Ergenekon'da gazetecilere operasyon!
Son dalga, “Yıllarca derin devletle mücadele eden” gazetecileri de vurdu. Dün sabah erken saatlerde İstanbul ve Ankara’da yapılan operasyonlarda aralarında ödüllü gazeteciler Nedim Şener ile Ahmet Şık’ın da bulunduğu 11 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı çıkarıldı. Ankara’daki evinde arama yapılan MİT Asya Masası Şefi Kaşif Kozinoğlu yurt dışında olduğu için gözaltına alınamadı
Ergenekon soruşturması kapsamında dün İstanbul ve Ankara’da düzenlenen operasyonda aralarında gazetecilerin de olduğu 11 kişinin evinde ve işyerlerine eş zamanlı baskın düzenlendi. Bu gelişmelerin ardından Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün talimatıyla İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılan arama ve gözaltına alma kararı doğrultusunda İstanbul ve Ankara’da 15 ayrı adreste arama yapıldı.
Örgüt üyeliğinden alındılar
Arama çalışmalarının tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Yalçın Küçük, gazeteci Nedim Şener, yazar Doğan Yurdakul, gazeteci Ahmet Şık, Oda TV yazarı Sait Çakır, Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil, muhabiri İklim Bayraktar, yazarlar Müesser Yıldız, Coşkun Musluk ile Ankara’da polis memuru olan Aydın Bıyıklı “terör örgütüne üye olmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçundan gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı bulunan ve evi aranan MİT Asya masası şefi Kaşif Kozinoğlu’nun yurt dışında olduğu öğrenildi.
Şener’in hard diski kopyalandı
Operasyon kapsamında Milliyet Gazetesi muhabiri Nedim Şener’in Bakırköy Kartaltepe’deki evi de arandı. Eve saat 07.00 sıralarında gelen polis, Şener’in avukatını bekledi. Avukatının saat 10.30’da gelmesi üzerine polis evde arama yapmaya başladı. Evdeki bilgisayarın hard diskini kopyalayan polis bazı belgelere de el koydu. Polisler Şener’in aracında da geniş çaplı arama yaptı. Araçta gizli bölme arayan polis, bazı CD ve kartvizitleri bir torbaya alarak götürdü.
‘Hrant için, adalet için!’
Nedim Şener’in evinin arandığını duyan meslektaşları ve vatandaşlar apartmanını önüne akın etti. Şener’e destek olmak için gazeteciler Ayşenur Arslan, Murat Sabuncu ve Aslı Aydıntaşbaş da geldi. Bazı mahalle sakinleri ve komşuları da tepkilerini göstermek için evlerinin balkonlarına Türk bayrağı astı. Evindeki yaklaşık 5 saatlik aramanın ardından Şener, saat 15.30 sıralarında gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Polis tarafından araca bindirildiği sırada gazetecilerin “Neden gözaltına alındınız? Söylemek istediğiniz birşey var mı?” sorusu üzerine iki kez “Hrant için, adalet için” dedi.
Geçen hafta kalp ameliyatı olan eşi fenalaştı
Nedim Şener’in gözaltına alınması üzerine eşi Vecide Şener de fenalaştı. Kalbindeki delik nedeniyle bir hafta önce Memorial Hastanesi’nde ameliyat edilen Vecide Şener, fenalaşınca yakınları tarafından hastaneye kaldırıldı. Vecide Şener’in babası da aramanın yapıldığı saatlerde evin önüne gelerek bilgi almaya çalıştı. Üzgün olduğu görülen ve yakınlarının eşlik ettiği Nedim Şener’in kayınpederi, herhangi bir açıklama yapmadı.
‘Dünya basın özgürlüğü kahramanı’ Nedim Şener
Gazeteciliğe 1991 yılında, ilk haber adlı gazetede adım attı. 1994’te Milliyet’te muhabir olarak görev yapmaya başladı. Halen Posta gazetesinde “Soruşturuyorum” adlı köşe yazıları kaleme alıyor. İki yıldır Uğur Dündar yönettiği birlikte Arena programına katılıyor ‘Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları’ isimli kitap nedeniyle 28 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Diğer kitapları: Altın, İstanbul Altın Borsası ve Dünyadaki Örnekleri, Tepeden Tırnağa Yolsuzluk, Naylon Holding, Kemal Abi, Kod Adı: Atilla, Uzanlar: Bir Korku İmparatorluğunun Çöküşü, Hayırsever Terörist).
İşte Şener’in aldığı ödüller:
* 1998, 1999, 2000 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yılın Ekonomi Muhabiri
* 1998 Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü,
* 2002 Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü,
* 2003 Transparency Internatiional (TI)’nın “Uluslararası Dürüstlük Ödülü” Türkiye adayı
* 2007 Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü
* 2009 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü
* 2010 Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü
* 2010 Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları kitabı nedeniyle Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü
* 2010 Uluslararası Basın Enstitüsü (International Press Institute) tarafından dünya genelinde ismi belirlenen 60 “Basın Özgürlüğü Kahramanı” arasında yer aldı. (Dünyanın değişik ülkelerinden 60 Basın Özgürlüğü Kahramanı listesinde Türkiye’den Abdi İpekçi ve Hrant Dink’in ismi de yer alıyor.)
PEN dünyaya taşıyacak
Eugene Schoulgin (Uluslararası Yazarlar Birliği PEN Başkan Yardımcısı): “Çok şaşırdım. Ergenekon’u izliyordum ama beklenen bir durum değil. Sadece Nedim Şener için değil, herkes için endişeleyiz. Dink davasını araştırdığı için kendisine ödül verdik. Yarın dünyaya açıklayacağız. PEN için en önemli dava bu olacak. “