Gazete Vatan Logo

Emekli maaşı sorgulama ve maaş kesintileri nasıl sorgulanır?

Emekli maaşı sorgulama ve hesaplama işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden yapacağınız emekli maaşı sorgulama işleminin adımlarını ve emekli maaşı sorgulama hakkında bilmeniz gerekenleri haberimizde sizler için hazırladık!

Emekli maaşı sorgulama ve maaş kesintileri nasıl sorgulanır?

Emekli maaşı sorgulama işlemlerinin anlamı, sigortalı olarak çalıştıktan sonra emekliye ayrılınca, emekli maaşı ile ilgili bilgi edinebilmek amacı ile sorgulama yapmaktadır. Yani, emekli maaşı hakkında merak edilen bilgilere ulaşmak ya da emekli maaşı ile ilgili yaşanmış olan her hangi bir sıkıntı durumunu kontrol etmek amacı ile emekli maaşı sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, emekli maaşı ile ilgili bilgi alabilmeniz için mutlaka sigortalı olarak çalışmanız ve o şekilde emekliye ayrılmanız gerektiğidir. Sigortalı olarak çalışmak demek ise, Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında hizmet sunan, SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığı gibi kuruluşlara kayıtlı olarak iş yaşamına devam etmek ve bu şekilde emekli olmak anlamına gelmektedir.

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA HAKKINDA DETAYLI BİLGİ!

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA İÇİN AYRINTILI BİLGİ!

Emekli maaşı sorgulamasını, web aracılığı ile yapabilmeniz ve bu şekilde emekli maaşınız hakkında bilgi edinmeniz mümkündür. Sanal ortam üzerinden, emekli maaşı sorgulamasını şöyle yapabilirsiniz;

Haberin Devamı

Emekli maaşı sorgulaması yapabilmek için öncelikle,www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekmektedir.

Daha sonra e-devlet uygulamalarına girdiğinizde sizden kimliğinizi doğrulamanız talep edilecektir.

Burada, emekli maaşı sorgulama işlemi için ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ butonuna basmanız yeterli olacaktır.

Ardından, açılan sayfada ilk olarak ‘T.C kimlik numarası’ istenmektedir.

Bir sonraki aşama olarak burada T.C kimlik numaranızı girdikten sonra edinmiş olduğunuz e-devlet şifrenizi giriniz.

Bütün bu istenen bilgileri girdikten sonra ‘Sisteme Giriş Yap’ seçeneğine tıklayınız.

Daha sonra sol tarafta bulunan ‘E-Hizmetler’ sekmesine tıklayınız.

Bu sekmeye tıkladığınızda karşınıza hizmet listesi gelecektir.

Sonraki aşamada‘Sosyal Güvenlik Kurumu’ seçeneğine girip emekli maaşı sorgulama işleminizi hangi kuruma göre yapacaksanız o seçeneği işaretleyiniz.

Haberin Devamı

SSK yani yeni adı ile 4A emekli maaşı sorgulama işlemi için,‘4A hizmetleri’ adı altında bulunan ‘4A Emekli Aylık Bilgisi’ seçeneğine tıklayınız.

BAĞ-KUR yani 4B emekli maaşı sorgulama işlemi için, ‘4B Hizmetleri’ adı altında bulunan ‘4B Emekli Aylık Bilgisi’ seçeneğinegiriş yapınız.

Son olarak, eğer Emekli Sandığı yani yeni adıyla 4C emekli maaşı sorgulama için ‘4C Hizmetleri’ adı altında bulunan ‘4C Emekli Aylık Bilgisi’ seçeneğine tıklayınız.

Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli maaşı hesaplama işlemlerinin anlamı, sigortalı olarak çalıştıktan sonra emekliye ayrılınca, emekli maaşının miktarı ile ilgili hesaplama yapabilmek amacı ile işlem yapmaktadır. Yani, emekli maaşının miktarı hakkında hesaplama işlemlerine ulaşmak ya da emekli maaşını gerçeğe en yakın şekilde hesaplamak amacı ile emekli maaşı hesaplaması yapılabilmektedir.

Ama burada dikkat edilmesi gereken husus, emekli maaşı hesaplaması yapabilmek için mutlaka sigortalı olarak çalışmanız ve o şekilde emekliye ayrılma durumunuzun olması gerektiğidir.

Haberin Devamı

Emekli maaşı hesaplamasını, web aracılığı ile yapabilmeniz ve bu şekilde emekli maaşınızı hesaplayabilmeniz mümkündür. Sanal ortam üzerinden, emekli maaşı hesaplamasını şöyle yapabilirsiniz;

Emekli maaşı hesaplaması yapabilmek için öncelikle, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Emekli Sandığı emekli maaşı hesaplama sayfasına giriş yapınız.

Karşınıza çıkacak olan sayfada emekli maaşı hesaplama için sizden derece bilginiz talep edilecektir.

Derece kısmına, size uygun seçeneği giriniz.

Daha sonra emekli maaşı hesaplama için kademe ve ek gösterge seçenekleri içinden, size hangisi uyuyorsa onu tercih ediniz.

Sonrasında, makam temsil ve görev tazminat göstergenizi giriniz.

Bir sonraki aşamada, hizmet yılı, hizmet ayı, kıdem yılı ve ikramiye yılı seçeneklerini gerekli kısımlara yazmanız gereklidir.

Ardından, aylık tarihi kısmına aylık aldığınız tarihi yazınız.

Daha sonra, pay payda ve kademe tazminatı ek gösterge kısımlarını da dikkatli bir şekilde yazınız.

Son aşama olarak ‘hesaplama’ yazan alana tıklayınız.

Haberin Devamı