Ehliyet sınav sonuçları açıklandı! MEB ehliyet sonuçları sorgulama ekranı
Ehliyet sınav sonuçları açıklandı. Binlerce sürücü adayı tarafından heyecanla beklenen ehliyet sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) resmi sitesinden açıklandı. İşte ehliyet sınav sonuçlarına ilişkin detaylar...
Ehliyet sınav sonuçları uzun bir bekleyişin ardından açıklandı. Binlerde aday tarafından beklenen ehliyet sınav sonuçları MEB üzerinden sorgulanabiliyor. İşte ehliyet sınav sonuçları...
EHLİYET SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ
MEB EHLİYET TAKVİMİ
MTSK-1 11 Şubat 2017 saat 14.00
MTSK-2 20 Mayıs 2017 saat 14.00
MTSK-3 29 Temmuz 2017 saat 14.00
MTSK-4 7 Ekim 2017 saat 14.00
MTSK-5 23 Aralık 2017 saat 14.00
DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILACAK?
Ehliyet sınavı sonucunda geçerli not alan adaylar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavı puanlama işlemleri 100 tam puan üzerinden yapılır. Direksiyon sınavında adayların yapacakları her hata puanlarının düşmesine neden olacaktır. Puan düşmesi ile birlikte adayların direksiyon sınavı başarı şansı da azalacak. Direksiyon sınavından adayın başarılı olarak sayılabilmesi için 100 tam puan üzerinden 70 puan alması yeterlidir. 70 puan alan adaylar direksiyon sınavında başarısız sayılır. Sürücü adayları, direksiyon sınavı kapsamında araca bindikleri andan itibaren araç içine binen sınav görevlileri tarafından dikkatlice incelenirler. Yapılan her hareket kontrol edilir. Yapılması gerekenler yapılmadığında ya da eksik olarak yapıldığında adayın puanı kesilir. Örneğin araç aynalarının kontrol edilmesi, araç koltuğunun ayarlanması, eğimli yol üzerinde durdurulan aracın düzgün olarak kalkışının sağlanması gibi durumlar için adaya sınav görevlileri tarafından artı puan verilir.
Şerit değiştirirken sinyal verilmemesi ya da dönüş kurallarına uyulmaması gibi hatalar sonucunda da sürücü adayına eksi puan verilir. Direksiyon sınavının sonucunu belirleyen önemli faktörlerden bir tanesi de sürücü adayının direksiyon sınavında yaşamış olduğu heyecandır. Adayın heyecanı fazlaysa ve heyecanını kontrol altında tutamazsa sınav sürecinde hata yapma oranı da o kadar artacaktır. Heyecanı yüzünden araç sürüşü engellenecek duruma geldiğinde de sınav görevlileri tarafından eksi puan verilir. Bu yüzden sürücü adaylarının heyecanlarını kontrol altında tutmaları son derece önemlidir.
Direksiyon sınavında belirlenen kurallara uyulması gereklidir. Belirlenen kurallar ve bu kurallara uyulmadığı takdirde adaylardan kesilecek olan puanlar şöyledir;
- Sürücü adayının yaşadığı aşırı heyecan ve telaş sonucunda sürüşe engel oluşuyorsa adaylardan 10 puan kesilir.
- Aracın çalıştırılması ve harekete geçirilmesi ile ilgili kurallara uyulmalıdır. Rahat ve emniyetli kalkış gerçekleştiremeyen adaylardan 5 puan kesilir.
- Eğimli yol üzerinde araç durdurulduktan sonra aracın harekete geçirilmesi başarılı olmazsa ve eğimli yolda aracın hareket ettirilmesi kurallarına uyulmazsa adaylardan 5 puan kesilir.
- Araç için belirlenen hız kurallarına uyulması gerekir. Sürücü adayı hız kurallarına dikkat etmezse ve hızını ayarlamada sorun yaşarsa 5 puanı kesilir.
- Aracın duraklatıldığı yerden ve park ettirildiği yerden çıkartılırken yoldan geçen araçlar için geçiş kolaylığı sağlanmalıdır. Geçiş kolaylığı sağlamayan, kontrolsüz olarak işaret vermeden çıkış yapan sürücü adaylarından 5 puan kesilir.
- Araç sürüş esnasında direksiyon hakimiyeti sağlayamayan ve direksiyon konusunda zayıf kalan adaylardan 10 puan kesilir.
- Aracın vitesi değiştirilirken zayıf kalınırsa ve sürücü adayının hakimiyeti zayıflarsa, sürücü yoldan gözünü ayırırsa 10 puan kesilir.
- Sürüş esnasında önde bulunan araç sollanıp geçilirken geçme kurallarına uyulmalıdır. Bu kurala uymayan adaydan 5 puan kesilir.
- Araçlarla kavşaklarda karşılaşıldığında ilk geçiş kuralına uyulmalıdır. İlk geçiş kuralına uymayan adaydan 5 puan kesilir.
- Ses cihazı ve araç ışıkları gereksizce, amacı dışında kullanıldığında gerektiği zamanlarda kullanılmadığında adaylardan 2 puan kesilir.
- Sürücü adayı kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarını bilmiyorsa 5 puan kesilir.
STAJYER SÜRÜCÜ UYGULAMASI NEDİR?
Direksiyon sınavı sonucunda yeterli puanı alan ve başarılı olan adaylar stajyer sürücü olur. Stajyer sürücü olarak 2 yıl geçirilmelidir. Stajyer sürücü kurallara uyar ve 75 ceza puanına 2 yıl içinde ulaşmazsa stajyer sürücü olmaktan çıkarak normal ehliyet almaya hak kazanır. 2 yıl içerisinde trafik kurallarını ihlal eden ve 75 ceza puanına erişen stajyer sürücünün ehliyeti elinden alınır ve iptal edilir. Stajyer sürücünün 75 ceza puanına erişmesi için 3 ya da 4 hata yapması yeterlidir. Örneğin sürücünün park yasağına uymaması sonucunda 20 ceza puanı, emniyet kemerini takmayanlara 15 ceza puanı, kırmızı ışık ihlal edilmesi sonucunda 20 ceza puanı ve hız sınırı limitinin aşılması durumunda 10 ceza puanı verilir.
Yönetmelik çerçevesinde sürücü adayı iki yıl içerisinde trafik kurallarını 3 kez ihlal ederse, 0.20 promil üzerinde Alkol ile yakalanırsa ve hız limitini 3 kez ihlal ederse sürücü belgesi iptal edilebilir. Sürücü adaylarının ehliyetlerinin iptal edilmemesi için belirlenen trafik kurallarına uyması gereklidir.