F-16’lar için ABD ‘tamam’ dedi, teknik tarafı çözeceğiz
Müsteşar Murad Bayar, arkadaşımız Levent İçgen’e konuştu
Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar, SS Fonu’nun TSK için kullanılmaya devam edileceğini, MİT veya Emniyet’e harcanmayacağını söyledi. Bayar F-16 kaynak kodları için ise “ABD prensip olarak ‘tamam’ dedi, teknik tarafı çözeceğiz” dedi.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, VATAN’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bayar’ın Savunma Sanayii Fonu’ndan F-16 savaş uçaklarının kaynak kodlarına, insansız hava araçlarından füze savunma sistemine kadar yaptığı açıklamalar özetle şöyle:
KAYNAK KODLARI: Bu konuda olumlu bir şey var ama teknik tarafını çalışıyoruz. Zaten daha önce bu yazılımların güncellemesine çalışan Eskişehir’de laboratuvarımız vardı. Uçaklar modernize edildikçe şimdi bu kabiliyetimizde ilerliyeceğiz, yapacağımız iş bu. Prensip olarak ABD tarafı ‘tamam’ dedi. Şimdi teknik tarafını çözeceğiz.
HAVA SAVUNMA PROJESİ: Hava savunma projesinde teklifler aldık, teklifleri değerlendiriyoruz. Bu bitince icra komitesine arz ediyoruz. Bu tamamen Türkiye’nin kendi milli projesi, hava savunma sistemimizin bir parçası olacak. Türkiye’nin hava savunma mimarisiyle ilgili bir proje. Bir taarruz silahı da değil, hava savunma silahı. Bir yere atılacak füze gibi anlaşılmamalı. Sizin hava sahanıza giren düşman unsurları hedef alacak bir füze sistemi. TSK’nın alçak, orta ve yüksek irtifa olan sistemleri var. Projemiz bunlardan yüksek irtifa olanların güncel teknolojiyle yenilenmesidir, başka bir amacı yok. Bunlar ihtiyaca göre konuşlandırılabilir mobil sistemler. Genellikle stratejik tesislerin büyükşehirlerin korunması amacı var. Alçak ve orta irtifalar daha çok nokta savunması yaparlar. Bunlar biraz daha bölge savunması yaparlar. İşin özünde savunma var. Bir hava saldırısı yapılırsa ülkemize kullanılacak sistemlerdir.
İRAN’IN AÇIKLAMALARI: Büyük projelerin değerlendirilmesi için belli bir emek harcanması gerekiyor. Onun için değerlendirme süresi uzun sürebiliyor. Karar alındıktan sonra sözleşmemizi yaparız, bunun üretimi teslimatı kurulumu da zaman alacaktır. Bunun gerçekleşmesi için belli bir sabır göstermemiz gerekiyor. Bu değerlendirmelerin gündemi YAŞ değil. Bu bir ihale olduğu için savunma sanayi icra komitesine gelecek. Orada karar alınacak. YAŞ’ta bir ihtiyaç olarak değerlendirmesi belki yapılabilir. İran’ın açıklamalarıyla projenin hızlanması gibi bir bağlantı da söz konusu değil. 5 senedir üzerinde çalışıyoruz. Bu projeleri hızlandıramazsınız da. Burada aceleyle yapabileceğimiz pek bir şey yok.
2012 MİLAT: Geçmişte başlattığımız projelerin sonuçlarını alma dönemindeyiz. Özellikle önümüzdeki sene Atak helikopterlerinin teslimatını, ANKA uçağımızdan hizmet alınmaya başlamasını hedefliyoruz. Bu bakımdan kritik. Her iki projenin test uçuşları sürüyor. Artık bu silah sistemlerimizi Türkiye için hem teknolojik başarı hem Silahlı Kuvvetlerimize bir yetenek olarak teslim edeceğiz. Türk Deniz Kuvvetleri MİLGEM kapsamında Cumhuriyet tarihinde ilk defa milli savaş gemisine kavuştu. Projelerimizde artık sonuç alma dönemindeyiz. Zırhlı araçlarda Kirpi aracımız Kara Kuvvetleri’nin kullanımına verildi. Bu mayına karşı koruma sağlayan bir araç. Savunma sanayimiz artık teknolojisi, yetenekleri ve üretim gücünü artık ispat etme noktasına geldi. Bu da Silahlı Kuvvetler, teknoloji yeteneği olarak da yansımaya başladı. Eskiden daha çok ithal ettiğimiz bu malzeme, teçhizat artık şirketlerimiz tarafından üretilebiliyor. 2012’yi bu bakımdan havacılık projelerimiz açısından önemli bir milad olarak görüyoruz.
PREDATOR’LAR: İncirlik’teki Predatorlar, bir anlaşma çerçevesinde kullanılıyor. Geçmişte de kullanılıyordu şimdi de kullanılıyor. Bunun dışında değişen bir şey yok. Bu konudaki işbirliği devam ediyor.
FON TSK İÇİN: Bu kanun hükmünde kararname ne getirdi? Emniyet, MİT diğer kuruluşlar bizden bir proje yapmamızı istediklerinde bütçelerinde bununla ilgili kaynağı da planlar, o kaynağı bizim fonumuza aktarırlar. Bundan sonra da böyle olacak. Bu kanun hükmünde kararname özellikle aciliyet gösteren durumlarda bizim fondan da onların projeleri için ödeme yapabilme imkanını, alternatifini getiriyor. Yoksa Emniyet ve MİT’in ihtiyaçları yine kendi bütçelerinden planlanacak. O planlanan projeyi bizim fonumuza aktaracaklar. Biz de projelerini yapacağız. Ama çok ivedi bir durum oluştu diyelim. Fon da kullanılabilecek tek fark bu. Öyle söylendiği gibi 6 milyar dolar zaten fonda bu para yok. Yıllık bizim proje harcamamız 2-2.5 milyar dolardır. Bunun da büyük çoğunluğu TSK içindir, öyle olmaya da devam edecek. Zaten TSK’nın projelerine fonumuz planlanmış vaziyettedir. Orada öyle boşta duran bir para yok. Fonun nakit mevcudu vardır ama bunun hepsi projelere planlanmıştır. Bunun ne zaman, nereye ödeneceği bellidir. Öyle boşta duran bir paramız olup da Emniyet’e, MİT’e harcayacağız diye bir şey olamaz. Böyle bir durumda kullanılacak çok cuzi rakamlar ihtiyaç duyulursa kullanılabilir. Kanun hükmünde kararname bu esnekliği sağlayacak.
EMNİYET VE MİT’E PROJE YAPTIK: Biz zaten Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT’e birçok proje yaptık. Kurumların ihtiyaçlarını birleştirip tek bir ihale yaptık. Bunu niye böyle yapıyoruz; işin tedariğinde fizibilite daha artmış oluyor. Bu birim maliyetleri düşürüyor. Buna benzer teknolojik ürünlerin tedariği bile uzmanlık istiyor o uzmanlık müsteşarlığımızda var. Sayıları artırdığımız zaman Türkiye’de üretim fizibilitesi artıyor. Sanayi bu işi daha verimli olarak derinliğine yapabilmeye başlıyor. Bu bakımdan biz Silahlı Kuvvetler yaptığımız projelere benzer ihtiyacı olan kamu kurumlarının projelerine talip olduk.
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI: İnsansız hava araçlarında önümüzdeki sene ANKA’yı kullanıma alırsak dışa bağımlılık büyük oranda bitmiştir diyebiliriz. Diğer mini insansız hava araçları Türkiye’de üretiliyor. TSK kullanımında taktik dediğimiz daha orta boy uçaklarımızın bugün üretim sözleşmelerini imzaladık. Onlar üretiliyor. ANKA üretildi, test uçuşlarında. Bundan sonra biz zaten yurt dışından insansız hava aracı almayız. O dönem kesinlikle bitti.
KARAKOL VE SINIR GÜVENLİĞİ: Sınır güvenliğinde yeni teknolojileri biz sürekli çalışıyoruz. Ar-ge projelerimiz özel sektör şirketlerimiz var. Karakol ve sınır güvenliği konusunda da projelendirmeler yapılıp, uygulanacak. Bunlar henüz ar-ge aşamasında. Karakollarımızda kullandığımız gece görüş sistemleri, insansız uçaklar kullanımda. Bunlar belli bir etkinlik sağlıyor.
SİSMİK GEMİ: MTA’ya yapıyoruz. Deniz Kuvvetlerimize yaptığımız gemi projesine göre platform olarak benzerlik gösteriyor. Çok modern bir gemi olacak. Şu anda ihalesini bitirdik sözleşme görüşmelerindeyiz. Güncel teknolojileri tamamen içeren, Türk tersanesinde yapılacak bir gemi olacak. Sismik gemi Piri Reis’in ömrünün bitmesi sebebiyle MTA’nın talip olduğu ihtiyaçtı. Bunun parasını MTA, Enerji Bakanlığı veriyor. Projeyi biz yürütüyoruz. İmalata başlayacağız. 3 senelik bir dönemde teslimatı yapılır. Sismik teknolojilerde en ileri teçhizata haiz bir gemi olacak.
‘Dört Predator bizim talebimizle çalışıyor’
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas’ta gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yılmaz ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’nın Türkiye ziyaretini şöyle değerlendirdi:
“ABD Savunma Bakanı ile görüşmemizde, terörün insanlığın ortak düşmanı olduğunu, Amerika’nın da 11 Eylül ikiz kulelere uçak çarpmasından sonra terörden en çok mağdur olan ülkelerden birisi olduğunu, bu nedenle de insanlığın ortak düşmanı olan terörizme karşı mücadelede, Türkiye’nin vermiş olduğu haklı mücadeleyi desteklediklerini ve her türlü destek konusunda da ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Türkiye, bu bölgede, bu coğrafyanın insanını, kültürünü tanıyan, ruhunu bilen bir devlet. Dolayısıyla Amerika, bu bölgeyle ilgili bir karar verecekse, Türkiye’nin görüşleri ve fikirlerini alması ve öncülük rolü yapmasını çok açık bir şekilde belirledi. Biz de şunu söylüyoruz, biz bu bölgede barış istiyoruz. Bu barışı sağlamak için de, insanların mutluluğunu sağlamak için de her kimin elinde ne imkan varsa, Türkiye’ye destek versin. Türkiye bunu inşallah başaracak güçtedir. Milletimize şunu diyoruz, teröre karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz, duaları ve destekleri bizimle olsun. İnşallah her geçen gün milletimiz de fark edecektir ki, bu mücadelede çok daha iyi bir sonuca gideceğiz.”
Yılmaz insansız hava araçlarıyla ilgili soru üzerineyse “4 tane Predator geldi, İncirlik Üssü’nde. Şu anda bizim arkadaşlarımızın talebi doğrultusunda çalışıyor” dedi.