Erdoğan, İstanbul’un 20 ilçesinde Türkiye ortalamasının üstüne çıktı
Her iki İstanbullu seçmenden birinin oyunu alan Erdoğan, 25 ilçede oy patlaması yaptı... 20 ilçede ise kendi Türkiye ortalamasını geçti... Arnavutköy, Bağcılar, Esenler ve Sultanbeyli’de oyu yüzde 60’ın üstüne çıktı.
10 Ağustos seçiminde İstanbul’da açığa çıkan oy dağılımı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a her iki İstanbullu seçmenden bir tanesinin destek verdiğine işaret ediyor. İlçeler örneğinde 25 ilçede Erdoğan diğer adaylara kıyasla daha fazla destek görmüştür. İlçelerin büyük çoğunluğunda Erdoğan’a yönelen destek, Ak Parti’nin oy tabanının güçlü ve muhafazakar seçmenin ağırlıkta olduğu ilçelerdir. 20 ilçede Erdoğan kendi Türkiye ortalamasının üzerinde oy alırken, Arnavutköy, Bağcılar, Esenler, Sultanbeyli gibi ilçelerde oy oranı yüzde 60’ların üzerindedir. Bu ilçelerin ortak özelliği; genel ve yerel seçimlerde Ak Parti’nin çok yüksek oranda oy aldığı seçim çevreleri olmalarıdır. Bu anlamda Ak Parti’nin İstanbul’daki seçim kaleleri bu seçimde Erdoğan’a büyük ölçüde destek vermiştir denilebilir.
Erdoğan, Bağcılar’da yerel seçimin gerisinde kaldı
10 Ağustos’ta seçime katılımın düşmesinin Erdoğan aleyhine sonuç doğurduğu bazı ilçeler de göze çarpıyor. Örneğin Erdoğan 2014 yerel seçim Ak Parti oylarına göre yaklaşık 25 bin, Bağcılar’da 20 bin daha az oy almıştır. Bu durum muhtemelen seçime katılımın düşmesinden kaynaklanmış olabilir. Gaziosmanpaşa’da da Ak Parti oylarının 10 bin seçmen gerisinde kalması, seçime katılımın Erdoğan’ın oylarını olumsuz yönde etkilemiş olabileceği yargısını güçlendirmektedir.
Katılımın düşük olması Erdoğan’ı olumsuz etkiledi
Ak Parti oyları veri alındığında, Erdoğan’a yönelen desteğin 30 Mart yerel seçimlerine göre daha düşük düzeyde kaldığı ilçeler arasında Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Beykoz, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece dikkat çekiyor. Özellikle Küçükçekmece’de 60 bin, Maltepe’de 30 bin civarında Erdoğan aleyhine oy gerilemesi dikkate değerdir. Benzer eğilim Sultanbeyli, Sultangazi, Ümraniye, Üsküdar gibi ilçelerde de açığa çıkmıştır. Ak Parti oylarıyla karşılaştırıldığında, Erdoğan oylarındaki nispi düşüklüğün, Erdoğan’ın İstanbul’da beklenen oyu elde edememesinde etkili olmuştur denilebilir. Buralardaki seçmenin oy verme tercihi kanımızca Erdoğan’a yönelik tepkiden ziyade katılımın düşüklüğüne bağlanabilir. Ak Parti’nin güçlü olduğu bu ilçelerde seçmen sandığa gitmiş olsaydı, muhtemelen İstanbul’da fark Erdoğan lehine daha da açılmış olabilirdi. Eğer oy kaybı Erdoğan’a yönelik tepkiden kaynaklanıyor ise, bu durum İstanbul’da Ak Parti’nin geleceği açısından bir risk unsurudur.
Çatı aday, Kadıköy’de 100 bin oy kaybetti...
Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’na yönelik desteğin en fazla olduğu ilçeler, CHP’nin kentte doğal tabanının en güçlü olduğu ilçelerdir. Bu durumu özellikle Adalar, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy gibi ilçelerde gözlemleyebiliriz. Beşiktaş’ta Bakırköy ve Beşiktaş’ta çatı adaya yönelen yüzde 65-70 oranındaki destek bunun göstergesi. İstanbul’un bazı ilçelerinde İhsanoğlu’na gelen desteğin 2014 CHP ve MHP oylarının altında kalması da dikkate değer bir olgudur. Nitekim Bakırköy’de yaklaşık 30 bin, 25 bin, Esenyurt’ta 33 bin, Kadıköy’de İhsanoğlu’na gelen destek iki partinin son seçimdeki oylarının 100 bin oy gerisindedir. Bu oy farkının bu ölçüde yüksek olması muhtemelen adaya duyulan tepki ve katılım oranının düşüklüğüne bağlanabilir.
Demirtaş, CHP’den seçmen çekti, oyu arttı
İstanbul’da HDP adayı Selahattin Demirtaş’ın oylarını özellikle Bağcılar, Esenyurt; Beşiktaş, Kadıköy gibi kimi ilçelerde belirgin biçimde arttırması, Demirtaş’ın özgürlükçü-çoğulcu söylemiyle CHP’den seçmen çekmesiyle ilişkilendirilebilir.