Emeklilik maaş hesaplama ve sorgulama nasıl yapılır?
Türkiye’de, internet uygulamalarının özel sektör ile beraber devlet kurumlarında da yaygınca kullanılmaya başlamasıyla birlikte birçok resmi işlem artık internet aracılığı ile yapılabiliyor. Bu işlemlerden biri de emeklilik maaşı hesaplama ve sorgulama işlemidir. Emeklilik maaşı hesaplama ve sorgulama işleminin online olarak halledilmesi ile ilgili detaylı bilgiler haberimizde!
Emeklilik Ülkemizde Ne Anlama Gelir, Emeklilik Yaşı Ülkemizde Nedir?
Emeklilik tanımı, kişinin belli bir çalışma süresini doldurulması ve yasalarca tanınan yaş sınırları da uygunsa almaya hak kazandığı bir ünvandır. Emeklilik sonucu, kanuni şartları sağlayan bir kişi, eskiden aldığı maaşların bir kısmını emekli olduktan sonraki her ay, belli bir hizmet vermeden almaya hak kazanır. Emekli olabilmek için, kişi emeklilik yaşını doldurmalı ya da dışarıdan, kalan prim ödeme gün sayısını bir şekilde ödeyerek kapatmasıdır. Bugün ülkemizde, erkekler için emeklilik yaşı 60, kadınlar için 58 olarak belirlenmiştir.
EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
Emeklilik Maaşı İle İlgili Ayrıntılı Bilgilere İnternet Üzerinden Nasıl Ulaşılabilir?
Günümüzde artık internette emeklilik maaşı sorgulama ekranları mevcuttur. İnternet erişiminin var olduğu her noktadan emekli maaşı sorgulaması yapılabiliyor. Bunun için öncelikle e-devlet erişiminin sağlanabilir durumda olması gerekir. Bu da, PTT’ye kimliğiniz ile başvurup e-devlet şifresi almak demek. Şifre alınıp E-devlet erişimi sağlamanın şartı olan kimlik doğrulama işlemi de yapıldıktan sonra, E-Devlet üzerinden e-SGK uygulamalarına erişim sağlamak gerekir. Bu e-SGK uygulamalarında, 4A emekli aylık bilgisi, 4B emekli aylığı bilgisi ve 4C emekli aylığı bilgisi bulunmaktadır. 4A emekli aylık bilgisi ekranı SSK emeklileri, 4B emekli aylık bilgisi ekranı Bağkur emeklileri, 4C emekli aylık bilgisi ekranı da Emekli Sandığı emeklileri için emekli maaşı hesaplamalarının yapılabildiği bir ekran.
4A grubuna dahil olup emeklilik maaşını e-SGK üzerinden hesaplayabilmek için, sayfaya e-devlet üzerinden ulaşabildikten sonra, T.C. kimlik numaranız, SSK Sicil numaranız, Baba Adı, Nüfus ili ve doğum tarihi gibi bilgileri girdikten sonra sorgula seçeneğine tıklayarak işlemi yapabiliyorsunuz.
4B grubuna dahil olup emeklilik maaşı hesaplayabilmek için, yine ilgili ekrana e-devlet üzerinden ulaştıktan sonra, T.C. Kimlik numaranız, esnaf veya tarım kurumu seçeneği ve güvenlik kodu gibi alanlara gerekli bilgileri girdikten sonra, sorgula seçeneğine tıklamanız yeterli. Aylık, 4B sistemine hali hazırda kayıtlı olan hizmetler için, emeklilik maaşını sorgulanan gün talep edilmiş gibi sorgulayacaktır. İnternet üzerinden yapılan hesaplamaların doğruluk payı çok yüksek olsa da, yaklaşık bir değer içermektedir ve resmi belge olarak bir değeri yoktur. Asıl aylık talebi durumunda bütün kayıtların ve hizmetlerin incelenmesi gerekir. Önemli bir başka detay da, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 5400 günden daha az kayıtlı hizmet günü bulunan kişiler için 4B emekli aylığı hesaplanamayacağı.
4C Emekli Sandığı’na dahil olan kişiler için emekli maaşı hesaplama için yapılması gereken işlemler ise daha fazla bilgi gerektiriyor. Doldurulması gereken alanlar, hizmet yılı, hizmet ayı, kıdem yılı, ikramiye yılı, ayrılık tarihi, kademe tazminatı ek gösterge, pay ve payda, derece, kademe, ek gösterge, makam, temsil ve görev tazminat göstergesi olarak gözüküyor. Emeklilik maaş ve ikramiye hesabı içinse en azından derece, kademe ve aylık tarih bilgilerinin doldurulmuş olması gerekiyor. 4C emeklilik hesabı sorgulaması da internet üzerinden yapıldığı zaman sadece bilgi amacı taşır, bir resmi belge niteliği yoktur.
Emeklilik maaşı hesaplama ve sorgulama işlemlerini internet üzerinden yapmanın önemi nedir?
Artık internet erişimi sağlanamayan nokta sayısı yok denecek kadar az. Böyle bir durumda, 7 gün 24 saat hizmet veren emekli maaş hesaplama ve sorgulama sayfaları, bütün güncel verileri kullanarak size doğruluk payı en yüksek sonucu verecek ve dışarıda kurum binalarında sıra bekleyip işlem yapma derdinden kurtaracaktır. Bu kolaylığın bir başka önemli tarafı ise emekli maaşınızı önceden bilip, buna göre maddi planlamanızı daha önceden yapabilmek.