Emniyetten öğrenci bilgileri istenecek
05.12.2014 - 21:18 |
İlk ve ortaokullarda hizmet alımıyla özel güvenlik ve sağlık personeli bulunacak. Okul girişlerinde X-ray cihazı, duman sensörü ve kamera kurulması önerileri de komisyondan geçti. Güvenlikle ilgili değerlendirmede geçer not alan okula ‘güvenli okul bayrağı’ verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı risk grubundaki öğrencilerin bilgilerinin sağlık ve emniyet kuruluşlarından talep edebilecek. MEB, istediği anda Emniyet’ten öğrencilerle ilgili anlık istihbarat alabilecek. Bu öneri öğrenciler fişlenecek itirazlarına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.
Öğretmenlere ‘yıpranma payı’ geliyor
Şurada ‘Öğretmen Niteliğinin Artırılması’ konu başlığı altındaki grup çalışmalarında alınan tavsiye niteliğindeki kararlar şöyle:
- Öğretmenlere, eğitim çalışanlarına, eğitim sistemine bir katkısı olmadığı gerekçesiyle rotasyonun kaldırılması
- Öğretmenlere yıpranma payı getirilmesi. Öneri şöyle: 4 yıl çalışan öğretmen 5 yıl çalışmış kabul edilecek. 4 yıla 1 yıl yıpranma payı verilecek.
- Yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerin ek ders ücretinin artırılması önerildi. Buna göre yüksek lisans yapan öğretmenler ek derslerini yüzde 25, doktora yapan öğretmenler de yüzde 40 daha fazla alacak
- Nöbetin ücretlendirilmesi. Öğretmenler nöbetçi oldukları gün ek ücret alacak
- Mülakat uygulamasının kaldırılması
Kokteyl dersi de kaldırıldı
Eğitim Bir Sen tarafından turizm ve otelcilik meslek liselerinde ’Alkollü İçecek ve Kokteyl Servisi’ dersinin kaldırılmasına yönelik önerisi dün öğleden önceki oturumda reddedildi. Sendika konuyu daha sonra tekrar gündeme getirdi. Komisyonda büyük tartışmalar yaşandı ve öneri gündeme alınarak kabul edildi.
Katsayı ve 4+4+4
Milli Eğitim Şuraları her zaman tartışmalarla geçti. AKP iktidarı döneminde yapılan iki şurada eğitimi dönüştüren önemli kararlar alındı. 2006’daki 17. Milli Eğitim Şurası’nda alınan en önemli karar imam hatip liselerine uygulanan katsayı farkının kaldırılması tavsiyesi olmuştu. Bu tavsiye kararı 2011’de YÖK tarafından katsayının kaldırılmasıyla sonuçlandı. 2010’da yapılan 18. Milli Eğitim Şurası’nda alınan en önemli karar ise zorunlu eğitimin 4+4+4 sistemiyle 12 yıl olarak düzenlenmesi oldu. Bu tavsiye de 2012’de TBMM’den geçerek yasalaştı.
Kabul edilmeyen öneriler
Şurada bazı öneriler de tartışılarak reddedildi:
- Karma eğitim mecburiyetine son verilmesi
- 8. sınıfta okutulan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin kaldırılarak sosyal bilgiler dersinde ünite olarak okutulması ve dersin adının ‘T.C. Devrim Tarihi ve Atatürkçülük’ olarak değiştirilmesi
- Felsefe grubu derslerinin ortaokulda okutulması
- Alevilik konusunun din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde ayrı bir başlık olarak okutulması
- Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinin tek çatı altında toplanması
-Kürtçenin zorunlu ders olarak okutulması
Haberin Devamı