E-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama işlemi
Ülkemizde araç sayısı her geçen gün hızla artmaktadır. Buna bağlı olarak da trafik kazası oranları ve sürücülere kesilen trafik cezaları da artış göstermektedir. Bu durumda da trafik cezası sorgulama - ödeme işlemi öne çıkmaktadır. Peki trafik cezası sorgulama işlemi ve trafik cezası ödeme işlemi nasıl yapılır? Trafik cezasına itiraz nasıl yapılır? Ödeme süresi ne kadar? İşte ayrıntılar!
Trafik cezası sorgulama işlemi için internet üzerinden en çok e- Devlet sistemi tercih edilmektedir. E-Devlet sistemi dışında Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden ve vergi dairesinin resmi internet sitesi üzerinden sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir. e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama işlemi gerçekleştirebilmek için e-Devlet şifresine sahip olmanız gereklidir. Eğer hali hazırda bir şifre sahibi değilseniz en yakın PTT şubesine giderek e-Devlet şifrenizi temin edebilir ve e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
TRAFİK CEZASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ
TRAFİK CEZASI ÖDEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
e-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
e-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgula işlemi için, e-Devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile birlikte sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş işlemi sonrasında açılan ekranın sol tarafında yer almakta olan hizmetler bölümü bulunmaktadır. Hizmetler bölümünden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bağlantısına girilir. Buradan ‘’ Denetim İşlemleri’’ başlığı altında bulunan ‘’Ceza sorgulama’’ sekmesi tıklanır. Sizden aracın plaka numarası ve size ait olan vergi numarası ya da T.C. kimlik numaranızı girmeniz istenir. İstenen bilgileri eksiksiz olarak girdikten sonra araca ait herhangi bir trafik cezası olup olmadığı bilgisine ulaşabilirsiniz.
Trafik Cezası Nasıl Ödenir?
Araca kesilmiş olan trafik cezası ödeme işlemi için e-Devlet sisteminden veya Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesinden yararlanabilirsiniz. e-Devlet üzerinden ödeme yapmak isteyenler hizmetler bölümünden Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünden ceza ödeme sekmesine girmelidirler. Bu kısıma girdikten sonra otomatik olarak GİB resmi internet sitesi üzerine yönlendirilmiş olursunuz. Açılan sayfada sizin T.C. kimlik numaranız ve size ait olan aracın plakası ile bağlı bulunduğu vergi dairesi bilgileri çıkar. Bunlar dışında istenen bilgileri de girerek sorgulama işlemi yapabilir ve sonrasında size ait olan trafik cezasını görebilir ve kredi kartınız aracılığı ile ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik Cezasına İtiraz
Kesilmiş olan bazı trafik cezaları, bir hata sonucu kesilmiş olabilir. Bu gibi durumlar karşısında da adınıza kesilmiş trafik cezasının gerçekten haksız kesildiğini düşünüyorsanız itiraz dilekçesi yazmanız gerekmektedir. İtiraz dilekçesini yazdıktan sonra ise bu dilekçeyi ilgili birime göndermelisiniz. Gönderilen itiraz dilekçelerine en geç iki ay içinde cevap verilmektedir.
Trafik Cezası Ödeme Süresi
Trafik cezalarının ödenmesi için 30 gün müddet verilmektedir. Eğer trafik cezası size bildirildiği tarih itibariyle 15 gün içinde tamamen ödenirse trafik ceza miktarında % 25 oranında indirim uygulanır. Erken ödeme ile cezanın dörtte birini ödemekten kurtulabilirsiniz.