Rusya'nın Paris Büyükelçisi Suriye lideri Beşar Esad'ın görevini bırakmaya hazır olduğunu açıkladı. Suriye Enformasyon Bakanlığı'ndan jet yalanlama geldi
Rusya’nın Paris Büyükelçisi Alexandre Orlov, Suriye Devlet Başkanı Başar Esad’ın ‘medeni bir yöntemle gitmeyi kabul ettiğini’ açıkladı.
Fransız Uluslararası Radyosu RFI’ye bugün konuşan Orlov, 30 Haziran’da Cenevre’de toplanan Eylem Grubu’nun toplantısında, daha demokratik bir rejim için üzerinde uzlaşılan geçiş planının, Esad tarafından da kabul edildiğini söyledi.
Esad'ın muhaliflerle görüşmeleri yürütecek birini de belirlediğini belirten Orlov, "Bu demek oluyor ki, Esad gitmeyi kabul etti ama medeni bir biçimde" dedi.
Esad'ın gitmesinin an meselesi olup olmadığı sorulan Orlov, "Kişisel olarak fikrinize katılıyorum. Tüm bu olanlardan sonra, kalmasının zor olacağına inanıyorum" dedi. Orlov, Rusya'nın BM'nin çözüm önerilerini veto etmesinin Esad rejimini desteklediği anlamına gelmediğini de ifade etti.
Rusya'nın Suriye rejimini müzakere masasına oturtmak için elinden geleni yaptığını dile getiren Büyükelçi, Batı'nın Suriyeli muhalifleri uzlaşmaya ikna etmek için fazla çalışmadığını söyledi.
Büyükelçi'nin bu açıklamalarının Erdoğan-Putin görüşmesinin hemen ardından gelmesi de dikkat çekti.
ÇİFTE YALANLAMA
Bu haberin ajanslara düşmesinden birkaç dakika sonra Suriye Enformasyon Bakanlığı'ndan jet bir açıklama geldi.
Bakanlığın Suriye devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında Büyükelçi Orlov'un sözlerinde "hiçbir şekilde doğruluk payı olmadığı" belirtildi.
Russia Today ise Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün Paris Büyükelçisi'ne atfen 'Esad gitmeye hazır' açıklamasını yalanladığını bildirdi.
KRİZİN TEK ÇIKIŞ YOLU: ANNAN KARARLARI
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Suriye krizinden tek çıkış yolunun Annan Planı ve Cenevre kararları olduğunu söyledi.
Lukaşeviç, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye yönelik karar tasarısını veto etmesi hakkında Moskova’da açıklamalarda bulundu.
"Karar tasarısının tek taraflı olduğunu" ifade eden Lukaşeviç, "Veto nedeniyle bazı Batı ülkelerinin Rusya’yı Suriye’de gerginliği artırmakla suçlaması kabul edilemez. Bu ülkeler bizi suçlamak yerine, Suriye muhalefetini politik çözüme teşvik etmeliler" dedi. Lukaşeviç ayrıca, "Suriye muhalefetinin çözüm önerilerine yanaşmadığını ve krizin bu noktaya gelmesinin temel sebebi olduğunu" dile getirdi.
Rusya’nın Suriye krizi konusunda başından beri Annan Planı’nı ve Cenevre’de alınan kararları desteklediğini belirten Sözcü, Cenevre kararlarında Suriye’ye yaptırım ya da BM’nin 7. bölümündeki maddelere yönelik hiçbir atıf
olmadığını vurguladı. Lukaşeviç, "Suriye krizinden tek çıkış yolu Annan Planı ve Cenevre kararlarıdır" değerlendirmesinde bulundu.
"BM gözlemcilerinin süresi uzatılmalı"
Lukaşeviç, Rusya’nın Suriye’deki BM gözlemcilerinin görev süresinin uzatılmasına yönelik hazırladığı karar tasarısının bugün BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınacağını hatırlatırken, "Dün yaşananlara rağmen, bugün BM Güvenlik
Konseyi’nde Suriye’deki gözlemcilerin süresinin uzatılmasına yönelik önerdiğimiz karar tasarısının kabul edileceğini umuyorum" dedi.
Esad’in Moskova’ya sığınması
Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Esad’a Moskova’ya sığınabileceği yönünde bir teklifte bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Lukaşeviç, "Bu konu cevap vermeye değmez" ifadelerin kullanırken, Esad’ın Suriye televizyonuna yeni savunma bakanıyla verdiği görüntüyü hatırlattı.
SON 48 SAATTE 30 BİN GÖÇ
BM'in açıkladığı rakamlara göre son 48 saatten beri Suriye'den sadece Lübnan'a 20 bin kişi geçti.
Haberin Devamı