Gazete Vatan Logo

Erdoğan’ın ofisine ‘böcek’ koyanlara 23 yıl hapis istendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine ‘böcek’ denilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 13 kişi hakkında açılan davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı Şaban Yavuz, Romanya’da yakalanan sanıklardan Sedat Zavar ve İlker Usta’nın 23’er yıl, TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın ise 9 yıl 6 aya kadar hapsini talep etti.

Savcı, mütalaa verdi...

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıklardan Ali Özdoğan ve Enes Çiğci hakkındaki yakalama müzekkereleri ile sanık Serhat Demir hakkındaki gıyabi tutuklama kararının infaz edilemediği tutanağa geçirildi. Daha sonra esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı Şaban Yavuz, Başbakanlık eski Koruma Dairesi Başkanı Mehmet Yüksel, suç tarihinde Erdoğan’ın Yakın Koruma Müdürlüğü’nü yapan Zeki Bulut ile Hurşit Gölbaşı, Ahmet Türer, Seyit Saydam, Harun Yavuz ve İbrahim Sarır hakkında atılı suçları işlediklerine dair kesin delil elde edilemediği gerekçesiyle beraat istedi.

Suçlama: Casusluk

Savcı Yavuz mütalaasında, suç tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şubede görevli polis memuru İlker Usta ve aynı şubenin Müdür Yardımcısı Sedat Zavar’ın, eylem birliği içerisinde, Erdoğan’ın Keçiören’deki ofisinde 28 Aralık 2011’de, Çankaya’daki Resmi Konut makam odasında ise bir gün sonra MİT görevlilerince bulunan dinleme cihazlarını, çoklu prizlere yerleştirdiklerini ifade ederek, sanıkların dinleme cihazlarını yerleştirdikleri tarihten, bulunma tarihine kadar Erdoğan’ın haberleşme gizliliğini ihlal ettikleri, aleni olmayan konuşmalarını rızası olmaksızın dinlerikleri, bu şekilde tek bir fiille birden fazla farklı suçun oluşmasına yol açtıklarını kaydetti. Savcı Yavuz, bu sebeplerle Zavar ve Usta’nın ‘kamu görevlisinin haberleşmenin gizliliğini ihlali’ ve ‘siyasi ve askeri casusluk’ suçlarından 23’er yıla kadar mahkum edilmelerini istedi. Savcı ayrıca, sanık Palaz’ı da dinleme cihazlarının yerleştirilmesi sırasında teknik destekte bulunmak ve TÜBİTAK’taki rapora etki ederek, cihazların bulunmasından sonra, yerleştirilme tarihlerinin tespitini engellemek, böylece sanıkların fiillerine yardım etmekle suçlayıp, 9 yıl 6 aya kadar hapsini talep etti. Mahkeme heyeti, İlker Usta ve Sedat Zavar’ın tutukluluklarının devamına, karar vererek, duruşmayı 26 Haziran’a bıraktı.

Haberin Devamı