“Eksenimiz” tartışıldı
Komite Başkanı Berman, özellikle Hamas’la ilişkilerden endişe duyduğunu söyledi
ABD’de mart ayında “Ermeni soykırımını” tanıyan bir tasarıyı kabul eden Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, dün yaptığı oturumla Türkiye’nin dış politikasını masaya yatırdı. Türkiye’de giderek yükselen İsrail karşıtı tavır ve Ankara’nın BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a ek yaptırım uygulanmasına karşı çıkarak Washington’un yanında yer almamasının ABD’de yarattığı rahatsızlık Komite’deki oturumda da kendini gösterdi. Oturumda söz alan 20 milletvekilinin çoğu Türkiye’yi eleştirdi. “Türkiye’nin Yeni Dış Politika Yönü ve Türk- Amerikan İlişkilerine Etkileri” başlıklı oturumda soykırım tasarısının geçmesinde büyük rol oynayan Komite Başkanı Demokrat Partili California milletvekili Howard Berman, Türkiye’nin politikalarını kaygı verici bulduğunu söyledi. Berman “Bir Dışişleri yetkilisi bana ‘Türkiye’nin yönü ve Amerika’yla stratejik ortaklığına bağlılığı konusunda soru işaretleri var’ dedi. Benim de bu yönde kaygılarım var. Türkiye’nin Hamas’la bağları rencide edici. Türkiye, Amerika’nın uluslararası terör örgütleri listesine saygı göstermeli” dedi.
‘ABD, Türkiye’ye mecbur’
Cumhuriyetçi Milletvekili Ileana Ros-Lehtinen de “Türkiye’yle Amerika arasında beliren görüş ayrılıkları ikili ilişkilere ciddi zorluklar getiriyor. Artık herkes eskinin Türkiye’sinin olmadığında hemfikir. Böyle bir oturum yapılıyor olması bile ilişkilerdeki dönüm noktasına işarettir” diye konuştu. Floridalı Demokrat temsilci Connie Mack ise Türkiye’nin son zamanlardaki hareketlerinin ‘affedilmez’ olduğunu söyledi. 2005-2008 arasında Ankara Büyükelçisi olan Ross Wilson, Türk- Amerikan ilişkilerinde inişlerle çıkışların yeni bir şey olmadığını vurguladı. Amerika’nın diplomatik girişimlerinin sonuç vermesi için Washington’un Ankara’ya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Wilson, “Türkiye’yle çalışmaktan başka seçeneğimiz yok. Zor olabilir, zorlayıcı olabilir, karmaşık olabilir. Stratejik bir ortaklığımız, sorunlu bir ortaklığımız olacak. Bu, bizim en önemli ve üzerinde çok durmamız gereken ilişkilerimizden biri olmaya devam edecek” ifadesini kullandı.
‘Türkiye’ye uçak satılmamalı’
Toplantıda konuşan Amerikan Enterprise Enstitüsü uzmanı Michael Rubin ise de AKP hükümetinin Türkiye’nin yönünü Ortadoğu’daki daha aşırı uçlara yönelttiğini ve bu değişiklikten geri dönüşün, iktidar değişse bile kolay olmayacağını savunarak, “Tüm göstergelere rağmen Türkiye ne güvenilir bir müttefik ne de ılımlı bir güç” dedi. Amerikan yönetiminin Türkiye’ye F35 savaş uçağı satışını gözden geçirmesi ve İncirlik üssüne alternatif geliştirmesi gerektiğini savunan Rubin, Amerika’nın PKK’ya karşı Türkiye’ye verdiği desteği sürdürmesi gerektiğini de kaydetti.