Gazete Vatan Logo

En güzel Cuma mesajları! Cuma namazı saatleri... (28 Nisan)

İslamda ayrı bir yeri olan Cuma gününde yapılan davranışlar daha fazla gözden geçirilmelidir. Mübarek Cuma gününde yapılan iyiliklerin de kötülüklerin de daha fazla yazıldığına inanılır. Sizler için en güzel ve anlamlı Cuma mesajlarını derledik, böylece sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

En güzel Cuma mesajları! Cuma namazı saatleri... (28 Nisan)

Cuma günlerinde sevdiklerinize göndermeniz için en çok beğenilen Cuma mesajlarını derledik. Ayrıca 28 Nisan günü için Cuma namazı saatlerini de öğrenebilirsiniz. İşte Cuma günüyle ilgili merak edilenler ve en güzel mesajlar...

İslamiyet’in hızlı bir şekilde yayılması ile günümüzde de olduğu gibi Anadolu topraklarında hâkim olan din Müslümanlıktır. Müslüman dininin peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v)’dir. Kutsal kitabımız ise Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim Yüce Allah’ın Müslüman topluma gönderdiği bir bildiri niteliğindedir. En son peygamberin Hz. Muhammed olduğundan söz eder. Tüm toplumların da bu doğrultuda kendisine kulluk etmelerini ister. Yüce Allah ona kulluk etmemiz için daha başka dinlerde olan kitapları da dünyaya göndermiştir. Ancak insanlar o kitaplarda yazanları değiştirdiği için değiştirilmeyen tek kitap olarak geriye Kur’an-ı Kerim kalmıştır.

CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

CUMA MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Hz. Muhammed (s.a.v.)’ de yaşadığı hayatı boyunca dünyaya bunu anlatmaya çalışmıştır. Ancak ne yazık ki herkesin anlamasını elbette sağlayamamıştır. Kur’an-ı Kerim de binlerce ayet ve hadis yer almaktadır. Bu hadisler çok eski yıllardan günümüze kadar gelmiştir. Müslümanlar olarak bizlerin yerine getirmesi gereken bazı görevler vardır. Bunlar kutsal kitapta sünnet ve farz olarak yer almaktadır. Bunlardan ilki ise Müslümanların kılması gereken beş vakit namazdır. Beş vakit namaz Müslümanlara verilen en önemli en birinci farzdır. Buna ek olarak erkeklerin bayram ve Cuma namazlarını da kesinlikle kaçırmamaları gerekir. Beş vakit namazın yanında erkeklere bu namazlar da farz olarak yazılmıştır.

Haberin Devamı

Her haftada bir gün erkekler dini görevlerini yerine getirmelidir. Zaten haftanın her Perşembe akşamında ertesi gün için sela okunur. Aynı şekilde Cuma günleri de öğle ezanından önce yine aynı şekilde sela okunur. Öğle ezanı ile beraber de Cuma namazı kılınmaya başlanır. Cuma namazının kılınışı ise hemen şimdi sizlere aktarılacaktır.

Cuma Namazının Kılınışı

Erkeklere farz olarak yazılan bu cuma namazı toplamda 16 rekâtlık bir namazdır. Namazın dört rekâtlık ilk sünneti tüm cemaat ile birlikte kılınır. Kılınan bu sünnet öğle namazının ilk sünnetinde kılındığı şeklinde kılınır. Sonrasında cami de ikinci bir ezan ve hutbe okunur. Hutbenin sonrasında ikamet okunup cemaat namazın iki rekâtlık farzını kılar. Hemen sonrasında dört rekât olan son sünnet öğle namazının ilk sünnetinde olduğu gibi kılınır. Ardından ise ‘’Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" şeklinde tüm cemaat bir ağızdan niyet eder. Bu niyetten sonra artık öğle namazının farzı gibi son bir namaz daha kılınır. İşte bu şekilde Cuma namazının kılınışı sona erer. Biten Cuma namazından sonra ise tüm cemaat cami hocası önderliğinde tespih çeker ve çeşitli dualar da eder. Cuma günleri Müslüman toplum için oldukça önemli bir gündür. Bu önemli günde Müslümanlar sadece camiler de değil kendi evlerinde de Cuma dualarına devam ederler. Özellikle de bayanlar evlerinde farklı Cuma duaları okuyabilirler. Şimdi ise bir Cuma duasına örnek verelim.

Haberin Devamı

Cuma Duası

Haberin Devamı

La ilahe illallah Cuma’nın sebebiyle, Muhammed ün Resûlullah gerek yüzün gölgesiyle dünya ve ahiret muradımı ver. Melekler duasıyla, Ya vedüdüm, entel maksudum, Kulhüvellahü eh ad, bin bir kere ya Samet, cennet kapılarını aç, benim günahımdan geç. Benim günahım varsa da senin gibi halikım var. Muhammed Aleyhi selam dostum var. İlahi kabre vardığım gece lütfeyle, yalnız kaldığım gece bilmediğimi bildir. Kabrimi nur ile doldur. Kevser şarabına daldır, ulu cemalini göster. Gece gündüz yalvarırım sana dünya ve ahiret muradımı ver bana. Amin.

Her Cuma evlerinizde bu duayı okuyabilirsiniz. Besmele ve zikir çekebilirsiniz. Yasin-i Şerifler okuyabilirsiniz. İşte bu şekilde cumalarınızı en iyi bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda Cuma günlerin Müslümanlar birlik ve beraberliği de önem vermektedir. Örneğin kılınan Cuma namazlarının ardından hayırsever vatandaşlar camilerde çeşitli hayırlar dağıtabilirler. Çocukları sevindirebilirler. Cuma gününde bu tür hayırlar yapmak oldukça sevaptır. Aynı safha da yer alarak namaz kılan cemaatin paylaşma, birlik ve beraberlik gibi duyguları pekişir. Yüce Allah da Müslümanların kardeş bir şekilde huzur içinde yaşamalarını ister. Dolayısıyla da onların aralarındaki diyaloglarının her zaman iyi olmasını ister. Bizler de bu mübarek Cuma günlerinde yakın eş dostlarımızı, akrabalarımızı arayabiliriz. Onlara hayırlı cumalar dileyebiliriz. Bunun yanında artık kısa Cuma mesajları daha popüler olmaya başlamıştır. Bu nedenle en yakınlarımıza sevdiklerimize hayırlı cumalar dileyen kısa mesajlar atabiliriz. Sizler de aşağıda yer alan bazı Cuma mesajlarını örnek alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Cuma Mesajları

Ettiğin her dua derdine deva, sağlığına şifa, gözüne nur, gönlüne huzur, ailene ve sevdiklerine huzur getirsin. Hayırlı cumalar dilerim.

Cuma günü duaların kabul edildiği zaman hakkında bilginiz var mı? O vakit, imamın minbere oturduğu andan namazın kılındığı zamana kadar olan süre içindedir. Dualarınız kabul olsun. Hayırlı Cumalar.

Ey büyük Rabbim. Hayrı ve şerri ayırt edebilmeyi, imtihan olarak verdiklerine yürekten Amenna diyebilmeyi, göstermiş olduğun yolda yürümeyi, Senin yolundan ayrılmamayı, Seni en çok sevenlerden olmayı bana ve sevdiklerime nasip eyle. Hayırlı Cumalar.

Dili Bismillah olanın işi yarım kalmaz, sözü inşallah olanın planı bozulmaz, gözü maşallah olanın içi kararmaz. Zikri suphanallah olanın eksiği olmaz. Şükrü elhamdülillah olanın rızkı azalmaz. Anahtarı iman olanın açamayacağı kapı olmaz. Hayırlı Cumalar.

Eğer bir kişi seni kınarsa, sen onu onda bulunan bir kusurla kınama. Bu takdirde günahı onda kalır sevabı da senin olur (Hadis) Cumanız Mübarek Olsun. Hayırlı Cumalar.

Rabbim daima 'Hafız' ismiyle seni korusun. 'Vedud' ismiyle seni sevsin. 'Samed' ismiyle kimseye muhtaç etmesin. 'Rafi' ismiyle daima seni yüceltsin. 'Alim' ismiyle ilmini arttırsın. 'Baki' ismiyle sana sonsuza dek Firdevs cennetinde yaşamayı nasip etsin. 'Allah' ismiyle bütün dualarını kabul etsin. Cumamız Mübarek olsun.

Seherde açılan eller hürmetine, rükûda bükülen beller hürmetine, kabul et yakarışlarımızı. Secdeye kapanmış başlar hürmetine, gözlerden akan yaşlar hürmetine, sevginle doldur sana yönelmiş kalplerimizi ve sen affedicisin affı seversin affeyle Ya Rabbi cümlemizi. Hayırlı Nurlu Cumalar.

Makbul, dua ve tövbelerimizi kabul, sağılığımızı daim, kazancımızı bereketli, kalplerimizi ve evlerimizi huzurIa doIdursun İnşaIIah. HayırIı CumaIar.