Etnografya Nedir, Neleri İnceler? Etnografyanın Çalışma Alanları Nelerdir?
Etnografya, kültür bilimi demektir. Kültürleri, kültürlerin geçmişlerini ve aynı zamanda o kültürlerin oluşumlarını araştıran bilim dalına etnografya adı verilmektedir.
Etnografya Nedir, Neleri İnceler?
Etnografya, dünya çapında yaptığı araştırmalar ile önemli bilim alanları içinde yer almaktadır. Özellikle de kültürel olarak insanların birbirinden farklı olması açısından etnografya yaptığı incelemeler ile öne çıkmaktadır. Kavimleri araştıran ve inceleyen, o kültürlerin oluşmasını sağlayan etkenleri ele alan etnografya bir bilimsel alandır. Etnografya ayrıca kültür bilim olarak da bilinen bir daldır. Çalışmalarını daha çok bütünlükçü bir yöntemle ele alır ve bunu da sürdürür.
Herhangi bir saha alanı olmasa da bu çalışmalar etnografik araştırma adına yapılmaktadır. Sosyologlar kültürleri araştırırken çalışma alanı olarak okulları, barları, kiliseleri, striptiz kulüplerini ya da kırsal ve kentsel toplulukları kullanabilir. Toplumla ilgili her alan ve yer o kültür hakkında bilgi edinmeyi sağlar. Bu nedenle sosyologların etnografik araştırmada çalışma alanları oldukça geniş bir alanı kapsar.
Etnografyanın Çalışma Alanları Nelerdir?
Etnografya çalışmaları için herhangi bir çalışma sahası ya da araştırma için bir alan yoktur. Sosyologların yaptığı bu çalışmalar birçok yerde ve birçok alanda yapılabilmektedir. Etnografya biliminin çalışma alanları genellikle kiliseler, okullar, belli olan sokak köşeleri, kırsal ve kentsel topluluklardır. Ayrıca striptiz kulüpleri, drag kulüpleri, barlar ve farklı sektörlerin şirket içleri de etnografyanın çalışma alanları içindedir. O kavim ya da kültür ile ilgili fikir verebilecek tüm yerlerde çalışmaların gerçekleştirilmesi mümkündür. Etnografya çalışmalarını genellikle sosyologlar gerçekleştirir ve kültürler hakkında incelemeler yapar.
Etnografya Bilimi Neyi İnceler?
Etnografya, birçok kavmi ele alır ve bunları karşılaştırarak üzerlerinde bir inceleme gerçekleştirir. Geçmişten günümüze kadar gelmiş olan farklı kavimlerin içinde meydana gelen kültürel tüm etkinlikleri inceler. Kültürlerin oluşumlarını araştırırken kültürel bir birim olarak aralarındaki benzerlik ve farklılıkları da ortaya koyar. Böylece o dönemlerde nasıl bir yaşam tarzı olduğu da ortaya çıkmış olur.
Kültürlerin yemeklerini ve giyimleri ile beraber birçok özelliklerini konu içerisinde ele alır ve inceler. İnsanlar üzerinden toplumsal özellikler ile birlikte niceliksel ve niteliksel her şeyi ön plana çıkarır. Yapılan bu çalışma ve inceleme ile beraber kavimler üzerinden birçok veri kültürel olarak elde edilmiş olur.
Etnografya Biliminin Sağladığı Faydalar
Etnografya biliminin sağladığı faydaların en başında insanlığın geçmişini öğrenmek vardır. İnsanlığın kendisini anlamasına geçmişteki yaşayış biçimlerini, örf adetlerini ve geleneklerini inceleyerek katkıda bulunur. Etnografya, geçmişteki insanların yaşayışları hakkında eşsiz bilgilere ulaşmakta ve insan davranışlarının sebeplerini de geçmişten ortaya çıkarmaktadır.
Direkt olarak tarihle iç içe olması da tarih bilimine katkıda bulunmasını sağlar. Etnografya, bir bilim olarak kültürleri deşifre eder ve toplulukların sosyal yapılarını da inceler. Toplulukların yaşayış biçimleri ile gelenek ve göreneklerini araştırarak tarih bilimine büyük bir faydada bulunur.