Empedans Nedir, Nasıl Hesaplanır? Empedans Ve Direnç Farkları Nelerdir?

Empedans, bir devrenin alternatif akımına karşı gelen direnç olarak geçer. Empedansı doğru bir şekilde hesaplayabilmek önemlidir. Bunun için birçok farklı değişkeni de bilmek gerekir. Değişkenler ise direnç değerleri, hız, akım güçleri ve yön açısı gibi etkenlerdir.
Bu değişkenlere göre ve değişim göstermesine bağlı olarak hesaplama sağlanmaktadır. Bu doğrultuda değişen miktarlar ile birlikte tüm bobin ve kapasitörlerin empedansının da bilinmesi gerekir. Böylelikle matematiksel bir formül ile empedans hesaplaması yapılabilir.
Empedans Nedir?
Genellikle bir devre içinde alternatif akıma karşı bir şekilde oluşan direnç empedans olarak adlandırılır. Ohm cinsinden gösterilir. Aynı zamanda empedans, ‘Z’ sembolü ile simgelenir. Böylelikle herhangi bir elektrik devresinin ve ya bileşenin empedansını ölçmek kolaylıkla mümkün olmaktadır.
Elde edilen sonuç ile birlikte, mevcut devrenin elektron akışına karşı direncinin ne kadar olduğunu gösterdiği anlaşılır. Bir nevi devrenin gücü tespit edilir. Test üzerinden de ortaya çıkarılır. Bu nedenle empedans üzerinden ölçüm yapılması önemlidir. Ayrıca elektrik ve elektronik yapıları bakımından da devre konusunda öneme sahip olmaktadır.
Empedans Nasıl Hesaplanır?
Bir elektrik devresinde empedans hesaplaması yapılabilmesi adına bazı unsurların sırasıyla gerçekleşmesi gerekir. İlk olarak hangi reaktans hesaplaması yapılacağı bilinmelidir. Reaktans sadece Alternatif akım yani AC devrelerinde geçerlidir. XL ile Xc reaktans çeşitleri bulunur. XL endüktif reaktans ve Xc kapasitif reaktans olarak ifade edilir. Bu durumda yalnızca seri bağlı empedans ile birlikte bir devrede yer alan empedansa bağlı formüller ele alınır.
Böylelikle empedans ile reaktans ile birlikte direnç ölçümü yapılır. Burada direnci gözden geçirmek gerekir ve reaktans değerlerini bulmak önemlidir. Bu sayede devreler kullanım alanına bağlı direnç miktarı bakımından sağlamlık testine girmiş olur.
Empedans ve Direnç Farkı Nelerdir?
Empedans ve Direnç arasında bazı farklar vardır. Bunların başında direnç; AC ve DC devrelerinde meydana gelirken Empedans; sadece AC devrelerinde gerçekleşir. Aynı zamanda direnç sabittir, değişmez. Empedans ise, AC devrelerinde akımın frekansına bağlı değişebilir. Direnç bir devre elemanı olarak, faz açısına sahip değildir. Ancak empedansın faz açısı e büyüklüğü vardır.
Bir elektromanyetik alanda tutulan direnç güç dağılımını ve de depolanan enerjiyi temsil etmektedir. Empedans ise manyetik alana maruz bırakıldığında hem depolanan enerjiyi hem de güç dağılımını yani tüketimini temsil eder.
Direnç ve Empedans Arasındaki Teknik Farklar Nelerdir?
Teknik olarak bakıldığı zaman, Empedans Z ile Direnç ise R ile gösterilir. Direnç gerçek (reel) sayılardan oluşmakta olan basit bir değeri ifade etmektedir. Bunun yanı sıra empedans, hayali ve gerçek değerlerden oluşan bir kompleks değerdir.
(Z=R+iX) Bu nedenle empedansı çözmek adına kompleks cebir kullanılmaktadır. Devre elemanlarından biri olan direnç, bileşeninin devreye verdiği katkıyı ifade eder. Ancak Empedansın katkısını, direnç ve reaktans yani elektron hareketine karşı gösterilen atalet ile birlikte oluşturur.