‘Ermenistan ile birlikte acıları anmak isteriz’
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Osmanlı Ermenileri için Patrikhane’de bir dini ayin yapılacak olmasının ezber bozduğunu söyledi, ‘İsteriz ki Türkiye ile Ermenistan birlikte ansın’ dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Washington ziyaretinin son saatlerinde Türk Büyükelçiliği rezidansındayız. ABD’li mevkidaşı John Kerry’yle iki saati aşan bir görüşme yapan Çavuşoğlu rahat. İki bakan ağırlıklı olarak Suriye’yi ele almış. Ama akıllar 24 Nisan’da... 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümünde ABD Başkanı Barack Obama konuşmasında ‘soykırım’ diyecek mi? Masaya oturduğumuzda Washington’daki Amerika Ermeni Asamblesi ve en şahin kanadı ANCA’dan “Obama’nın bu yıl da ‘soykırım’ ifadesini kullanmayacağı” yönünde haberler ve ABD Başkanı’na yönelik sert eleştiriler gelmeye başlamıştı. Çavuşoğlu’nun edindiği izlenim de o yönde... Bakan “Türkiye’nin Ermeniler’in acılarını inkar etmediği görüldüğünde ezber bozuluyor... Papa ve Avrupa Parlamentosu’nun aldığı ucube karar biraz ses getirmiş ama biz Türkiye açısından olumsuz bir tablo görmedik” diyor.
‘Bir bıkkınlık var’
- Washington’da 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümü öncesi garip bir sessizlik var. Kerry ile görüşme öncesi açıklamalarınızda da gündem maddesi olmasına rağmen bu konuya değinmediniz...
“Burada bir bıkkınlık var. Ermeni lobisi her yıl aynı konuyu, şiddetini artırarak gündeme getiriyor. Baskı yapıyor, tehdit ediyor, şantaj yapıyor. Bu yıl Amerikan Müslüman topluluğu, onların federasyonu bir açıklama yaptı, çok önemliydi... (Amerikan Müslüman sivil toplum kuruluşları çatı örgütü USCMO, Ermeniler’in çektiği acıların paylaşıldığını, ancak dini ve siyasi liderlerin açıklamalarının dengeli olması, Türkler’in ve Müslümanlar’ın acılarını da içermesi gerektiğini belirtmişti...) Soykırım tasarısına imza atan Kongre üyelerinin sayısında da düşüş var. Papa ve Avrupa Parlamentosu’nun aldığı ucube karar biraz ses getirmiş ama onun dışında olağanüstü bir şey yok. Biz Türkiye açısından olumsuz bir tablo görmedik. Kongre ve Senato’daki görüşmelerimizde de biz gündeme getirdik konuyu.”
Ayinin etkisi
- Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Osmanlı Ermenileri’nin Türkiye’de de anılmasıyla ilgili Patrikhane’de yapılacak ayinden söz etmesi burada nasıl karşılandı?
“Çok olumlu karşılandı. Açıklamayı herkes görmüş. Sayın Cumhurbaşkanımız da geçen yıl bir açıklama yapmıştı. Türkiye’nin Ermeniler’in acılarını inkar etmediği görüldüğünde ezber bozuluyor. Neticede ilk kez bir dini ayinle ölen Osmanlı Ermenileri anılmış olacak. Bu da bir adım. Biz aslında isteriz ki Türkiye ile Ermenistan birlikte ansın. Bu ortak acılar ayırmasın, birleştirsin. Ama Ermenistan kolay yoldan, siyasi olarak bir karar aldırmaya çalışıyor.
‘Farklılık gideriliyor’
- Geçtiğimiz aylarda ABD Dışişleri’nden “Suriye konusunda Türkiye ile taktiksel farklılıklar var” şeklinde açıklamalar olmuştu. Buradaki temaslarınızdan sonra bu farklılıklar giderildi mi?”
“ABD ile Suriye konusunda pozisyonumuz aynı olmakla birlikte taktiksel farklılıklar var. Bu farklılıkların giderilmesi anlamında yakınlaşmalar olduğunu söylebilirim. Bunların bazıları teknik konular, bazıları ise yapılacak mücadele ile ilgili olduğu için somut olarak hangi alanlar olduğunu açıklayamam ama yakınlaşma olduğu ve farklılıkların giderilmesi konusunda aşama kaydettiğimizi söyleyebilirim.”