini denetleme ve kontrol etme yetkisi bulunduğu, müdür yardımcılarının haftalık toplantılar düzenlediği, bu toplantılara tüm öğretmenlerin katıldığı, öğretmenlerin öğrenci subaylardan aldığı himmet adı altındaki aidat ve bilgileri müdür yardımcısına bu toplantılarda verdikleri tespit edildi.
‘Örgütten olmayana yıldırma’
Son yıllarda örgütün jet uçağı pilotu olacak subayların belirlenmesinde üst seviyelerde etkisinin olduğu, Hava Harp Okulundan mezun olan subayların İzmir Çiğli’deki uçuş okulunda “başlangıç uçuş” eğitimlerinin yapıldığı 123. Filo, “temel uçuş” eğitimlerinin yapıldığı 122. Filo ve 121. Filo’da örgüt üyesi olmayan subayların yıldırma, düşük not verilme ve benzeri yöntemlerle jet pilotu olmalarının engellendiği de kaydedildi.
Panik butonu
İddianamede, örgüt üyelerinin, toplantılara cep telefonlarını evlerinde açık olarak bırakarak gittiği belirtildi. Ayrıca, son dönemde örgütün ‘müdür’ sıfatındaki üyelerinin iletişimde tabletleri kullanmaya başladıkları, müdürlerin kullandıkları telefon ve abletlerde “Panik Buton” adında bir uygulama bulunduğu, bu butona basıldığında cihazın tüm hafızasının geri getirilemeyecek şekilde silindiğinin tespit edildiği kaydedildi.