En az 7 bin mahkum vatandaşlıktan çıkacak
Terör örgütü yandaşlarını devre dışı bırakmak için hazırlanacak olan yasal düzenlemeler Meclis’ten geçerse ilk etapta terörden mahkum yaklaşık 7 bin kişi vatandaşlıktan atılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, terör örgütü yandaşlarının vatandaşlıktan atılması gerektiğini söylemesinin ardından nasıl bir düzenlemenin gündeme geleceği merakla bekleniyor.
Adalet Bakanlığı’nın mart ayı verilerine göre, cezaevlerinde 173 bin 438 mahkum bulunuyor. Bunların 11 bin 56’sını ise terör örgütü üyeliği iddiasıyla yatanlar oluşturuyor. Ancak bu sayının 7 bine yakınını hüküm giyenler oluşturuyor. Bu nedenle terör örgütü yandaşlarını devre dışı bırakmak için hazırlanan ‘vatandaşlıktan çıkartma tasarısı’, Meclis’ten geçip onanırsa ilk etapta terörden mahkum olan yaklaşık 7 bin kişi, vatandaşlıktan çıkarılacak. Geriye kalan 4 bin kişi için ise yargılama sonu beklenecek.
Bu verilere göre; hüküm giyen 6 bin 592 kişi PKK /KCK mensubu hükümlü. DHKP/C, MLKP gibi yasadışı sol örgütlerden ise 522 mahkum bulunuyor. IŞİD’den tutuklu 518 mahkumun da sadece 8’i hükümlü. FETÖ/ PDY’den ise 366 tutuklu bulunuyor. Ancak bu davadan henüz hüküm giyen yok.
Nasıl uygulanacak?
Hazırlanıp Meclis’e sunulacak tasarı mecliste kabul edilirse herhangi bir örgüte üyelik ya da yardım yataklık ettiği iddiasıyla mahkum olan kişiler vatandaşlıktan çıkarılabilecek. Meclis’te geçen kanunu uygulamayı ise Bakanlar Kurulu yapacak. Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra ise tebliğ kişiye ulaştırılacak. Bu kişiler Danıştay’a haklarındaki kararın iptali için başvurdukları takdirde de malların tasfiyesi ve sınır dışı işlemleri dava sonuna bırakılabilecek. Danıştay kişi aleyhine olumsuz karar verdiği takdirde de işlemler kaldığı yerden devam edecek. Kişi sınır dışı edilince mal varlığına da el konulacak.
‘Henüz bakanlıkta bir çalışma yok’
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, vatandaşlıktan çıkarma konusunda henüz bir yasal çalışma yapılmadığını açıkladı. Kurtumuş, “Henüz bu anlamda, vatandaşlıktan çıkarılma konusunda Adalet Bakanlığımızın anayasa ve yasalar çerçevesinde yürüttüğü bir çalışma yok. Eğer gerekirse bu çalışmaları Adalet Bakanlığı yapar, hazırlar, Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirir” dedi. Kurtulmuş ayrıca, “Terör vasıtasıyla Türkiye’nin koşması, ileriye doğru atılım yapması engellenmek isteniyordu. Şimdi Türkiye’ye çelme takarak, Türkiye düşürülmek isteniyor. Cizre, Silopi gibi yerlerin, temizlenen yerlere yeniden örgütün girmemesi için de gerekli tedbirler alınıyor” dedi.