En büyük dalga Eğin'de
Ergenekon Davası'nda hapis yatan iki partinin genel başkanı da Eğinli...
Perinçek ve Özkan, şu sıralar cezaevinde kitap yazıyor ama ismini Atatürk'ün 'Kemaliye' yaptığı sevimli ilçelerinde siyasete girecek olanlara şu espri yapılıyor: Aman iyi düşündün mü!
Ergenekon davası birçok tesadüfü beraberinde getirdi. Şu sıralar Ankara, bu tesadüflerden en ilginçlerinden birini konuşuyor. Erzincan'ın eski adıyla Eğin, yeni adıyla Kemaliye olan sevimli ilçesinin, tarihi boyunca çıkardığı iki parti genel başkanı da şu anda hapiste. Ergenekon davası nedeniyle hapse giren İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve içerideyken Yeni Parti'nin başına geçen Tuncay Özkan da Eğinli. Kulislerde, 'Eğinliler genel başkan olursa soluğu hapiste alıyor' esprileri dolaşıyor. İki başkan da Silivri'de yatıyor ve ikisi de kitap yazıyor.
SEVİLEN AİLE PERİNÇEKLER
İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'in kökenleri, Kemaliye'nin Apçağa Köyü'nden geliyor. Perinçek'in büyük dedesi, ilçe eşrafından 'Adıgüzel Ağa', bölgede herkesin kalbini kazanmış bir isim olarak tanınıyor. Aslında Perinçek ailesinin Eğin'den çıkardığı ilk siyasi isim Doğu Perinçek değil. Doğu Perinçek'in babası Sadık Perinçek bir dönem Süleyman Demirel'in sağ kolu olarak biliniyordu. Hem DP hem de AP döneminde Erzincan milletvekili olarak TBMM'ye giren Sadık Perinçek, Eğin'e yaptığı katkılar nedeniyle ilçede hala hatırlanan ve sevilen bir isim.
MUSTAFA KEMAL MODELİ
Eğin festivalleri döneminde her yıl ilçeye giden Doğu Perinçek, köyüyle ilgili bir yazısında, 'Kemaliye modeli, Mustafa Kemal modelinin yalnızca bir örneğidir' ifadesini kullanmıştı. Perinçek, ilçeye gittiği zaman hemşerilerine 'yerdeş' diye hitap etmesiyle de ünlü.
Perinçek'in köyünün bir başka özelliği de 'Gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür' dizelerinin sahibi Ahmet Kutsi Tecer'in de Eğinli olması. Eğin'in girişinde Tecer'in heykeli var.
GELECEĞİM DEDİ HAPSE GİRDİ
SİLİVRİ Cezaevi'nde yatarken Yeni Parti'nin genel başkanı seçilerek bir ilke imza atan Tuncay Özkan'ın kökleri Eğin'e dayanıyor. İlçe merkezine yakın Demir Köyü'nden olan Özkan'ın birçok akrabası halen burada hayatlarını sürdürüyor. Özkan'ın kısa süre önce hemşerilerine 'Mutlaka geleceğim' diye söz verdiği ancak köyüne gidemeden tutuklanması ilçede konuşuluyor.
'Kemale ermiş' insanların ilçesi burası
ESKİ adı Eğin olan Erzincan'ın Kemaliye ilçesinin Kültür ve Kalkınma Vakfı ikinci başkanı İsmail Yücel 'Tahrip olmamış Anadolu'nun bir özeti burası. Özgün kültürüyle, insan sevgisiyle, bozulmamış doğasıyla Anadolu'dur Kemaliye' diyor. Her yıl düzenlenen uluslararası festivalin öncüleri arasında yer alan Yücel, Atatürk'ün ilçeye Kemaliye ismini verme hikayesini şöyle anlatıyor: '1922 yılına kadar ilçe Eğin ismiyle biliniyor. Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk, Sivas'a geliyor. Eğinliler bunun üzerine bir telgraf göndererek Atatürk'e olan bağlılıklarını bildiriyor ve 500 atlı ile yanında olacakları mesajını veriyorlar. Bundan çok etkilenen Atatürk de, 'Eğinliler, siz kemale ermiş insanlarsınız. Bu yüzden adımı size veriyorum' diyerek ilçeye yeni ismini veriyor. Eğin aslında Göktürkçe 'cennet gibi güzel bahçe' demek.'
Vakfın başkanı Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan. Eğin'in yüzünü ağartan isimlerden bazıları şöyle: Eski Sanayi Bakanı Ali Coşkun, eski Başbakan Şemsettin Günaltay, Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal, şair Ahmet Kutsi Tecer, Behçet Kemal Çağlar, Enver Gökçe, Ömer Lütfi Sorak, Zeki Yavuztürk, yönetmen Mustafa Oğuz, halk müziği sanatçısı Muzaffer Ertürk, oyuncu Cem Davran, eski bakan Ziya Aktaş.
(Deniz GÜÇER / Akşam)