Gazete Vatan Logo

Eski Bakan İstanbul için uyardı!

İstanbul’da bıraksalar Sultanahmet’e bile AVM yapacaklar’

KÜLTÜR ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay İstanbul Surları hakkında, “İstanbul’da inşaat hamlesi, imar ve ihya hamlesinin biraz önünden gidiyor. İstanbul’da değil Taksim Meydanı’na, Sultanahmet Meydanı’na AVM yapacak bir yaklaşım var. İstanbul çok değerli bir toprak, ama inşaat faaliyeti çok hızlı gidiyor ve tarihi dokuyu koruma konusunda biraz geriden gidiyoruz” dedi.

Surlar 22 km.’lik alanı kapsıyor

Eski Bakan Ertuğrul Günay, CNN Türk’te yayınlanan 360 derece programında Şirin Payzın’ın sorularını yanıtladı. Günay, ABD’li Sarai Sierra’nın öldürülmesi ile gündeme gelen İstanbul surları hakkında değerlendirmeler yaptı. İstanbul’un surlarının 22 kilometrelik bir alanı kapsadığını belirten Günay şunları söyledi: “Şu anda konuştuğumuz Topkapı Sarayı’nın eteğindeki surlar da bunların bir bölümü. Ama İstanbul’un surları çok daha geniş. Ayvansaray’a kadar gidiyor. Kara tarafından dolaşıyor Yedikule’ye kadar gidiyor, Marmara tarafından Ahırkapı’ya geliyor, oradan Sirkeci tarafına ve Gülhane’ye geliyor. Surların, Ahırkapı’dan Sirkeci’ye gelen bölümü, hem İstanbul Surları’nın bir parçası hem de Topkapı Sarayı’nın, Suri Sultaniye’nin bir parçası. Şu anda konuştuğumuz alan İstanbul surlarının sınırlı, ama özel bir bölümü. Bazı alanlarda korunmuş, bazı alanlarda yanlış restorasyon, bazı alanlarda da bakımsızlık ve kötü kullanım var. Çeşitli kamu kurumlarının denetimine terk edilmiş, hatta denetimsiz kalmış alan. Topkapı Sarayı’nın çevresindekilere sadece Suri Sultaniye diyoruz. Sierra’nın ölüsünün bulunduğu kısım Topkapı Sarayı’nın yani Suri Sultaniye’nin deniz tarafında ki bölümü. Bu alan ne yazık ki çok bakımsız bir alan.”

Surların çoğu Belediye’nin

Günay sözlerine şöyle devam etti: “Surların deniz tarafı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde. Sultanahmet’teki giriş kapısının iki tarafındaki surlar bakanlığın koruması altında. Biz orada bir takım iyileştirmeleri yaptık. Ama deniz tarafındaki, banliyö trenin alt tarafında kalan alanlar Büyükşehir’in koruması altında olduğu için oraya müdahale etme şansımız yoktu. Doğrusu imkanlarımız da çok yetmiyordu. Topkapı Sarayı’nda 2008’den bu yana çok büyük iyileştirmeler yaptık. Saray’ın içinde gecekondular vardı, çeşitli kurumların işgalleri vardı, otoparklar vardı, spor kulübü işgalleri vardı, depolar vardı. Hepsini kaldırdık. Deniz tarafındaki surlar çok korumasız olduğu için ben bunu yazılı ve sözlü olarak arkadaşlarımdan iyileşterilmesi için rica ettim. Ama ne yazık ki bir sonuç alamadık.”

İnşaat hamlesi çok hızlı

Ertuğrul Günay, ‘Surların onarılmamasında sebep Bizans dönemine ait olmaları mı?’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: “5 yılı aşkın görev süremde Anadolu topraklarında hangi dönemden, hangi inançtan, hangi kültürden kalmış olursa olsu ne varsa hepsi bizimdir. Hepsi insanlığın bize emanetidir gözüyle baktım, kiliseyi, camiyi, medreseyi, manastırı, Pagan tapınağını birbirinden ayırmaksızın ayağa kaldırmaya çalıştım. Ama bazı zihinlerin altında bu tür ipotekler olabilir ya da başka bir öncelik sıralaması olabilir. İstanbul’da inşaat hamlesi, imar ve ihya hamlesinin biraz önünden gidiyor. İstanbul’da değil Taksim Meydanı’na, Sultanahmet Meydanı’na bile AVM yapacak bir yaklaşım var. Bunu bakan olduğum süreçte de söyledim. İstanbul çok değerli bir toprak ama inşaat faaliyeti çok hızlı gidiyor ve tarihi dokuyu koruma konusunda biraz geriden gidiyoruz.”

Haberin Devamı