Ebru Şallı'nın oğlu Pars Tan'ın hastalığı Lenfoma nedir? Çocuklarda lenfoma ( (Lenf Kanseri) belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Ebru Şallı'nın eski eşi Harun Tan'dan olan 8 yaşındaki oğlu Pars lenfomadan hayatını kaybetti. Pars, bir yıldır lenfoma tedavisi görüyordu. Bu acı haberin ardından internette sıklıkla Ebru Şallı'nın oğlu Pars'ın hastalığı Lenfoma (Lenf Kanseri) nedir? Lenfoma belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? soruları aratılıyor. İşte Lenfoma hastalığı hakkındaki detaylar…
Ebru Şallı'nın eski eşi Harun Tan'dan olan 8 yaşındaki oğlu Pars lenfomadan hayatını kaybetmesinin ardından internette Lenfoma ve çocuklarda lenfoma belirtileri araştırılıyor. Peki, Lenfoma (Lenf Kanseri) nedir? Çocuklarda belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Lösemiler ve beyin tümörlerinden sonra en sık görülen çocukluk çağı kanseri olan lenfoma hakkında merak edilenler…
LENFOMA (LENF KANSERİ) NEDİR?
Vücudumuzda bulunan binlerce lenf bezi, enfeksiyon ve hastalıklara karşı direnmemizi sağlayan bağışıklık sisteminin en önemli parçasıdır.
Lenfoma vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir. Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir. Lenf bezleri vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir.
Yaşanan enfeksiyonlar sırasında lenf bezleri büyüyor. Hastalık sona erdiğinde ise yeniden eski boyutlarına dönüyor. Bu durum son derece normal olan bir mekanizmanın göstergesi. Lenfoma meydana geldiğinde, lenfatik sistemin hücreleri olan lenfositler bozuluyor ve çoğalıyor, böylece daha anormal hücreler oluşturuyor.
Lenfomalar temelde Hodgkin ve non-Hodgkin (Hodgkin olmayan) olmak üzere iki grupta incelenir. Her ikisinin de belirtileri benzer olabilmekle beraber, lenfomanın hangi tür olduğuna yapılan tetkiklerde rastlanabilecek bir takım özel hücrelere göre karar verilir.
Tedavi seçeneklerinin belirlenebilmesi açısından lenfomanın hangi tür olduğunun belirlenmesi oldukça önemlidir.
ÇOCUKLARDA LENFOMA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Lenfomaların en sık görüldüğü yaş grubu 5-10 yaş arasıdır. Çocuklarda lenfoma belirtileri; hastalığın tipine yaygınlığına ve vücutta kaynaklandığı bölgeye göre değişkenlik gösterir. En önemli belirtilerden biri çenede şişlikle birlikte azı dişlerde dökülme olmasıdır.
Çenedeki şişlik, enfeksiyona bağlı değilse, antibiyotik kullanımına rağmen devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Baş boyun bölgesinde en önemli belirti, lenf bezleri ve bademcikler gölgesinde ortaya çıkan lenf dokusu büyümeleridir. Ateş ve kilo kaybı diğer önemli belirtilerdir.
Ateş, birçok çocukluk çağı hastalığının en sık görülen belirtisidir. Ancak ateşin 5 günden uzun sürmesi, eşlik eden karaciğer, dalak ve lenf bezi büyümesi olması durumunda lenfoma riski akılda tutulmalı ve hastalar bu açıdan değerlendirilmelidir. Kronik öksürük, nefes darlığı, boyun damarlarında genişleme de lenfoma açısından diğer uyarıcı belirtilerdir. Bunların yanı sıra karın ağrısı, karında şişlik, bulantı, kusma, kanlı dışkı ve bağırsak düğümlenmesi lenfomaya bağlı olabilir.
LENFOMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Tedavi sürecinde lenfomalı bir hastada 38 derece ve üzerinde ateş olduğunda derhal doktoru ile iletişime geçilmelidir. Ateş olduğunda olası enfeksiyonun yaygın hale gelmeden müdahale edilmesi için en geç yarım saat içinde hastanede olmak çok önemlidir. Lenfoma tedavisi, alt yapısı yeterli merkezlerde ve deneyimli ellerde yapılmalıdır. Tedavi başarısının hastalığın evresine göre değiştiği dikkate alınarak, çocukta lenfomaya işaret eden belirtiler olması durumunda vakit kaybetmeden çocuk onkoloğuna başvurulmalıdır.