Ek Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ek Fiil Örnekleri Nelerdir?
Dil bilgisi Türkçede en çok kullanılan yapılar içerisinde ek fiiller gelmektedir. Özellikle cümle içerisinde yüklem oluşturabilmek ve anlamlı bir karşılık sunabilmek için çok önemlidir. Genel çerçevede ise isim ya da isim soylu sözcükleri yüklem yapmak için kullanılan eklerdir. Böylece yükleme haline gelen sözcük cümle içerisinde diğer öğeleri bir araya getirir. Öğrenciler açısından eğitimde önemli bir yer taşıyan bu örnek, aynı zamanda günlük yaşamda da yaygın biçimde kullanılır. Hemen hemen bütün farklı isim ve isim soylu sözcükler, gelen ek fiiller ile beraber yüklem olabilir.
Ek Fiil Nedir?
Genel olarak isim ya da isim soylu sözcüklerin sonuna gelerek, onları yüklem yapan fiiller ek fiil olarak bilinir. Böylece yüklem haline gelen kelimeler cümle içerisinde ortasında veya sonunda kullanılır. Bu da ortaya anlamlı bir cümle çıkarmaktadır. Bu doğrultuda ek fiil olarak kullanılacak birden fazla örnek olduğunu söylemek mümkündür.
- Idi
- İmiş
- İse
- Dir
Bu şekilde yukarıda verilen farklı ekler fiil olarak isimleri yüklem yapar. Ortaya çıkan yüklem cümlenin farklı noktalarında kullanılarak cümle oluşturur. Bu konuda ses uyumuna görelim isim soylu sözcükler üzerinden ekleme yapmak büyük öneme sahiptir. Bu sayede dil bilgisi kurallarına uyum sağlayarak doğru bir şekilde ek fiil oluşturulur. Aksi takdirde yanlış yükleme oluşturması nedeniyle cümle anlamı kaybedebilir.
Ek Fiil Özellikleri Nelerdir?
Ek fiiller öne çıkan özellikleri doğrultusunda birden fazla amaç altında kullanılır. O yüzden dil bilgisi konuları içerisinde önemli kurallar arasında olduğunu söylemek mümkün.
- Öncelikle isim ya da isim soylu sözcüklerin sonuna gelerek onları yüklem yapar.
- Aynı zamanda basit çekimli fiillerin sonuna gelerek onları birleşik zaman haline getirir.
- Ek fiiller sayesinde bir yüklem oluştur ve cümle kurulabilir.
- Birden fazla ek fiilin kullanarak isim ya da isim soylu sözcükler yükleme haline getirebilir.
- Genelde kelimelerin sonuna getirilerek bütün olarak kullanılır.
Bu şekilde yukarıda öne çıkan değişik özellikleri doğrultusunda ek fiiller kullanılmaktadır. Ancak özellikle isim veya isim soylu sözcükler doğrultusunda yüklem oluşturmak için değerlendirdiklerini söylemek mümkün.
Ek Fiil Örnekleri Nelerdir?
Özellikle kelime bazında ele alındığı vakit ek fiiller birçok değişik örnek eşliğinde değerlendirilebilir. Ancak kullanacak olan kelimeler isim ya da isim soylu sözcükler olmalıdır. Bu sayede sonuç olarak bir yüklem oluşturulur ve bu yüklemler cümle üzerinden anlamlı bir yapı meydana getirir.
- Gelmiş + idi = gelmişti
- Masa + idi =masaydı
- Güzel + idir = güzeldir
- Sayı + imiş = Sayıymış
- Seviyor imiş = Seviyormuş
Bu gibi daha birçok farklı örnek üzerinden isim veya isim soylu sözcükleri yüklem haline getirebilir. Böylece yukarıda verilen farklı ve oluşturmuş kelimeler yüklem olarak cümle içerisinde değerlendirilir. Hem eğitimde konusunda hem de günlük yaşamda çok fazla kullanılan önemli dilbilgisi konuları içerisinde bulunur.