Evde bakım parası 2020 | Engelli bakım parası için nereye başvurulur?
Evde bakım parası hasta ve yaşlı kişilere aynı çatı altında bakan kişilere verilir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hesaplara yatırılır. Peki, engelli bakım parası için nereye başvurulur? İşte evde bakım parası hakkında merak edilenler…
Tek başına tuvalet, beslenme, giyinme gibi ihtiyaçlarına gideremeyen hastalara bakan kişilere verilen evde bakım parası, her ay düzenli olarak ödenmektedir. Bakıma muhtaç olan kişinin yaşam şartlarının daha iyi olması amacıyla ödenen evde bakım maaşı nasıl alınır, engelli bakım parası için nereye başvurulur? İşte detaylar…
ENGELLİ BAKIM PARASI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?
Evinde baktığı kişinin yüzde 50 engelli olması, beslenme, giyinme, tuvalet gibi tek başına hareket edemiyor olması, hanenin aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olması şartlarını karşılaması durumunda, istenilen evraklarla beraber, Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü’ne yoksa, İl Müdürlüğüne engellinin yakını tarafından başvurmalıdır. Engellinin kendisinin gitmesine ise gerek yoktur.
Başvurunun merkeze ulaşmasının ardından, özürlü ve ailesi hakkında, sosyal çalışmacı, doktor, fizyoterapist, çocuk gelişimci, hemşire, sağlık memuru ve sosyolog unvanına sahip en az üç kişiden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti, özürlüyü ve ailesini ikametinde ve ikamet adresinde yaşamıyorlarsa fiilen yaşadıkları yerde gerekli incelemeleri yaparak bakım raporu hazırlar.
Raporun sonucunda engellinin şartları yerine getirdiği tespit edilirse, engelli için evde bakım maaşı bağlanır. Bakım ücreti bakım hizmetinin verilmesini takip eden ayda, il müdürlüğü tarafından engelleye bakan kişiye ödenir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hesaplara yatırılmaktadır. Maaşlarınızı Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747'e SMS atarak sorgulayabilirsiniz. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir. Ziraat Bankası SMS kodu ile her ay bakiyenizi takip edebilirsiniz.
Başvuru sırasında istenilen evraklar
Özürlü ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri.
Devlet Hastanelerinden alınan ağır özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya fotokopisi.
Özürlüye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf.
Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı. Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı.
Özürlüye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti.
EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER
Aksaray, Osmaniye,Kırklareli, Tokat,Hatay,Samsun,Kırıkkale,Adıyaman Afyonkarahisar,Antalya,Kırşehir ,Şırnak,Muş,Bitlis,Bolu,Siirt,Karabük Ordu,Bursa,Diyarbakır,İzmir,Balıkesir,Zonguldak,Sakarya,Konya,Denizli Mersin,Ankara,İstanbul,Manisa, Bilecik, Şanlıurfa, Edirne, Tekirdağ, Aydın, Trabzon, Isparta, Adana, Düzce,Giresun, Kayseri ve Çanakkale...
EVDE BAKIM AYLIĞI SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Evde Bakım aylığı ödemelerinin hesabınıza yatıp yatmadığını e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazın ve tıklayın. Açılan sayfada maaş ödemesi ile ilgili detayalar ulaşabilirsiniz. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında bulunur.