Gazete Vatan Logo

ESA nedir? Avrupa Uzay Ajansı kaç yılında kuruldu?

Avrupa Uzay Ajansı, 2 ay yatarak 100 bin TL kazanacak gönüllüler aradığını açıklamasından sonra ESA nedir, sorularında artış oldu. Uzay yolculuklarının insan üzerine etkilerini araştıran Avrupa Uzay Ajansı (ESA) bir dizi deneye imza atmaya hazırlanıyor. Avrupa Uzay Ajansı 2 ay boyunca yatacak gönüllüler arıyor. Uzay ajansı bu projeye dahil olanlara yaklaşık 100 bin TL ödeme yapacak. Peki ESA nedir, kaç yılında kuruldu?

ESA nedir? Avrupa Uzay Ajansı kaç yılında kuruldu?

ESA, 2 ay boyunca yatacak 48 gönüllü aradığını duyurdu. ESA bu sayede günlerce hareketsiz kalacak olan astronotların vücudunda yaşanan değişimleri önceden saptamayı umuyor. Projeye katılanlar yaklaşık 100 bin TL kazanacak. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, bu proje kapsamında Fransa merkezli Medes kliniği ile iş birliği yapan ESA, gönüllülerin tuvalet ihtiyacı için bile yerlerinden kalkmalarına izin vermeyecek. ESA'dan yapılan açıklamaya göre, projede yer alacak gönüllülere 12.500 sterlin yani yaklaşık 100 bin TL ödenecek.

ESA NEDİR?

Avrupa Uzay Ajansı 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükümetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan örgütün merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2006 yılı rakamlarıyla 3.000.000.000 Avro'luk bütçeye ve (ulusal uzay ajansları hariç) yaklaşık 1900 çalışana sahiptir.

ESA'nın uzay uçuş programı, özellikle de astronotların katılımı ile Uluslararası Uzay İstasyonu programı, gezegenler ve Ay için insansız keşif uçuşlarını içerir. ESA telekomünikasyon, navigasyon, araştırma, uzayın gözlemi gibi birçok konuda da çalışır.

Haberin Devamı

ESA'nın ana fırlatma aracı Ariane 5'tir. Ariane 5 roketinin çeşitli türevleri olup kütlesi en çok olanı Ariane 5 ECA'dır. Roket, 2002 yılındaki ilk test uçuş sırasında başarısız olmasına rağmen şimdiye kadar onlarca ardışık başarılı uçuş yaptı.

2 Mart 2004 tarihinde ESA tarafından uzaya gönderilen, yanında Philae uzay sondasını taşıyan Rosetta uzay aracı, 12 Kasım 2014 tarihinde 510 milyon kilometre uzaklıktaki 67P kuyrukluyıldızına ulaştı.

2.Dünya Savaşından sonra Avrupalı birçok bilim adamı Amerika'da çalışmak üzere Batı Avrupa'dan ayrıldı, ama 1950'lerdeki artış Batı Avrupalı ülkelerin araştırmalara ve özellikle uzayla ilgili etkinliklere yatırım yapmasını mümkün kıldı. Batı Avrupalı bilimadamları sadece ulusal projeler ile iki ana süper güç ile yarışmanın mümkün olmadığını fark ettiler.1958 Yılında Edoardo Amaldi ve Pierre Auger , batı Avrupa bilimsel topluluğunun iki önemli üyesi, Ortak bir Batı Avrupa Uzay Ajansı temelini görüşmek üzere bir araya geldiler. Toplantıya Harrie Massey dahil 8 ülkenin bilimsel temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

Batı Avrupa ülkeleri iki önemli fırlatma ajanslarını yapmaya karar verdiler. ELDO ve Avrupa Uzay Ajansının öncü olduğu, ESRO. İkincisi 14 Haziran 1962 anlaşması ile 20 Mart 1964 yılında kuruldu. 1968-1972 den itibaren ESRO 7 araştırma uydularını fırlattı.

ESRO ve ELDO 1975'te birleşerek ESA kuruldu.

10 Kurucu ülke: Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya, İsveç ,İsviçre ve İngiltere. Bu ülkeler 1975 yılında ESA sözleşmesini imzalamış. ESA 1975 yılında ilk bilimsel görevi başlattı. Cos-B, evrende bir uzay sondası gama ışınlarıyla evreni izledi. ESRO ilk olarak çalıştırdı.

ESA NASA ile IUE projesine katıldı. Dünyanın ilk yüksek yörünge teleskobu,1978 yılında başlatılıp 18 yıl süren proje başarıyla sonuçlandı. Başarılı Dünya yörünge projeleri takip etti, ve 1986'da ESA Giotto ya başladı. Bu ilk derin uzay göreviydi, Kuyruklu yıldızlar, Halley ve Grigg Skjellerup.

Haberin Devamı

Hipparcos yıldız haritası görevi 1989 da başladı ve 1990'larda SOHO,Ulysses ve Hubble Uzay Teleskopu projeleri NASA ile yürütülmüştür. NASA ile iş birliği içinde Cassini-Huygens uzay sondası projeleri yapıldı.

ELDO halefi olarak, ESA, bilimsel ve ticari yükler için roket inşa etmiştir. Ariane 1,1979 yılında fırlatıldı.1984'ten itibaren yörüngeye çoğunlukla ticari yükleri getirdi.Ariane roketi 1988-2003 yılları arasında geliştirilen fırlatma sistemi Ariane 4 ESA nın dünya lideri olmasını sağladı.1990'larda ticari alanda fırlatmalar başladı.

Yeni milenyumun başlangıcında ESA'nın NASA, JAXA,ISRO,CSA ve Rusya Federal Uzay Ajansı gibi ajansların desteklediği, bilimsel uzay araştırma içinde büyük bir katılımcı olduğu görüldü.ESA önceki yıllarda, özellikle 1990'lı yıllarda NASA ile iş birliği içindeydi, ta ki (örneğin Amerika Birleşik Devletleri ordusu tarafından bilgi paylaşımı hakkında sert yasal kısıtlamalar gibi) koşullar değişti Rusya ile ilişkilerin daha güvenli olacağını düşündü ve Rusya'ya yanaştı. 2011 yılında basın bunu belirtti:

Haberin Devamı

Projeleri

Mars Express, Smart-1, Columbus, Vega, Galileo, Olympus, Giotto, ESA’nın en önemli projelerinden bazılarıdır.

Fırlatma Araçları Donanması

ESA bu fırlatma pazarının tüm sektörlerde rekabet ettiği farklı fırlatma araçları vardır. Ariane 5 ,Soyuz-2 ve Vega ESA'nın filosu bu üç büyük roketten oluşur. ESA'nın Fransız Guyanası Uzay Merkezinde ESA'nın uzay mekiklerini yapan ve 23 hissedarları olan ArianeSpace tarafından Ariane 5 üretilmektedir. Ariane 5 Fransız guyanasından fırlatılıyor çünkü ekvatorda olduğundan uzay mekiğinin dönme hızına yaklaşık 500 m/s ekstra 'itme' kuvveti veriyor.

Ariane 5

Ariane 5 roketi ESA'nın birincil fırlatma aracıdır. Bu 1997 yılından beri hizmettedir ve Ariane 4'ün yerini almıştır.